Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma festők kettős aranypántja
2008-10-06 10:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma festők kettős aranypántjaA Józsefvárosi Galériában megnyílt Cigányvarázs című kiállításon roma származású képzőművészek alkotásait láthatják az érdeklődők. Az anyagot egyfajta kettősség jellemzi: a festők két véglet, az életörömöt kifejező élénk, hivalkodó, gazdag színvilág, illetve a sötét és borongós hangulatok között nem is keresnek középutat.

 

 

Cigányvarázs címmel nyílt képzőművészeti és hangszerkiállítás a Józsefvárosi Galériában (József körút 70.) a nemrég alakult Cigány Kulturális-Művészeti Szalon és a Művészeti-Oktatási-Kulturális-Közéleti Alapítvány közös szervezésében. A tárlaton - melynek fővédnöke Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke, két védnöke pedig Kocsis Máté, a VIII. kerület alpolgármestere és Gotthard Gábor, a VIII. kerületi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője - cigány származású képzőművészek, Illés-Bódhi Barbara, Dombrádi Horváth Géza, Szentandrássy Csaba, Túró Zoltán, Ferkovics József és Zámbó Gábor mutatkoznak be alkotásaikkal.

A zenész cigány családból származó Dombrádi Horváth Géza, akinek a tárlaton bemutatott alkotásai között elsősorban a tájmotívumok dominálnak, 1953-ban született Kisvárdán. Nemcsak festőként, de költőként is ismert, 1993-ban verseskötete jelent meg A múzsa harmadik csókja címmel.

 

Roma festők kettős aranypántja

Látogató Ferkovics József Pipás asszony című festménye előtt

(Fotó: Leéb Ádám) 

 

Túró Zoltán, aki életrajzában "az életöröm festőjének" mondja magát, 1972-ben született Budapesten. A tárlaton bemutatott anyagából kiemelkedik a Salome-ciklus, illetve a keresztút egyik stációja, a Jézust megfosztják ruháitól című festménye. Nagyon izgalmas élénk színkezelése, amellyel alakjait szuggesztívekké teszi, megörökített jelenetei pedig kimerevítettségükben is mozgalmassá válnak. Túró Zoltán Péli Tamást tekinti mesterének, elmondja róla: "Ő mutatta meg nekem, hogy a reneszánsz és a barokk hagyományt a 20. században is fel lehet fedezni, és lehet kapcsolódni hozzájuk." Egy korábbi interjúban választott mesterének szavait idézve fejtette ki: "Mi kettős aranypántot viselünk: a magyar és a roma kultúráét."

Zámbó Gábor keze alatt minden hétköznapi tárgy, már-már észrevétlen kellék, akár a szekrény hátsó lemeze, akár a konyhaszekrény ajtaja, a művészet eszközévé válhat. A kiselejtezett használati tárgyak megfestve nyernek új értelmezést. Teret adnak a művészetnek, általuk férkőzik be újfent azokba a hétköznapokba, amelyekben "megannyi szegénylakás falán az ő képei jelentik az ablakot a szépre". Az 1969-ben született Zámbónak a Cigányvarázs című tárlaton bemutatott munkáin mégis elsősorban a sötét színek és borongós hangulatok dominálnak, akárcsak az egyik kiemelkedő, Egy festő a pokol mélyéről - talán önéletrajzi ihletésű - festményén.

Ferkovics József Pipás asszonya a tárlat egyik meghatározó darabja. Az idős nőalaknak a nemcsak az évektől meggyötört arca sokkal többről mesél, mint ami egyetlen emberi sors tapasztalataiban elférhetne. A festő, akinek álomvilágában az öröm, a fájdalom és a megaláztatás szinte magától értetődően egészíti ki egymást, Pajzs Lászlónál és Fóti Ernőnél tanult magántanulóként.

Illés-Bódhi Barbara festményei is jellegzetesen gazdag színvilágukkal hívják fel magukra a figyelmet, az Oroszlánszív vagy az Összefonódás című alkotása például az élénk színekkel szemlélteti a figurális ábrázolásban kiteljesedő drámaiságot. Érdekessége, hogy szinte minden alkotásán, akárcsak a Tűzvirágok ciklusának bemutatott darabjain, különböző, a műveibe applikált elemeket használ. Közelebbről nézve kiderül, hogy a festmény nőalakjának hosszú, leomló haja valójában egy megfestett függöny- vagy terítődarab, más munkáin rizs és kukoricacsuhé képezi a kép egy-egy elemét. Az 1977-ben született művésznő, aki alkotói hitvallásaként mondja, hogy "kilépek az évek őrlő monoton körforgásából, és festményeimen egy pillanatra megállítom az időt", a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény rajz, vizuális kultúra és művészettörténet szakos pedagógusa.

A megnyitó ünnepi programjában közreműködött Raduly József, a cigány szalon megálmodója és a tárlat egyik szervezője, a Magyar Kultúra Lovagja, továbbá Nemcsák Károly színművész, aki Wass Albert költeményét adta elő, Nova Brigitta énekesnő, valamint a Reményi Ede Cigányzenész-szövetség zenekara Horváth Gyula prímás vezetésével. 

 

C-PRESS - Magyar Hírlap

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek