Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányt kiáltottak ki a legnagyobb rasszistának
2008-10-07 08:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányt kiáltottak ki a legnagyobb rasszistánakNémetkér népe nem kért négy paksi roma családból. Hat éve a falu apraja-nagyja inkább lebontott három házat, csak ne kelljen befogadni a jövevényeket. A zóna megnézte, mi lett a társadalmi munka gyümölcse: a hajléktalanok Faddon élnek.

 

 

 

Előítélet: tényeken vagy hibás, merev általánosításon alapuló előre kialakított vélemény.

Az előítélet vezetett bajhoz hat évvel ezelőtt a Tolna megyei Németkéren. A faluba hír érkezett, hogy a szomszédos Pakson lebontják a városhoz közeli Bedőtanya egykori cselédsorának életveszélyessé vált épületét, ahol négy roma család huszonkilenc tagja lakott. Németkéren három ház is eladósorban volt, és a paksi önkormányzat úgy látta megoldhatónak a bedőtanyaiak ügyét, ha megveszi nekik a házakat. Pakson nem akadt nekik hely.

Igazság szerint a paksiakon kívül Dunaszentgyörgyön, Faddon és Gerjenben sem akarták befogadni a hajléktalanná lett romákat, igaz, az a hír járta róluk, hogy munka helyett már évek óta bűnözésből élnek. Már-már sikertelen lett a házkeresés, de Németkéren akadt valaki, aki hajlandó volt eladni a házát a költözést finanszírozó paksi önkormányzatnak.

Lincshangulat
A költözés napján egyre nagyobb tömegben verődtek össze a németkériek, és bizony egyre hangosabban fejezték ki nemtetszésüket az új lakók miatt. Estére szabályos lincshangulat alakult ki a faluban, majd a felbőszült falusiak - betanított munkástól a mérnökig - nekiestek a bedőtanyaiak otthonául kiszemelt háznak, és gyakorlatilag lebontották. Az 1800 lelkes településen kétszázan vettek részt a puszta kézzel végzett házrombolásban.

Az akkori polgármester próbálta csitítani a tömeget, de a népharag nem törődött vele. (Az eset miatt később le is mondott.) A szétvert házat aztán napokig őrizték, „nehogy meglepjék őket a bedőtanyaiak". A fedél nélkül maradó négy család végül nem költözött Németkérre, a rendőrség viszont nyomozott az ügyben. Az őrjöngő falusiak közül egypárat pénzbírsággal sújtottak, másokat próbára bocsátott a bíróság. 

 

Cigányt kiáltottak ki a legnagyobb rasszistának 

 

Rossz emberek
A zóna annak járt utána, vége lett-e a történetnek. Fóber Ferenc szerint igen. A kórházban lévő polgármester helyett nyilatkozó németkéri alpolgármester úgy látja, a kérdés „szépen megoldódott", az önkormányzat ugyanis - kárpótlásul - vett a településen egy házat a helyi cigány önkormányzatnak.

A zóna kérdésére, mi a garancia arra, hogy a helyiek nem esnek neki a közösségi háznak is, Fóber azt mondta, a németkérieknek sosem a cigányokkal volt bajuk, hanem a „rossz emberekkel", mint a bedőtanyaiak, akikkel az alpolgármester tudomása szerint most Faddon „bajlódnak". A romák mintegy tíz százalékát adják Németkér lakosságának.

A legnagyobb rasszisták
A helyi cigány önkormányzat vezetője, Pongó Ignác azonban úgy látja, az országon végigsöprő cigányellenesség" Németkért sem hagyta ki. „Közösségi házat, azt kaptunk, de a cigányellenesség nagyfokú, minden kis bűncselekménynél mi vagyunk az elsők, akiket elővesznek." Pongó a házromboláskor azzal szerzett hírnevet magának a környéken, hogy cigányvezető létére maga is hevesen ellenezte a bedőtanyaiak beköltözését. „Minket kiáltottak ki a legnagyobb rasszistának, mert nem akartunk ide bűnözőket" - keseredik el Pongó Ignác.

Nagyjából egy éve újra felvetődött, hogy a bedőtanyai családok közül néhány mégis Németkérre költözne. A faluban megindult a szóbeszéd, néhány villanyoszlopra pedig romaellenes plakátok kerültek ki. Több évek óta ott élő cigány családot fenyegettek meg, hogy „ha az utcán találja őket az este, könnyen elütheti őket egy teherautó". A helyzet annyira felfokozódott, hogy a rendőrség megerősített egységeket küldött a faluba, és még a vadászok is rendteremtő céllal járőröztek a falu környékén. A készültséget látva, Pongó levelet írt az ombudsmannak, hogy ez azért talán túlzás, hiszen csak néhány romáról van szó.

Mikor a munkalehetőségekről kérdezem, csak sóhajt. „A legnagyobb munkahely a közcélú foglalkoztatás" - próbálja eladhatóan megnevezni a közmunkát. A lehetőség nélküli élet viszont, úgy tűnik, összehozza az embereket, mert Pongó szerint nincs napi feszültség a házrombolók és a helyi romák között. „Találkozunk, köszönünk, együtt élünk." A cigányok közösségi házát pedig nem bántja senki, annak ellenére, hogy a közösségi programok helyett már évek óta hajléktalan roma családokat szállásolnak el benne. „Igaz - mondja Pongó -, a rezsiért lakóknak kikötötték, senki sem maradhat örökre." 

 

C-PRESS - zona.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek