Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigánysoron se felejtenek
2008-10-10 09:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigánysoron se felejtenekA minap fekete csuklyások sorozatot lőttek és Molotov-koktélokat dobtak a tarnabodi faluszélen négy házra. Az idős lakók nem sérültek meg. Még aznap délelőtt kommandósok vittek el három gyanúsítottat. Felbolydult a kilencszáz lelkes Heves megyei település. Vádaskodások, régi ellentétek törtek a felszínre. LAMPÉ ÁGNES riportja.

 

 

 

- A diszkóban beittak, begyógyszereztek, és lőtérnek nézték a falu utolsó négy házát - mondja Pető Zoltán polgármester a három fiatalról, akiket a támadással gyanúsítanak. - Egyik fiú sincs még húszéves, de régóta randalíroztak a településen: besurrantak lakásokba, tyúkot loptak, vittek, amit értek. Három haverjuk a galeriből pár hónapja egy rossz olajradiátorért verte agyon az öreg Balogh Lacit. Ők azóta ülnek.

A hivatalban megállt az idő, a polgármester asztalán nem retro a huszonéves piros, nagy gombos telefon.

- Még a tanácselnök beszélt rajta. Amikor 2001-ben átvettem a települést, egy mechanikus írógépünk volt. De azóta minden közintézmény megújult. Kimondom: isten bizony az én érdemem.

Magabiztos Pető úr. De a lövöldözés óta nehezen csitítja a lakosokat.

- Ilyet mostanáig csak a Kékfényben láttak, hisz alig mozdulnak a Tarnabod táblán kívülre. Az eset óta mindenki szidja a másikat. Sandábban nézi a magyar a romát, és viszont. A cigányok azt mondják, a Magyar Gárda tette, hogy rájuk terelje a gyanút. A magyarok meg azt, hogy a romák, és a fene egye meg, hogy félni kell.

Más legenda is kering a faluban.

- A tegnapi épp ez volt: én lövöldöztettem, hogy a magyarok elmeneküljenek. Elvégre az a vágyam, hogy magyar gyerekként cigány falut csináljak Bodból.

De Pető urat nem akármilyen fából faragták.

- Tíz évig pesti zsaru voltam, nekem ez nem ügy. Posztosként kezdtem a Váci utcában, az életem kész kalandregény. Ami itt van, az rózsaszínű leányszoba ahhoz képest, ami a fővárosban megy. 

 

A cigánysoron se felejtenekPedig állandó készenlétben él.

- Polgármesterfüggő a település. Engem hívnak, ha kiég egy villanykörte, ha nem viszik el a szemetet. Kínos is, hogy a mindenhatóval egy szinten kezelnek. De egy negyvenkilós, százhatvan centis maki ember itt a kutyák martaléka lenne - mutat nem épp karcsú alakjára.

2004 óta működik befogadó program a faluban: az idetelepülő hajléktalanok munkát, házat kapnak az önkormányzattól.

- Világos barterügylet: mi befogadunk, cserébe támogatást kapunk az államtól - magyarázza Pető. - A tíz-egynéhányból mostanáig csak egyetlen családnak kellett mennie. Akik maguktól távoztak, mind visszajönnének.

Húst hitelbe, az árát duplán kell megadni

Pedig itt se könnyű az élet.

- Az uzsora jelen van, mint mindenhol. Hat-nyolc lakosnak van pénze, beforgatják. Lehet tőlük húst venni hitelbe, de az árát duplán kell megadni. Készpénz is felvehető százszázalékos kamatra. Nyusziskodhatnék, hogy sajnálom az adósokat, de tudom, ha akarnának, találnának munkát. Előfordult, hogy kitisztáztunk a kamatból egy olyan famíliát, amelyik havi 156 ezer forintot kap az államtól. Másnap hallom a postán, ahogy húszezer kamatost kért valakitől az asszonyka, mondván, a családiból visszaadja a dupláját, mert most már nincs tartozása.

A falu kétharmada roma, többségük segélyen él.

- Ez elkényelmesíti őket. A lövöldözést is olyanok tehették, akiknek nem kell hétfőn reggel hatra munkába menni.

Az, hogy a gyanúsítottakat kommandósok vitték el a cigánysorról, olaj volt a tűzre.

- Riasztottak, menjek a helyszínre a romareferenssel. Ha gondolja, idehívhatom.

Pár perc, és Suha József toppan is az irodába, ő bontja ki az akciósztorit.

- Megérkeztünk a polgármester úrral, jeleztem, ki vagyok. Erre a kommandósok rám rúgtak, bedobtak az árokba, fegyvert fogtak rám. Kiabáltak, hogy kurva anyád, szétlövöm a fejedet. A célszemélyt három másodperc alatt leterítették, mégis tapostak mindenkire, gyerekre, asszonyra. Egy terhes nőnek azt mondták, tegye az egyéves gyerekét a földre, és feküdjön hasra.

A három letartóztatott fiú egyike Suha úr hozzátartozója.

- Úgy hírlik, drága fegyverekkel követték el a támadást. Elképzelhetetlen, hogy a rokonomnak ilyenje lett volna, pláne, hogy használni is tudta. Meg a Molotov-koktél is szakszerűen készült, súrlódásra robbant. Így most ujjal mutogatunk, ki lehet a háttérben. Mert nagy kételyben vagyunk, kik lehetnek a tettesek.

Ezért a referens megalkotta a maga elméletét.

- Provokáció, összeesküvés az egész, banda vagy szervezet áll mögötte. Egy idős nő fia telefonált is a polgármester Zolinak, majd ő megtorolja, vannak gárdista barátai. Az egyik gyanúsított családja fenyegető levelet is kapott.

S hogy miként terelődött a három roma srácra a gyanú?

- Bevittek egy cigány asszonyt, az vallott rájuk. Az egyik gyanúsított a haragosa, mégis ő a koronatanú.

A hivataltól pár méterre csomagtartóból árulja a divatot egy asszony. Ha megjön a segély, egy nagykerből tölti fel a készletet, ma gyermekruhát kínál. Roma nő mustrálja a felhozatalt, karján csecsemő. A nyolcadik.

- Ha nehezen is, de megélünk. Alkalmira jár az uram.

- Ne higgyen neki, kamatos pénzt ad száz százalékra - súgja oda valaki. - Nem dobom fel őket, de a Potyó, a Zsoló meg a Norbi mind ezt csinálja. Ez, persze, csak vicc.

Persze. 

 

A cigánysoron se felejtenekOdébb, az egyik megtámadott porta előtt a 69 éves Nagy Jánosné beszélget a szomszéd Juliskával.

- A háborúban hallottam ehhez hasonlót, hogy trrrr, trrrr. Ki akarják nyírni azt a pár magyart is. Nem mondom, ki volt, de valaki biztos volt, igaz-e Juliska? Hogy szakadjon le a keze. Ide a falba, az ablak fölé ment a lövés, nézze csak. Nem tudok nyugodni. Nyomorult vagyok, 67 ezer forint a nyugdíj. Engem nem támogat senki se, ezek meg kapják a családit, mégis jönnek, adjak egy kiló lisztet. Én bizony egynek se adnék segélyt, csak élelmiszert meg ruhát.

A túloldalon a 71 éves Blahó Béláné tessékel be, hogy lássuk, „agyonlövöldözték" a házát.

- Lent aludtam a nyári konyhában, amikor kiáltott a szomszédasszony, hogy világosság van a szobában. Bementem, hát látom, ég a tűz. Hoztam egy veder vizet, leöntöttem a lángot.

Bent a bűzlő falak feketék a koromtól. Bevert ablakok, szétégett függöny, az ágyon üvegszilánk, a szekrényen és a falon sorozatlövés nyoma, a földön hamu, cserép. Biztosítás nincs, harmincezer Blahóné nyugdíja. Egyetlen vágya, hogy télire rendbe hozzák a házat.

- Nemrég vettük hetvenezerért. Négy disznót adtunk érte.

A polgármester ígérte, segít.

- Volt ideki a tanácstól két asszony, hogy Zoli küld munkásokat. Nehezen akarjuk ezt felejteni.

Ahogy a cigánysoron se felejtenek. Az utcán asszonnyal találkozunk. Ő Sztojka Jolán, 16 éves fia az egyik gyanúsított.

- Ilyen még a filmekben se volt. Kivágódtak a kommandósok a két buszból, és már csapdostak is lefele mindenkit. A nyolcéves gyerekemet lerántották a bicikliről, összevissza hugyozta magát. Összeuszították a magyarokat a cigányokkal. Úgy néznek ránk a magyarok, mint a véresekre. Nem szólnak hozzánk, elfordítják a fejüket.

Jolán asszony bevallja, a fia se szent, de eszébe nem jutna, hogy fegyvert fogjon.

- Igaz, ami igaz, elszaladt vele a ló. Az apja öt hónapig volt börtönben, közben a fiú nekikezdett inni, gyógyszerozik, pajzánkodik. De akkor hajnalban ott feküdt mellettem. Olyan részeg volt, hogy nem bírt lábra állni. Zsadányon volt egy kis konfliktusa, este hozta haza az apja.

Az asszony rokonához invitál, hogy a „döntő bizonyítékot", a referens által emlegetett fenyegető levelet mutassa: leszámolás készül a faluban. Az úton rendőrautó lassít mellettünk. Érdeklődik az egyenruhás, kit vittek el a kommandósok.

- Pusi van bent, a Renátó meg az Adi.

Ártatlan, otthon feküdt

Méretes házhoz érkezünk, a família apraja-nagyja az ajtónál tolong. A családfő, Jolán asszony férje, Németh Alfréd int, bemehetünk. Ő tárgyal velünk.

- Elmondom nagy vázlatba a történteket. Nagy erejű bűncselekmény történt, de az én gyerekem otthon feküdt, tehát ártatlan. Sajnos volt egy megnevezés. Cigány asszony tett rájuk vallomást, de hamis tanú, el fogják ítélni. Itt létminimum alatt élnek a cigányok, nemhogy spéci fegyvereket, de normális evőeszközt sem tudnak felmutatni, kedves hölgyem. Az egészből cigány-magyar ellentétet szítottak. A támadást magas rangú emberek követhették el, vigyázva, senki ne sérüljön. Az akció se cigányra utal: az az érték miatt tör be, vagy bosszút áll.

Emeli a hangját Németh Alfréd. 

 

A cigánysoron se felejtenek- Azért kenik rá a három gyerekre, mert ők a legtrógerebbek. Így időt nyernek, hogy más nyomon is elinduljanak. Ha nem viszik el őket azonnal, már agyonütött volna minket a Magyar Gárda. Ezért adtak a cigány asszony szavára.

Előkerül az emlegetett leszámolós levél.

- A hölgy, aki ezt írta, elismerte, a fia a Magyar Gárdához tartozik.

Alfréd utasít egy lányt, olvassa fel a szöveget.

„Készüljetek rá, hamarosan eljön a végzetes időtök. A családod lesz az első a fajod kiirtására. Aki a pofátokba adja a kenyeret, azt bántjátok. Meg fogjuk tisztítani az országot a cigány férgektől. Állati fajok vagytok, gázkamrában fogjátok végezni. Lesz még Hitlernek utóda, aki végrehajtja, amit ő elkezdett. Veletek kellett volna kezdeni, nem a zsidókkal. Halál a cigányoknak. Heil Magyar Gárda, hamarosan meg fogunk benneteket keresni."

- Így állunk, kezicsókolom. 

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek