Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A Gárda fejbe verhetné Gyurcsányt
2008-10-10 10:15
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Gárda fejbe verhetné GyurcsánytMivel cigánytelepről jött, sokat tud a diszkriminációról - vallja Mohácsi Viktória, SZDSZ-es képviselő, aki szerint a cigányok általában szükségből lopnak, a felelősség javarészt a kormányé, és érthetőbb lenne, ha a Gárda Gyurcsányt verné fejbe ahelyett, hogy a romákat nézné ki magának. Morvai Krisztina, a Jobbik politikusa még vizsgázott cigánybűnözésből, és állítja, nem lenne szabad mentesíteni őket a felelősség alól. A két jogvédő a Heti Válaszban vitatkozott.

 

 

Gergényi Péter volt budapesti főrendőr „ujjakat töretett el, szemeket lövetett ki", erre Demszky kitüntette - kezdte a Heti Válaszban megjelent vitát Morvai Krisztina. Kuncze Gábor pedig az összevert Révész Máriuszon viccelődött. Lehet-e így SZDSZ-es az emberi jogok hiteles képviselője? - szegezte a kérdést az SZDSZ EP-képviselőjének. Mohácsi Viktóriának viszont nincs ideje követni az itthoni eseményeket, minden percében a romákat képviseli.

„A génjeimben van"

A roma társadalmon belül a nőket érintő diszkriminációról azt mondta: cigánytelepről jött, többet tud a kérdésről, mint vitapartnere. Szerinte nem diszkriminálják jobban a nőket, mint a fehérek a fehér nőket. De a romákat ugyanúgy be kell vonni persze a diszkrimináció elleni támogatásba. „Csak le ne nyúlják a pénzt a roma vezetők" - reagált Morvai Krisztina.

Mohácsi szerint a felelősség inkább a kormányé: a képviselő szerzett háromszázmillió eurót deszegregációra, de ez a pénz „láthatatlanul folyik szét". A nemzeti fejlesztési tervben különben sem lehetnek kedvezményezettek a cigány önkormányzatok, civil szervezetek. A másik gond szerinte az előítélet: „Saját pártom képviselői sem hajlandók felszámolni a gettóiskolákat", nem ültetik nem cigány gyerekek mellé a cigányokat a padba. „Lehet, hogy van néhány koszos cigánygyerek, de az, hogy valamelyikük mondjuk tetves, nem határozhatja meg az életesélyeit" - hát még társaikét, akiket az általánosítás miatt szintén érintenek a sztereotípiák . „Mint amikor cigánybűnözést emlegetnek." 

 

A Gárda fejbe verhetné Gyurcsányt 

 

„Akkor most vigyáznod kell a pénztárcádra, mert a génjeimben van a lopás." - mondta az SZDSZ-es képviselő, miután Morvai Krisztina megemlítette: ő még vizsgázott a cigánybűnözés témájából. „Ha én lennék az egyetlen kivétel, akkor sem szabadna így általánosítani" - egészítette ki Mohácsi. Morvai szerint ez nem genetikai kérdés. „Tény, hogy vannak elkövetési formák és bűncselekmény-típusok, amelyek esetében magasabb a cigány elkövetők aránya."

Mohácsi szerint azonban ez nem cigány-, hanem megélhetési bűnözés. A Jobbik EP-listavezetője ezt nem tudja elfogadni: szerinte ez úgy hangzik, mintha meg kellene nekik bocsátani. Ez is büntetendő, a bűnözés ellen pedig küzdeni kell - reagált Mohácsi Viktória. De szerinte nem ugyanaz, ha egy politikus milliárdokat sikkaszt, és ha valaki ellopja a szomszéd tyúkját. Morvai Krisztina szerint az a közös a bűnözés-típusokban, hogy az állam védtelenül hagyja az áldozatot - a tyúktulajdonost sem védi meg.

„Jár nekik a segély"

Mohácsi szerint itt bukik meg a Jobbik politikája: nem cigánybűnözést kellene skandálnia a Gárdának, hiszen Gyurcsányra haragszanak - érthetőbb lenne, ha őt „vernék fejbe". De kinéztek maguknak egy embercsoportot, és azon verik el a port. Nem védenek meg senkit, csak uszítanak. Morvai szerint azonban ők legalább a jelenlétükkel szolidaritást vállalnak azokkal, akik nem tudják, találnak-e még valamit a kertjükben, vagy elvágják-e a torkukat álmukban. Legyen a felelősség a cigányoké is - mondta. Ha számon tartjuk, hogy egy bűncselekmény áldozata cigány, akkor ne legyen lerasszistázva, aki számon tartja, hogy egy elkövető is az - érvelt.

A liberális politikus szerint „a cigány nem azért lop tyúkot, mert a tulajdonos fehér ember". Szükségből lop, mindegy, kitől. Morvai azonban úgy gondolja, a liberális elit éppen hogy lenézi, másodrendűként kezeli a cigányságot, ha felteszi, hogy önhibáján kívül lop és felmenti őket a felelősség alól. Ez szerinte kettős mérce. Hiba amellett kardoskodni, hogy „jár nekik a segély, szokjanak csak rá".

„Mi van, ha cigánynak születsz, tisztességesen élsz, és odaáll a rendőr a cigánybűnözésről magyarázni?" - vetette ellen Mohácsi. Szerinte sem kormányprogram, sem a gárda nem nevelheti át a cigányságot.

Morvai Krisztina az érintetteket kérdezné meg kampányában, nem a rózsadombiakat. De vitapartnere szerint a falusi cigány asszony nem fog tudni többet mondani annál, mint hogy legyen munka, fizetés, és „ne gyogyós iskolába kelljen járnia a gyereknek". Veszélyesnek tartja Morvai azon kijelentését, hogy a politikusok az emberek akaratát képviselik. Hitler is ezt tette - mondta. Szerinte az emberek érdekeit kellene képviselniük.

 

C-PRESS - zoom.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek