Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egy állami pénzből "finanszírozott" médiabirodalom hanyatlása
2008-10-03 13:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egy állami pénzből "finanszírozott" médiabirodalom hanyatlásaAz Advertum Kft. körül kialakuló botrány megértése nem könnyű feladat. Jelentősége a figyelem központjába helyezi. Ha le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a történet lényege az MSZP médiabirodalmának közpénzekből való kiépítése. Az ehhez vezető módszerek megdöbbentően piszkosak.

 

 

 

2001-ben a Profi Liga Kft. 3,1 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által, melyre az állam garanciát vállalt. A Liga vállalta, hogy 2006-ig visszafizeti az összeget - kamatostól. A befolyó pénznek elméletben a magyar labdarúgás infrastruktúrájának a fejlesztése lett volna a célja. Elméletben. Mert a valóság az, hogy a pénz „elszóródott" a magyar futball és a köré telepedett gazdasági cégek útvesztőjében. Nem tévednénk nagyot, ha azt mondanánk: a pénz jórészét lenyúlták.

De maradjunk a tényeknél. A pénzt az állam - mint kezes - visszafizette az MFB-nek, ám saját kasszájából nyilvánvalóan hiányzik. Ismerve az államkassza nem túl rózsás helyzetét, valamint ráébredve a választások közeledtére, a kormány úgy döntött, behajtja a pénzt a Profi Liga Kft.-től. Ezt elméletben megtehették volna egy újabb kezességvállalással a Liga felé. A Liga felvesz egy komolyabb hitelt, abból visszafizeti az állam felé való tartozását, a többivel meg megpróbál úgy gazdálkodni, hogy profitra tegyen szert, és valóban visszafizeti majd a bank felé a tartozást. 

 

Egy állami pénzből "finanszírozott" médiabirodalom hanyatlásaA kormány azonban trükkösebb megoldást talált ki. Bevonta a kelet-magyarországi médiabirodalom felet basáskodó Advertum Kft-t az ügybe. Az Advertum számára adott (még májusban) kezességvállalást egy 5,2 milliárd forintos hitelfelvételre. Ebből aztán elkéri a 3,1 milliárdját, és az ő részéről rendben van a dolog. A fennmaradó 2,1 milliárdot az Advertum „országos elérésű médiarendszer kiépítésére fordíthatja".

 

 

 

 

Két légy

 

Egy állami pénzből "finanszírozott" médiabirodalom hanyatlásaGyakorlatilag tehát az Advertum Kft. a kormányzati felelősségvállalás miatt az adózók pénzéből finanszírozhatná médiabirodalmát. Ez pedig nyilvánvalóan az MSZP következő választásra való felkészülését szolgálná. Mindezt úgy tálalva, mintha az állam a magyar futball számára dobna mentőövet. Ami persze abban az értelemben igaz, hogy ha valaki nem finanszírozza meg a Profi Liga Kft.-t, akkor az APEH folytatja annak felszámolását, melyet egyébiránt júniusban meg is kezdett.

Két legyet ütne tehát a kormány. A liga megmentőjeként tüntethetné fel magát és közben csendben építgethetné a szocialista médiabirodalmat. De ki is ez az Advertum Kft? Miért ők kapták meg a lehetőséget, hogy kezességet vállal értük az ország kormánya?

Az Advertum Kft. dolgai

Az Advertum Kft. Kelet-Magyarország labdarúgásának és médiaéletének meghatározó szereplője. Az országrészben egymillió fő elérésével Magyarország legnagyobb nem budapesti médiacége. Övék Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza leghallgatottabb helyi rádiója, a Gold FM Rádió, mely a 15-49 éves korosztályban közel 20 százalékos napi elérést tudhat magáénak. Tulajdonukban van Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 300 autóbuszának kizárólagos reklámfelülete, valamint közel 500 óriásplakát az ország területén, ezenkívül Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék egyetlen sport és bulvár hetilapja, a Média 1., a Metro Hírújság regionális melléklete.

 

Egy állami pénzből "finanszírozott" médiabirodalom hanyatlásaHozzájuk tartozik a nyíregyházi Város Televízió valamint Nyíregyháza első osztályú labdarúgó egyesülete, a Nyíregyháza Spartacus Football Club, illetve a Diósgyőri labdarúgó klub vagyoni értékű jogai.

Az Advertum neve több meglepő ügyben felmerült. Ilyen volt, mikor négyzetméterenként száz forintért, összesen havi 121 ezerért bérelhette a Nyíregyházi Főiskola tízmilliárd forintból felújított 1200 négyzetméteres épületrészét. A botrány hatására az egyetem vezetése megváltoztatta a kft. szerződését, azonban a felújításra felvett hitel több tíz millió forintos havi törlesztőrészletének továbbra is csak töredékét fizeti ki a regionális médiatársaság.

És mégy egy érdekes adalék: az Advertum Kft. egyik tulajdonosa volt Szíky Gyula, aki információink szerint a mai napig a háttérből irányítja a céget. Szíky és 13 társa ellen csődbűntett miatt indítottak eljárást.

Veres a háttérember?

 

Egy állami pénzből "finanszírozott" médiabirodalom hanyatlásaInformációink szerint Veres János lehet az oka, hogy miért a botrányoktól sem mentes Advertum Kft.-t választotta a kormány médiabirodalom építésére. A pénzügyminiszter neve túl sokszor került összefüggésbe a céggel ahhoz, hogy véletlen legyen.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy miközben a kormányzati kezességvállalástól hangos a sajtó és a 2,1 milliárd forint sorsát találgatja, szép csöndben az Advertum elvesztette mindhárom rádióadóját. A debreceni és miskolci adót koncessziósdíj-tartozásuk miatt záratta be az ORTT még július elején. A megmarad nyíregyház adóról szerdán született döntés. A médiahatóság szintén a tartozás miatt kezdeményez felszámolást a rádió ellen.

Az utolsó Advertum-tulajdonú, nyíregyházi rádió is elvesztette műsorszolgáltatási jogosultságát, a működtető társaság ellen pedig - díjhátraléka miatt - felszámolást kezdeményez a médiahatóság. Ugyanekkor úgy határozott az ORTT, hogy 180 napot ad a társaságnak egy meg nem nevezett tulajdonosi összeférhetetlenség felszámolására; tette ezt a médiatörvény azon passzusa alapján, amely kimondja: a körzeti, helyi műsorszolgáltató a vételkörzetébe eső hasonló cégnél - bizonyos kivételektől eltekintve - befolyásoló részesedést nem szerezhet.

Az ügy pikantériájához hozzátartozik: jelenleg frekvencia moratórium van érvényben. Vagyis még ha a cég pénzügyi helyzete helyre is áll - köszönhetően például a már említett kezességvállalással felvehető hitelnek -, új rádióadót nem indíthat.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek