Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Józsi bácsi, megyünk lopni, de a szomszéd faluba!
2008-10-05 10:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Józsi bácsi, megyünk lopni, de a szomszéd faluba!Iványban erős polgárőr egyesület működik, minden este ellenőrzik a közterületet. Találkoznak a tolvajokkal, akik általában mindig ugyanarra bicikliznek. A polgárőrök és a tolvajok már rég köszönőviszonyban vannak egymással, így a polgárőrség esténként eldiskurál velük és megkérdezi őket: hova mennek.

 

 

„Józsi bácsi, megyünk lopni, de a szomszéd faluba", válaszolnak a tolvajok általában. Ezzel az anekdotával szeretné bemutatni Túrós András nyugalmazott rendőrtábornok, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, hogy van értelme a polgárőrségnek. 

 

- Van cigánybűnözés Magyarországon?

- Ez egy kényes kérdés. Nekem jutott az a történelmi szerencse, hogy ezt az egész cigánybűnözési fogalmat, kategóriát és ennek statisztikai mérését megszüntethettem 1989-ben. Azt gondolom, helyesen tettük. Nem szabad egy etnikumot így megbélyegezni, mert ez sehová sem vezet. Nincs értelme. Sokan mondják, hogy van cigánybűnözés. De akkor tovább is lehetne vinni, etnikumonként: ezek így bűnöznek, azok meg amúgy. Ki milyen típusú bűncselekményt követ el. Én tiltakozom az ellen, hogy lenne cigánybűnözés.

- Egyre több az agresszió és a feszültség az országban. Érzékelik-e ezt a polgárőrök?


- A polgárőrök ugyanúgy érzékelik, mint mindenki más. Ténylegesen azt lehet tapasztalni, hogy a társadalomban meglévő feszültségek egyrészt devianciaként, másrészt félelemkeltő bűnözésben jelennek meg. Főleg vidéken, a kistelepüléseken.

- Mi a helyzet a pátkai esettel? (lásd keretes írásunkat)

- Folyik a nyomozás. Hagyjuk nyugodni az ügyet.

- A feszültségek miatt készült el a javaslatuk a kormány részére és kapnak több pénzt?

- Nem kormányprogramról van szó. Egyszerűen a polgárőrség figyelemmel kíséri a bűnözési tendenciákat, illetve, régiónként a közbiztonság helyzetét. Részben rendőrségi információk, részben a saját tapasztalataink alapján úgy látjuk: súlyos gondok vannak a kistelepülések biztonságával. Ezen a nyáron olyan döntést hoztunk, hogy ezt beemeljük a programunkba. Országos program készült, ehhez kaptunk a Miniszterelnöki Hivataltól támogatást.

- Mi történik a kistelepüléseken?

- A legsűrűbben előforduló bűncselekmények a csoportosan elkövetett garázdaság, a rablás, az apró, kis súlyú lopások, illetve a lincselések és az etnikai összecsapások. A lopások ráadásul meg sem jelennek a bűnügyi statisztikákban. Vannak azonban más jelenségek is. Egyre sűrűbben fordul elő törvénytelen, törvénysértő önvédelem, önbíráskodás. Lőfegyver, Molotov-koktél, légfegyver... 

 

- Áram a kerítésben...

- ... és a gyűlölet. Meg még sorolhatnánk tovább. Megpróbáljuk feloldani ezeket a konfliktusokat a saját eszközeinkkel.

- Ezek szerint nem a média fújja fel az eseteket. Sokszor mondják, hogy mesterségesen szított feszültségről van szó.

- Ez nem csak valami szakmai blöff a részünkről. Októberben meghirdetünk egy húszmilliós pályázatot a kistelepüléseknek. Kétszáz falu száz-százezer forintot nyerhet, hogy létrehozza a saját polgárőr egyesületét. 2009-et pedig a Kistelepülések biztonsága Évének nyilvánítja a Polgárőr Szövetség, amit a Miniszterelnöki Hivatal is támogat. A jövő évben a program finanszírozására tovább 100 millió forintot folyósít. Ez azt jelenti, hogy ezt az áldatlan helyezet talán jövőre sikerül valamelyest javítani.

- Komoly bajok vannak ezek szerint.

- Igen. Ettől hangos a média, sőt, bárhol jártam az országban, mindenhol azt hallottam az önkormányzatoktól, polgármesterektől, helyi polgárőröktől: központi segítséget várnak. Elemi erővel tör fel az emberekből, hogy valamit tenni kell. A rendőrség létszámát meg kellene emelni, van is egy program rá, hogy 150-nel több körzeti megbízott áll munkába.

- Nem egy nagy szám.

- Hát igen, ezer kistelepülés van.

- "Minden tíz falu épít egy körzeti megbízottat?" Mint Szent István idején: tíz falu épít egy templomot?


- Igen...

- Ugyanakkor egészen friss statisztika az ORFK-tól: évről-évre csökken az elkövetett és felderített bűncselekmények száma. Viszont az emberek biztonságérzete is romlik. Hogyhogy?

- Valamilyen téves értelmezés miatt a 20 ezer forint alatti bűncselekmények, a kerti lopások nem jelennek meg a bűnügyi statisztikában. Pedig ezek roppant bosszantóak, hiszen az ember nem tudja megvédeni az uborkáját, a kukoricáját, a gyümölcsét. Emiatt az emberek szubjektív biztonságérzete sokat romlott az utóbbi időben. Különbség van a statisztikák és a biztonságérzetünk között és az olló nagyon kinyílt. Tehát a rendőrségnek is igaza van, hogy javul az ország közbiztonsága. Viszont nyugaton a rendőri vezetőket soha nem érdekli a statisztika, mindig az a lényeg, hogy lakosságnak milyen a biztonságérzete. 

 

Józsi bácsi, megyünk lopni, de a szomszéd faluba!

 

- Rossz, pont emiatt. Egyre terjedőben van az a vélemény: ha nem tudjuk magunkat megvédeni, nem véd meg senki. Mire kiérnek a rendőrök, addigra agyonvernek bárkit. Hogy lehetne ezen javítani?

- Szerintem a rendőrség vezetése ezt a problémát érzékeli. A rendőrfőkapitánynak az a dilemmája, hogy látható-megelőző rendőrség legyen-e a közterületen, vagy reagáló rendőrség. A polgárőrség jó lehetőség arra, hogy mi előzzük meg a bűncselekményeket. A rendőrségnél pedig ki kellene építeni azt a reagáló rendszert, mint a tűzoltóknál, vagy mentőknél, hogy perceken belül kiérjenek. A polgárőrséget úgy fel kellene fejleszteni, hogy mi lehessünk a „látható rendőrség". Ehhez nem kell különösebb pénz, vagy koncepció, egy éven belül is működhetne.

- Lát erre szándékot a rendőrségben? Fog ez működni bármikor is?

- Bízom benne, kreatívnak tartom a rendőrfőnököt. A polgárőrségen nem múlik. 

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek