Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Van, vagy nincs cigánybűnözés?
2008-10-04 12:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Van, vagy nincs cigánybűnözés?A gyakorlatból, saját felméréseinkből tudjuk, hogy cigány gyerekek 70%-a már a középiskola első osztályában bukdácsol. Ez a baj. Ők megnősülnek, gyerek születik, a többit tudjuk - nyilatkozta a HírExtrának Dancs Mihály, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese.

 

 

Nem régiben a borsodi cigány vajda a cigánybűnözést mint létező jelenséget említette. Önnek erről mi a véleménye: megszólják a vajdát, hogy nem kellene legitimizálni ezt a szót?  

 

Nem ismerem el a vajdarendszert, ez ugyanis sem a magyar közigazgatásban, sem a roma közéletben nem szerepel. A vajdarendszer az oláh cigány közösségeken belül, tradíciók mentén létezik. Borsod megyében nincs oláh cigány közösség, ez a legfontosabb. Ezért nem is igazán látom ennek értelmét. Az pedig, amit a borsodi vajda elmondott (ld. keretes írásunkat - K. V. D.) ugyanolya erővel előfordulhat egymás után tíz olyan bűncselekmény, amit nem cigányok követnek el. Volt olyan időszak, amikor több közhivatalnok, politikus kapcsán kerültek elő ügyek, akkor sem beszéltünk politikusbűnözésről. A példákat lehetne sorolni: nincs szemüveges bűnözés, ahogy nincs melegbűnözés sem. Származás alapján pedig nem lehet külön bűnözési kategóriákat felállítani, mert az alkotmány sem tesz különbséget származás szerint.

Milyen az önök viszonya a vajdákkal általában? 

 

Van, vagy nincs cigánybűnözés?Nincs semmilyen kapcsolatunk. Vajda Attilát más vonatkozásban ismerem, de mint vajdával semmilyen kapcsolatunk nincs. A mi önkormányzatunk nem ismeri el a vajdaság rendszerét.

Borsod megyében egy közismert cigány közéleti vezető mondott érdekes szavakat. Ezt az Országos Cigány Önkormányzat tekintheti-e egyfajta kritikaként, s ha igen, akkor milyen változások kellenének az OCÖ politikájában?

Az OCÖ-nek nincsenek olyan hatáskörei, amelyeken keresztül radikális változások érhetőek el a cigányság életében. Az OCÖ tehet javaslatokat, s van ennek az országnak egy kormánya, vannak szakminisztériumok, amelyek egyaránt felelősek romákért és nem romákért. Az, hogy Lakatos kritizálja az OCÖ működését, nyilván nem mint vajdának, de mint cigány embernek joga van, de akkor le kellene tennie egy javaslatot az OCÖ asztalára, hogy ő hogyan képzelné el a változásokat.

Lakatos konkrétan az OCÖ-t nem kritizálta, csupán a cigánybűnözésről beszélt úgy, ahogy az OCÖ-nél nem szokás, ami esetleg jelenthet egy kritikát az OCÖ politikájával, s nem működésével kapcsolatban. Ezen kívül érkeznek gondolatok, észrevételek, ahogy az OCÖ politikáját módosítani kellene?

 

Van, vagy nincs cigánybűnözés?Értem. Nekünk változatlan az álláspontunk: olyan, hogy cigánybűnözés nincs, ilyen a magyar jogrendben sincsen. Az Országos Cigány Önkormányzatnak nem az igazságügyi minisztérium felé, hanem a munkaügyi tárca felé kellene javaslatokat tennie, hogy a cigányok foglalkoztatottak legyenek, ne legyenek alulképzettek, legyen több munkahely, iskolákban tanuljanak tovább. Ezzel megoldható lenne az a probléma, hogy a cigányság arányához képest magasabb a roma bűnelkövetők száma. A cigány emberek tanulását, munkához jutását az Országos Cigány Önkormányzat egyedül nem tudja megoldani, ehhez összefogás kell. Végig kell gondolni, hogy miből is adódik ez a bűnözés. Ehhez kapcsolódik a gettósodás is. A cigányok gettó-környezetben élnek a nagyvárosokban és kis településeken is, az elcigányosodott területeken pedig nagyobb a vagyon elleni bűncselekmények aránya.

A cigány társadalomból érkeznek Önökhöz javaslatok?

Nyilván, rengeteg egyeztetés van. Sok helyi fórumra járunk, találkozunk a cigányokkal, a politikába, a szakminisztérium felé pedig tolmácsoljuk a felmerülő kérdéseket.

Tehát ezek az észrevételek többségében nem az Országos Cigány Önkormányzat politikáját érintik, hanem inkább a központi kormányzat felé kell, hogy hassanak.

Szép is lenne, ha nem jönnének olyan javaslatok, amelyek az OCÖ működését is kritizálják.

Arról lehet tudni, hogy az OCÖ-t érintő javaslatok miről szólnak?

Szociális, lakhatási helyzet, különösen diszkriminációs ügyek. A legtöbb javaslat arra érkezik, hogy az OCÖ-nek nagyobb beleszólási lehetőség kellene, szükséges lenne bővíteni az Országos Cigány Önkormányzat jogköreit. Probléma ugyanakkor az is, hogy sok településen a cigányság nem képviselteti magát az önkormányzatokban.

Szó esik mostanában az oktatás kérdéséről. Ön hogyan ítéli meg az oktatás színvonalát, miben kellene változnia ahhoz, hogy a cigányság könnyebben tudjon integrálódni a nem cigány társadalomban.

 

Van, vagy nincs cigánybűnözés?A magyarországi oktatás jó, kivéve a szakképzést, amit szétvertek a '90-es évek elején. Az általános iskolából kikerülő roma fiatalok nagy tömegét lehetne oda berakni. Rengeteg szakmában hiány van, jó építőipari szakmunkást egyre nehezebb találni. Arról nem is beszélve, hogy már a románokhoz is lassan mi megyünk dolgozni, olyan fejlesztések vannak. Akik oda mennek dolgozni, azokra nem lehet itthon számítani. A gyakorlatból, saját felméréseinkből tudjuk, hogy cigány gyerekek 70%-a már a középiskola első osztályában bukdácsol. Ez a baj. Ők megnősülnek, gyerek születik, a többit tudjuk. Ebben a kérdésben kellene komoly erőfeszítéseket tenni. Olyan típusú gimnáziumok kellenek, mint amilyen Pécsett is működik: bentlakásos, ösztöndíjas, ahol megtanítják, hogy van értéke a tanulásnak, a munkának. A kérdés másik részére válaszolva pedig, a cigány oktatás helyzete katasztrofális. Nagyon kevés a diplomás cigány ember, kevés azok száma, akik végigviszik a felsőoktatást, akik pedig diplomáznak, nem mennek vissza a cigányság körébe.

Ez kinek a hibája?

Az egész rendszeré. Ha sikerül középiskolába kerülni, ha sikerül a felsőoktatásba kerülni, akkor érezhetőbb, hogy a cigány fiatal mivel tartozik a közösségének: vissza kell menni tanítani, vissza kell menni a hivatalba dolgozni, példát kell mutatni a cigány gyerekeknek, hogy lássák: ugyanonnan származik, és sokra vitte. 

 

Kapcsolódó anyag:
- Joó István: Antirasszista vagy megélhetési romavezetők?  

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek