Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem büntetni, hanem motiválni kell
2008-10-03 09:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nem büntetni, hanem motiválni kellAz ígéretek szerint ezekben a hetekben kerülnek a parlament elé a szociális segélyezés megváltoztatását célzó törvénymódosító javaslatok. A jelenlegi helyzetben a szociális tárca tervezetéről és az ellenzéki pártok által felkarolt ivádi polgármester indítványáról alakulhat ki vita a Házban. A két javaslat eltérően oldaná meg a szociális segélyezés anomáliáit. Ivády Gábor szerint a minisztérium által vázolt ötletek inkább büntető, mint motiváló jellegűek, ellentétben az övével.

 

 

Tarthatatlanná vált a szocialista kormány által az elmúlt években alkalmazott szociális segélyezési gyakorlat. Egyre többen mutattak rá, hogy a jelenlegi rendszer nem ösztönöz munkára, inkább azt teszi lehetővé, hogy egyesek a segélyekre alapozzák a megélhetésüket. A szerencsi kistérség településeinek polgármesterei által elindított lavina, amely nyáron országos vitákat gerjesztett, nyilvánvalóvá tette, hogy a kérdéssel a törvényhozóknak is foglalkozniuk kell. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy két javaslat kerülhet a parlament elé.

A szociális tárca lapunkhoz eljuttatott tervezete elsősorban azokat az elemeket tartalmazza, melyeket Szűcs Erika miniszter ismertetett a nyár folyamán. Röviden összefoglalva, a minisztérium csak azoknak adna rendszeres szociális segélyt 2009-től, akik erre az ellátásra jogosultak, de egészségügyi, életkori, illetve egyéni élethelyzetükből adódóan munkavégzésre nem kötelezhetők. A jelenleg még segélyben részesülő munkavégzésre alkalmas személyeket közmunkára, illetve képzésre köteleznék. Ők, amíg a munkába vagy az iskolapadba szóló értesítést meg nem kapják, addig szociális, anyagi, vagy bármilyen más háttértől teljesen függetlenül közfoglalkoztatási támogatás címén 28 500 forintot kapnának havonta. Az önkormányzatokat is feladatokkal látnák el, éves közmunkatervet kellene készíteniük. A szaktárca a kötelezettségeket, illetve a feltételeket nem teljesítő segélyezettektől megvonná a támogatást. A tervek szerint a segély majdani összegét továbbra is a család összetételének és jövedelmének figyelembevételével állapítanák meg. A közfoglalkoztatásra jövőre 45 milliárd forintot szán a kormány.

 

Nem büntetni, hanem motiválni kell 

 

Ivád község polgármesterének javaslata ettől eltérően nem vinne új segélyezési elemeket a rendszerbe, hanem a finanszírozás területén hajtaná végre a legnagyobb változtatást. Ivády Gábor ahelyett, hogy keretösszeget szabna az önkormányzatoknak vagy a munkaügyi központoknak, lehetővé tenné, hogy minden hónapban a rendelkezésre álló munkaképes segélyezettek számának, illetve az elvégezendő munka mennyiségének függvényében annyi embert vegyenek fel, amennyire szükség van. Az önkormányzatok által kötelezően kifizetendő önerőt úgy változtatná meg, hogy gazdasági szempontból előnyösebb legyen valakit közmunkásként foglalkoztatni, mint segélyt fizetni neki. A segély összegének megállapításakor a valamivel szigorúbb nemzetközi (OECD) szabályozáshoz közelítene. Ivády Gábor is nagy figyelmet fordít javaslatában a szak-, át- és továbbképzésre, hiszen aki rendszeres szociális segélyben részesül, az nem fog visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra azáltal, hogy néha közmunkásként dolgozik. Ehhez a tudását olyan szintűre kell emelni, ami megnyerő a munkaadóknak - mondta lapunknak Ivády Gábor. A polgármester úgy látja, hogy a képzésre a mai programok is alkalmasak, csak a hatékonyságukon kellene jelentősen javítani. Szerinte a szaktárca tovább bonyolítja a helyzetet, hiszen bevezetne egy felesleges támogatási formát. Emellett a törvénytervezet nem iktatja ki a diszkriminatív kiválasztás lehetőségét, mert a keretösszegből kényükre-kedvükre gazdálkodnak a települési vezetők. Ivády Gábor hiányolja azt is, hogy a minisztérium nem foglalkozik azokkal, akik mentálisan nem képesek a munkavégzésre. Rajtuk is lehet segíteni, például az egyházak bevonásával - hangsúlyozta. "A minisztériumi javaslat inkább büntető, mint motiváló jellegű" - summázta a szaktárca terveit a polgármester.

"Ivády Gábor javaslatának főbb irányaival az MDF és az SZDSZ mellett a Fidesz-KDNP pártszövetség is egyetért" - mondta el lapunknak Harrach Péter. A KDNP szakpolitikusa hozzátette, hogy a vitaanyagban felvázolt irány megegyezik az Orbán-kormány által követett gyakorlattal, amely a normákra és a közösségek erejére kívánta építeni a társadalmat. A mostani rendszer nem alkalmas a problémák kezelésére. A kivezető út a munkalehetőségek felkínálásában, a munkára késztetésben, valamint a munkára mentális okok miatt alkalmatlan segélyezettek sokirányú segítésében rejlik - mutatott rá. 

 

C-PRESS - Magyar Hírlap

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek