Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Uzsorásnak áll a világ
2008-09-28 09:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Uzsorásnak áll a világSokakat küldenek a halálba, ezreket tesznek tönkre, mégis vígan élik a világukat: az uzsorások paradicsoma Magyarország. Főleg a vidéki kistelepüléseken, a legszegényebbek és legvédtelenebbek között szedik áldozataikat, a hatóságok pedig állítólag tehetetlenek. Elképesztő, de nálunk a büntető törvénykönyv nem is ismeri az uzsora fogalmát, így a rendőrség nem is nagyon foglalkozik az ilyen ügyekkel.

 

 

Miközben jogvédők szerint az uzsorások tízezreket tarthatnak a markukban és egész falvakat ellenőríznek, tavaly egész évben mindössze 87 nyomozást rendeltek el uzsorahitelezési ügyekben, az idén az első félévben pedig százat. A nyomozások többnyire önbíráskodás, zsarolás miatt, ritkábban jogosulatlan pénzügyi tevékenység, csalás vagy emberrablás, személyi szabadság megsértése, esetleg könnyű testi sértés gyanújával indultak. Ennek oka az, hogy a BTK-ban az uzsora, mint bűncselekmény nem is szerepel, ezért a hatóság csak akkor tud lépni, ha az uzsorások törvénytelen eszközökkel, többnyire erőszakkal próbálják bevasalni a tartozást.

 

Ráadásul lapinformációk szerint sok esetben éppen a rendőrök beszélik le az áldozatokat a feljelentésről, arra hivatkozva, hogy úgy sem lesz semmilyen büntetés az ügyből. Ebből az alapállásból kiindulva a rendőrség egyes vélemények szerint nem is foglalkozik ezzel a témával, még akkor sem, ha esetleg a helyi megbízottak közelről látják, mi folyik. Közvetve ezt látszik igazolni, hogy hírek szerint az ORFK is elégedetlen ezzel a helyzettel, ezért még júniusban levélben szólította fel a megyei főkapitányságokat az uzsorások elleni hatékonyabb fellépésre.

 

Uzsorásnak áll a világ

 

 Az ösztönzés hatására több nyomozás indult, de ezek kimenetele több ok miatt is kétséges. Ha például nem történik zsarolás vagy erőszak, nincs megfelelő jogi háttere a fellépésnek. Súlyos probléma az is, hogy az áldozatok általában még erőszak esetén sem mernek vallomást tenni, részben azért, mert félnek a megtorlástól, részben pedig annyira ki vannak szolgáltatva az uzsorásnak, hogy nélküle már nem is tudnak megélni. Emiatt az ügyeknek csak csekély hányada kerül a bíróság elé, és ott még ritkábban születik valóban elrettentő ítélet.

Az uzsorás kockázata tehát minimális, a haszna viszont óriási. A behálózott emberek döntő többsége minimális első kölcsönnel indult, amelyre akár havi száz százalékos kamatot kellett fizetnie. Mihelyst egyszer erre nem volt képes, visszafordíthatatlanul az uzsorás kezébe került és egyre csak növekedik a tartozás összege. Általánosan jellemző, hogy az áldozatok jövedelme közvetlenül a hitelezőhöz jut, amit az újabb uzsorakamattal ad tovább. Ezzel az ördögi kör bezárult, a mókuskerékből nincs kiszállás. Sokan a kilátástalan helyzetből az öngyilkosságba menekülnek, de környezetük egy-két kivétellel hallgat az okokról.

Elméletileg az áldozatok bírósághoz fordulhatnának a polgári törvénykönyv alapján is, amely szerint semmissé lehetne nyilvánítani az egyik fél számára feltűnően aránytalan előnyt kikötő szerződéseket. A teljes kiszolgáltatottságot mutatja, hogy ezt eddig még egyetlen érintett sem kérte. Nincs tehát megoldás az uzsorások megfékezésére? Lenne, de ahhoz mindenekelőtt a BTK-t kell módosítani, ez a kormányzat felelőssége. Ez azonban önmagában nem elég: a hatékony fellépéshez a hatóságok határozott cselekvésére és a helyi közösségek összefogására is szükség van, enélkül a törvény betűje csak írott malaszt marad.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek