Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányok és szegények: kiszorítás a belvárosból
2008-10-10 19:09
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányok és szegények: kiszorítás a belvárosból Legalább két oldala van a budapesti belső kerületek rehabilitációjának. Megszépül és visszakapja régi rangját a tágabb értelemben vett belváros, ahol remek lakóhelyet talál magának a középosztály, köztük sok fiatal diplomás. A szegények és köztük sok roma viszont lakóhelye elhagyására kényszerül. A megújított városrészek lakásait nem nekik szánják.

 

 

 

A Ferenc tér mindig is demarkációs övezet volt a IX. kerületben. Itt találkoztak a Ferencvárosban lakó mindenféle népek, intézték különféle ügyleteiket, kicserélték információikat, általában különösebb konfliktusok nélkül, mintha íratlan megnemtámadási szerződés lett volna érvényben - meséli a sarki söröző-kávézó pincére, aki már 1992 óta a környéken tevékenykedik, ilyen-olyan formában. A kerületben az 1990-es évek elején indult városrehabilitációs program során egy időre valódi fizikai határvonallá változott a tér. A Körút felőli, elsőként rehabilitált, megszépült övezetet választotta el a másik oldal évtizedes lepusztultságától és a gyakori nyomortól.

A ferencvárosi rehabilitáció ma már néhány építkezéssel túllépett a nemrég felújított játszóteres, parkos téren, de azért még megvan a demarkációs jelleg. Mostanság leginkább két világ találkozik errefelé: a régi és az új lakók. Háromgyerekes cigány család pihen egy padon, kicsit távolabb otthonkás öreg nénik trécselnek, laptoptáskát lóbáló menedzser külsejű harmincasok söröznek a tér közepén, részeg hajléktalan révedezik egy másik padon, jól szituált kismamák klubja üzemel a játszótéren. Igazi sokszínűség uralkodik. Kérdés, hogy meddig?

 

Cigányok és szegények: kiszorítás a belvárosból 

 

Helycsere a belvárosban
A budapesti belső kerületek rehabilitációja ugyanis nagy méretű lakosságcserével járt együtt az elmúlt években, ami valószínűleg folytatódni fog: a szegények és romák kiszorulnak a megújított városrészekből, más kerületekbe, gyakran Budapest peremére költöztetik őket, de sokszor vidékre kényszerülnek. Helyüket magasabb társadalmi státuszú emberek foglalják el, például sok fiatal diplomás, akik a rehabilitáció nyomán felértékelődő belvárosi kerületekben kezdik meg önálló életüket.

A roma jogvédők és a szociológusok azzal vádolják a belvárosi kerületeket, hogy a városrehabilitáció csak ürügy, valójában meg akarnak szabadulni a problémás népességtől, amelyről a törvény szerint nekik kellene gondoskodniuk. A szociális gondoskodás helyett azonban lebontják az épületeket, ahol addig éltek és gyakran egy másik kerületbe költöztetik őket, az ottani önkormányzatra testálva a problémákat.

Legutóbb egy népes IX. kerületi roma család Csepelre költöztetése okozott botrányt. A 17 tagú R. család nyáron kényszerült elhagyni a Lenhossék utcai 44 négyzetméteres lakását. A IX. kerületi önkormányzat a XXI. kerületben vásárolt számukra egy 52 négyzetméteres cserelakást. A költözésnek nem örült a család, mivel a gyerekek iskolája és a szülők munkahelye is a Ferencvárosban van, így ingázniuk kell. Nem örültek a csepeli ház lakói sem. Tiltakozott a csepeli önkormányzat is, amely előrebocsátva, hogy a konkrét családdal nincs bajuk, rendes, dolgozó emberek, de abból elegük van, hogy a Ferencváros Csepel és más kerületek rovására akarja megoldani szociális problémáit. A jogvédők pedig azon háborodtak fel, hogy 17 ember normálisan nem élhet egy 52 négyzetméteres lakásban. 

 

Exportált problémák?
A ferencvárosi önkormányzatnál a történet más olvasatáról beszélnek. A lényegesen nagyobb és népesebb Csepelre a Ferencváros az elmúlt öt évben csupán 27 családot költöztetett el, amely minimálisnak tekinthető - mondja Paál Kálmán, a polgármester tanácsadója, volt alpolgármester, a IX. kerület antiszegregációs programjának megalkotója és általában a szociális ügyek helyi szakértője. Különben is az érintett család eredetileg két felnőttből és két kiskorú gyermekből állt. Miután értesültek arról, hogy a rehabilitáció következtében házukat lebontják majd, megérkeztek a már felnőtt korú gyermekek gyerekeikkel és a család 17 főre duzzadt.

A polgármester által felajánlott két kisebb méretű lakást a család nem fogadta el. Tény, hogy a csepeli lakás komfortfokozata lényegesen kedvezőbb és alapterülete is nagyobb. Ráadásul az érintett roma család felnőtt tagjai munkaviszonnyal rendelkeznek, magatartásukkal Ferencvárosban nem volt probléma.  Éppen ezért érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy a szegénységét vagy a romákat akarnák exportálni más kerületekbe. „Nem közös fővárosi szintű feladat lenne az ebben a nagyvárosban élő emberek sorsának javítása?" - kérdezi Paál Kálmán.

A csepeli önkormányzat szerint mindez semmit sem változtat azon a tényen, hogy a ferencvárosi önkormányzat tudott arról, hogy valójában 17 embert költöztet Csepelre, nem pedig négyet. Az már persze más kérdés, hogy abból is botrány kerekedett volna-e, ha nem romákról van szó, vagy ha a csepeli lakótársak nem tiltakoznak az új beköltözők ellen az önkormányzatnál.

Nem csak Csepelre költöztetett át lakókat a Ferencváros, és korántsem a XXI. kerületnek kellett a legtöbb ferencvárosit befogadnia. A IX. kerületi önkormányzat kimutatásából az derül ki, hogy 2003 és 2008 között 1010 lakást bontottak le a IX. kerületben, ebből 668 lakás (66 százalék) bérlőjének lakhatási problémáját a kerületen belül oldották meg, többnyire úgy, hogy cserelakást kaptak, kisebb részben inkább pénzbeli megváltást igényeltek. 342 lakás lakóit (750-870 ember) más kerületekben helyezték el, a 23 fővárosi kerületből 17-ben: főleg a VII. (19 százalék), a XX. (17 százalék), a X. (16 százalék) és a XIV. kerületben (11 százalék).

Újratermelődik a nyomor
Törvényesen nem lehet belekötni a ferencvárosi eljárásba, hiszen az előírás szerint „településen belül" kell cserelakást biztosítani az érintettek számára, ami egész Budapestet jelenti. Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke szerint viszont etikailag és alkotmányosan alaposan kifogásolható a módszer, mivel sérül az érintettek szabad költözéshez és a lakhatáshoz való joga. Az ilyen esetekben ugyanis az érintett családoknak nincs sok választása: vagy elfogadják a cserelakást, vagy mehetnek az utcára.

Így kiszakadnak a 20-30 éve megszokott környezetükből és gyökértelenné válva még nehezebben tudják megoldani problémáikat. Az elnök szerint a pénzbeni megváltás sem jobb megoldás, mint a cserelakás, mivel a kapott pár millió forintból csak egy másik pesti nyomortanyára mehetnek, vagy elgettósodó falvakba. Vidéken azonban rendszerint nem tudnak megélni, ezért hamar visszavándorolnak Budapestre, ahol több a megélhetési lehetőség. És kész is a csapdahelyzet.
 
Ennek elkerülés érdekében a roma politikus szerint az ilyen problémákat helyben kellene megoldaniuk az önkormányzatoknak, lakosságcsere nélkül. Szerinte a Ferencváros is megtehette volna, hogy ne Csepelen vásároljon cserelakást, hanem a saját háza táján. Nem fogadja el a ferencvárosiak azon érvelését sem, hogy a rehabilitált városrészen már túl drágák a négyzetméterárak. „A konkrét csepeli környéken érvényes piaci árakért még bőven lehetne lakást kapni a IX. kerületben" - mondja Makai István. Szerinte egészen egyszerűen cigánytalanítás folyik a városmegújítás ürügyén.

Paál Kálmánt viszont nagyon bosszantja, amikor „csendes cigánytalanításról", a „szociális feszültségek exportjáról" beszélnek. „Ez egyszerűen szamárság, politikai célú hangulatkeltés - magyarázza a polgármester tanácsadója, volt alpolgármester, a IX. kerület antiszegregációs programjának megalkotója és általában a szociális ügyek helyi szakértője. - A rehabilitációs program keretében 1992 óta naponta számoljuk fel a nyomort. Az érintett roma és nem roma családok a lepusztult állapotú, gyakran szoba-konyhás,  komfort nélküli lakásuk helyett kapnak egy jobbat, esetleg nagyobbat is." Paál Kálmán nem érti a gettósításra panaszkodó szociológusokat sem.  „Pont, hogy az elkülönítést felszámoló folyamat (antiszegregáció) zajlik, hiszen számoljuk fel az olyan szlömös részeket, mint például a hírhedt Dzsumbuj."

Minigettók Budapest-szerte
Ladányi János szociológus szerint szó sincs antiszegregációról. A Corvinus Egyetem professzora az idén megjelent, Lakóhelyi szegregáció Budapesten című könyvében azt írja, hogy a rehabilitációs programok révén csupán annyi történik, hogy a korábbi nagy kiterjedésű belső-pesti gettó széttöredezik és kisebb minigettók jönnek létre a város különböző pontjain, gyakran a peremkerületekben, ahol aztán kisebb területre összezárva tömörülnek a máshol nem kívánatos társadalmi csoportok. Problémáik csak tovább halmozódnak, s az új gócpontok Budapest időzített bombáivá válnak.  

Közben az is tény, hogy a cigányokat nem csak a rohamosan fejlődő rehabilitációs övezetből, a Középső-Ferencvárosból költöztetik el, hanem a külső részekről is. A Külső-Ferencvárosban, ipari területbe ágyazódva elhelyezkedő Dzsumbujként elhíresült Illatos utcai lakótelep ebből a szempontból egy külön történet. Ide járt az elmúlt évtizedben minden fotóriporter, illetve tévéoperatőr, hogy mélyszegénységet vagy romákat, esetleg mélyszegény romákat kapjon lencsevégre. A három lakótömbnyi halmozottan problémás terület a szociológusoknak és a polgárjogi aktivistáknak is kedvenc terepe, ahogy a „romák ügyét" felkaroló politikusok is mutatkoznak időnként errefelé.

Paál Kálmán szerint reálisan kell nézni a Dzsumbuj problémáját, amelyet néhány „kemény" statisztikai adattal mutat be: az alacsony komfortfokozatú lakások aránya 70 százalék, ebből 62 százalék egyszobás, a lakók 76, 4 százaléka legfeljebb 8 általánost végzett, csaknem a fele a munkanélküli, s akinek volt munkája, az is többnyire alacsony presztízzsel bíró munkát végzett, de hasonlóan rosszak a telep egészségügyi mutatói, a bűnügyi statisztikákról már nem is beszélve.

Pár éve az önkormányzat a Dzsumbuj felszámolásáról döntött, mivel semmilyen más módot nem látott a minigettóban uralkodó körülmények felszámolására, és az ott élők társadalmi beilleszkedésének elősegítésére. Helyén nem lakóházak épülnek majd, hanem ipari területnek szánják, ahogy az egész környék annak való, csak előbb „konszolidálni" kell, hiszen jelenlegi formájában a Dzsumbuj tovább rontja az egész környék megítélését is, s elriasztja az ipari befektetőket. Ám ez még éveket vesz igénybe, és sok pénzt.

A Dzsumbujt ugyanis nem könnyű kiüríteni sem, a lakásokat be kell falazni, különben újból beköltöznek az emberek, és biztonsági őrökkel kell védeni a már „pacifikált" övezetet. Az épületek őrzésére 2006-ban és 2007-ben több mint 70 millió forintot költött az önkormányzat, hajszállal többet, mint lakásvásárlásra az innen kiköltöztetettek számára. 2007 végére a Dzsumbuj 303 lakásából 151-ből sikerült kiköltöztetni a lakókat.

Kevesebben kényelmesebben
A ferencvárosi rehabilitációs program most nagyjából a háromnegyedénél tart. Nézzük ennek mérlegét a népesség szempontjából. A kerületben most mintegy hétezer fővel kevesebben laknak, mint 2001-ben. (2001 végén 63 ezer, 2007 végén 56 ezer volt a lakók létszáma). A befektetők 2007 végéig 7786 lakást építettek. Ezekben nyilván nem a szegények és a romák vásároltak lakást. Paál Kálmán becslése szerint  az egész rehabilitáció eddig valószínűleg 10-12 ezres lakosságcserével járt. Ennek az embertömegnek körülbelül 50-60 százaléka lehet roma, és 20-25 százalékra teszi a mélyszegénységben élők arányát. (A romák mozgásáról pontos adat nem áll rendelkezésre az önkormányzatnál, ahogy a Központi Statisztikai Hivatalnál és máshol sem.)

Viszont ma több lakás van a Ferencvárosban, mint évekkel korábban: 2001-ben 33 ezer lakás volt a kerületben, tavaly már csaknem 39 ezer. A népességcsökkenéssel összevetve ez mindenképpen azt mutatja, hogy a több lakásban ma kevesebben laknak, kényelmesebben. A rehabilitációs területen (a Középső Ferencvárosban) a leglátványosabb a fejlődés, itt 45 százalékkal nőtt a lakások száma, a rossz lakások aránya 61 százalékról 16 százalékra csökkent. A tömegesen beköltöző új lakók igényeinek kielégítésére egyre több bolt, kávézó és étterem épült a környéken, helyenként egészen mediterrán hangulatot adva az utcáknak, a sorra betelepülő szolgáltató cégekről már nem is beszélve.

Később kezdte a rehabilitációt a VII. kerület, de a szakértők szerint az elmúlt években alaposan belehúzott, s itt is kicserélődik a helyi lakosság egy része. A VIII. kerületben viszont csak az elmúlt pár évben indult meg a komolyabb városmegújítás, amely egyelőre a gőzerővel haladó Corvin Sétány Programban ölt testet.  A magyar Futureal csoport itt egy nagyszabású új városközpontot épít, amely a Corvin mozi háta mögött indul és egészen a Klinikákig tart majd, ha a tervek szerint 2012-ben befejeződik. A Józsefváros azonban egyelőre nem exportálja hátrányos helyzetű lakóit. A rossz nyelvek szerint azért nem, mert itt még van bőven lepusztult övezet, ahová költöztetni lehet őket.

A Corvin Sétány Program összesen 2500 lakást érint, amelyből 1100-at bontanak le - tudtuk meg a rehabilitációt menedzselő önkormányzati cég, a Rév8 Zrt. munkatársaitól. Ebből 820 az önkormányzati bérlakás, a többi magántulajdonú. A tulajdonosokat kivásárolják piaci áron, vagy picivel afelett. Nagy hasznot nem húznak ebből a tulajdonosok, mivel az alkupozíciójukat rontja, hogy az önkormányzatnak kisajátítási joga van, hiszen új közterületet épít. „Jellemzően örülnek, hogy megszabadulhatnak a gyakran nagyon rossz állapotú lakásaiktól" - magyarázza Schanz Judit, a Rév8 lakossági kapcsolattartója. A tulajdonosi lakások mintegy hatvan százaléka vizes, kicsi, gyakran komfort nélküli, közös WC-vel a folyosón, de a házilag „komfortosított" lakások sebtiben beerőltetett vizes blokkjai sem sokkal jobbak.

Józsefváros nem exportál
Az önkormányzati bérlakások állapota lényegesen rosszabb a magántulajdonú lakásokénál, így a lakók sem nagyon tiltakoznak a költözés miatt. Azon lakók, akikkel eddig a Rév8 megállapodott, fele részben pénzt kértek. Ez esetben a forgalmi érték 100 százalékát is megkapták. Persze a lakások állapota miatt nem nagy összegekről van szó,  átlagosan szintén négymillió körül, ahogy a Ferencvárosban. Ennyiért persze kevés helyen tudnak lakást venni, ezért valószínűleg nagy részük marad is a VIII. kerületben. A Rév8-nál ügyelnek arra, hogy az érintettek valóban lakást vegyenek,  s ne kerüljenek az utcára, hogy a megváltás előlegen felüli részlete csak akkor kerül kifizetésre, ha a bérlő adásvételi szerződést mutat be.

A cserelakást igénylőknek is helyben, a VIII. kerületben ajánlanak fel másik ingatlant. Közülük kétszázan kimondottan jól jártak a cserével, hiszen új építésű házba költözhettek.  Az önkormányzati lakásokat a VIII. kerületben is megvehetik a lakók, a leromlott régi épületekben már a forgalmi érték 15 százalékától, ami elég nagyvonalú az önkormányzat részéről. Az viszont tény, hogy az amúgy nagyon nyomott lakbérek radikálisan megemelkedtek 2007 őszétől és ezzel elérték a környező kerületek szintjét: komfortos lakások esetében 360 forintra négyzetméterenként: egy 25 négyzetméteres lakás bérleti díja így havonta 9000 forint (ha nem komfortos, akkor úgy négyezer), a korábbi 4000 (komfortos), illetve 1500 (komfort nélküli) helyett. Sok szegény bérlőnek azonban a korábbi lakbérek is gondot okoztak.

Felértékelődő piacok
A rehabilitációs folyamat a jövőben várhatóan itt is felgyorsul, hiszen a VI. és VII. kerületben már nagyon kevés beépíthető telek, ami maradt, az nagyon drága, így a beruházók érdeklődése Józsefváros felé fordult. A Corvin sétány programjának farvizén, elszórtan építkezik már sok más beruházó is. A környék így lassan kezd felértékelődni a lakásvásárlók körében.

Már a 2000-es évek legelején megkísérelték felemelni errefelé az ingatlanárakat az eladók  a majdani rehabilitációra hivatkozva, ám az akár 200-300 ezer forintot elérő négyzetméterárak akkor teljesen irreálisnak minősültek - mondja Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A magyar vevőknek a saját szemükkel látni kell, hogy beindul egy városrehabilitációs projekt, szemben a merészebb és előre gondolkodó külföldiekkel - például írek -, akik közül az elmúlt egy-két évben többen vásároltak például a Corvin sétányhoz közeli Mátyás tér környékén, miközben a magyarok még azon fanyalognak, hogy milyen ramatyul néz ki a hely.

A Corvin Sétány épülő lakásait 400-450 ezer forintos átlagáron kínálják, vonzáskörzetében jelenleg 350 ezerbe kerül az új lakások négyzetmétere. Persze az ár az Orczy tér felé haladva megy lefelé, egészen 270-280 ezerig. Ferencvárosban is hasonlóan vegyesek az árak, de annál magasabbak, minél közelebb van a lakás a Nagykörúthoz és/vagy a Dunához. A Duna-parton akár egymillióig is felmehet a panorámás lakások ára, miközben a Nagyvárad tér környékén még inkább a 320 ezerhez közelít.

A Józsefvárosban azonban kísérleti szinten egy másfajta rehabilitáció is folyik: szociális rehabilitációnak hívják. Lényege, hogy nem lakosságcserével, hanem a helyi lakosság megtartásával próbálnak élhető környezetet kialakítani. A VIII. kerület egyik leglepusztultabb részének számító Magdolna-negyedben folyó program azonban - jellegénél fogva - apró lépésekkel halad, és több évtizedet is igénybe fog venni. Piaci befektetőket az ilyesmi természetesen nem érdekli, ezért önkormányzati és állami, illetve uniós pénzből finanszírozzák a programot. A 2005-ben indult kísérleti program eddigi kézzelfogható eredménye négy önkormányzati lakóépület felújítása, a Mátyás tér rehabilitációja és a volt kesztyűgyár épületének közösségi házzá alakítása. 

 

C-PRESS - zona.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek