Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Villás Lajos: Blokád a Váci úton
2008-09-28 09:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Villás Lajos: Blokád a Váci útonValahol az országban, rendőrök, és romák "szövetséget kötöttek". Szövetséget kötöttek arra, hogy közösen, kéz a kézben fognak fellépni mindenkivel szemben, aki a közrendet, a közbiztonságot megsérti. A rendőrök vállalták, hogy azok, akik polgárőrök szeretnének lenni, képzést kapnak minden olyan tárgyból, ami ezt a "lehetőséget" elősegíti. Valaki, erre a hírre, nem mint pozitív jelenségre reagált, hanem jókora szkepticizmussal.

 

 

Vajon lesz,- jövöje, ennek a szövetségnek? lesz-e, ebből a csapatból rendőr, a roma rendőrt vajon elfogadják? -vagy még a családja is letagadja? Eddig egy könyvem jelent meg, amely bűnügyek felderítéséről, emberi kapcsolatokról szólt. Sikeres zsaru voltam, és sem a családom, sem pedig a roma társadalom ezért soha nem ítélt el. Inkább büszkék voltak arra, hogy közülük is vannak ott, abban a testületben, ahol ..... És a fiaink,lányaink egyre többen vannak! Én meg erre vagyok büszke! 

 

 

Blokád a Váci úton.


2002. július 4. Amerika nemzeti ünnepe. Fokozott biztonsági intézkedésről adnak jelentést a sajtóban. A politika egyik jellegzetessége, hogy a tisztességes szándék álarca mögé bújva egyes emberek - alantas céljaik elérése érdekében - megkísérlik az állam rendjét megbontani, vagy legalábbis az állampolgárok tudatát megzavarni. Amerika joggal retteg az aljas provokációtól, a mindenre elszánt terroristáktól. A hivatalos szervek mindent megtesznek azért, hogy az ünnep minden bonyodalom nélkül teljen el.


Budapest csendes. Aztán kora délelőtt a rádióból izgatott hangon közvetít a riporter. „Rendőrök verik a magyarokat az Erzsébet hídon"... ismét blokád van kialakulóban, megbénult a fél város forgalma. 1990 őszén hasonló szituációban indult egy ügyünk, sok - sok, tanulsággal.

 

„ Öregbika " - nevezzük így a férfit, már negyedik napja volt földön túli boldogságban. - Megszületett hatodik gyermekem - egy kisfiú. Holnap fogom haza vinni, dicsekedett mindenkinek az éjszakában. Így jutott el a Váci út és a Vág utca sarkán akkor még üzemelő presszóba. Mindenki a vendége volt. Biliárdozott, szórta a pénzt. Éjfél után aztán belépett a helyiségbe a végzet asszonya. Magas volt, telt karcsú, kívánatos, mint Hófehérke piros almája. Ismerte a nőt, tudta milyen körülmények között él, de az alkoholnak már nem tudott ellenállni. A nőnek sem voltak igényei. Már be volt csípve egy picit, élt - halt a piáért. Hamar megegyeztek. Néhány pohárnyi rövidital után már száguldott is a piros LADA a Dráva utca végénél lévő elhagyatott Duna partra. Reggelig szerették egymást. Elmúlt a bódulat, jött az ébredés. Öregbika a nejére gondolt, akit néhány óra múlva hazahoz a kórházból legkisebb gyermekével. Egy búcsúpohárra még betértek a Váci úton lévő Kisdelikátesz presszóba. Aztán eljött az idő búcsúzni kellett. Öregbika gavallér volt, maroknyi papírpénzt nyomott alkalmi arája markába, a számlát kifizette, és ment a boldogság felé.

 

Délelőtt 11 óra. Véres ruhájú dekoratív külsejű nő jelentkezik az akkori Teve utcai Rendőrkapitányság ügyeletén.
Az éjjel megerőszakoltak, megvertek, kifosztottak. Tudom a tettes nevét, segítsenek. Elmondta, hogy az éjszaka az ARA presszóban találkozott a család régi ismerősével, Öregbikával, aki azzal az ürüggyel, hogy haza viszi, a gépkocsijába csalta, levitte a Duna partra, ott egy pisztolynak látszó tárggyal arra kényszerítette, hogy vele többször közösüljön, illetve fajtalankodjon. Testén friss véraláfutásos sérülések voltak láthatóak. Alsó ruházatán látszott, hogy azt ténylegesen nem a szokott módon vették le, hanem azt inkább letéphették. Az orvosi vizsgálat szerint is történt közösülés, a férfitól származó ondóváladékot biztosították.

 

A nő elmondta, hogy a gépkocsi jobboldali első ülése alatt egy nagyméretű pisztoly van eldugva, ugyanis látta, amikor Öregbika azt elrejtette. Amikor a pénzét elvette, az aprópénz a kocsiban szétszóródott. Pontosan megadta Öregbika lakás címét.

 

Nem kellett messzire menni, de a városban való közlekedés jelentős akadályba ütközött. Budapest blokád alá került. A taxisok és a fuvarozók a benzin árának hirtelen ugrásszerű megnövekedése miatt jogellenes akcióba kezdtek. Szervezetten lezárták a fő útvonalakat, a közlekedés megbénult. Öregbika lakására akkor érkeztünk, amikor gépkocsijából családját kiszállította. Ő is csak nehezen tudott áthaladni az útakadályokon, a csecsemőre való tekintettel engedték mindenütt csak tovább. Emiatt is kissé elkínzottnak tűnt a család. A lakásban a nagyszülőkkel a többi gyermek már kíváncsian várta az új kistestvért. Ő megérkezett, az apuka távozott....

 

Gépkocsijában a jobboldali ülés alatt megtaláltuk a fegyvert. Ez egy gázpisztoly váza volt, amit természetesen egy erőszakolás alatt álló nő nem ismerhetett fel. A hátsó ülés alatt megtaláltuk annak a ruhaneműnek darabját, melyet állítólag letéptek a nőről. Az utastérben rengeteg aprópénz volt szétszórva. Öregbika a vallomásában tagadta, hogy a közösülés előtt, alatt vagy után bármilyen erőszakot alkalmazott volna. Amikor a nőtől elbúcsúzott, annak semmi baja nem volt, Ő nem bántalmazta, ami köztük történt, azt mindketten akarták. Kérte, hogy tanúként hallgassuk ki azokat a személyeket, akik erről érdemben tudnak nyilatkozni. Ezek a két presszó személyzete, valamint az eseménykori vendég - kör volt. Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló személyi és tárgyi jellegű bizonyítékok elsődlegesen a „sértett„ - vallomását támasztották alá, Öregbikát őrizetbe vettük.


Állt a város, közlekedési káosz mindenütt. Akadozott az élelmiszer ellátás, egyre vadabb hírek keltek szárnyra. Most nem csak rendőrnek, hanem, polgárnak is kellett lenni. Természetesen ez nem azt jelentette, hogy egyetértettünk a blokádban résztvevőkkel, de minden ehhez kapcsolódó ügyet rendkívül diplomatikusan kellett megoldani. Munkatársaink egy része a lakosság kenyér ellátását biztosította. Rendőrtiszti egyenruhában kenyeret osztott, illetve kísérték az élelmiszert - szállító járműveket. Közben a bűnt is üldözni kellett. A blokád miatt több ügy is félbeszakadt azzal, hogy majd, ha a buli lecseng, folytatjuk ott, ahol volt.

 

A második napon kora délelőtt ért a meglepetés. Öregbika felesége állított meg a Lehel piacnál.
Képzelje el, hogy a „BABA „, ma reggel feljött a lakásomra, és azt mondta, hogy százezer forintért a vallomását visszavonja, és akkor Öregbikát hazaengedik. Azt is mondta, hogy az egész buli nem igaz, azt az élettársa találta ki azért, hogy „lóvéhoz „pénzhez jusson.

 

Ha nem szerzek estig pénzt, a feljelentést nem vonja vissza, Öregbika ártatlanul fog szenvedni.
Ez a hír mellbe vágó volt. Most már ténylegesen felmerült annak lehetősége, hogy jelen esetben Öregbika esetleg ártatlanul ül. Öregbikát ismételten kihallgattuk, és ismételten csak azt tudta elmondani, amit először is vallott. Természetesen az egyéb akadályok miatt a tanukat kora esténél előbb meghallgatni, egyáltalán felkutatni nem lehetett. A bejelentésben foglaltakat viszont gyorsan, határozottan ellenőrizni kellett.

 

Öregbika felesége rokonoktól, barátoktól nagyon gyorsan tudott pénzt szerezni. A bankjegyek sorszámait hatósági tanuk előtt feljegyeztük, jegyzőkönyveztük, majd visszaadtuk egy borítékba téve a feleségnek. Most már csak az volt a kérdés, hogy a pénzt mikor, hol kérik átadni. Kioktattuk az asszonykát, hogy a pénz egy részét akkor adja át, amikor találkozik Babával, a másik felét akkor, amikor már a vallomását is visszavonta. Közben Baba is jelentkezett. A pénzt a Tisza utca - Váci út sarkánál kellett átadni.

 

Kevesen voltunk, egy ember ártatlanságát kellett bizonyítani. Ráadásul Baba és társai - akik állandó vendégei voltak a Teve utcának - arcról már ismerték a kollégákat. Nem maradt más hátra, mint az ismerős taxisokhoz fordultunk segítségért. Ők egyébként is közreműködtek a közbiztonság fenntartásához, a gyalogos járőreinket vitték a bejelentések helyszínére, sőt még egy alkalommal betörőt is fogtak a helyszínen. Most is szívesen segítettek.
Baba és családja már a megadott időpont előtt ott toporogtak a Váci úton. Várták a megszeppent asszonykát, aki „természetesen„, néhány percet késett. Vitatkoztak egy darabig, aztán az első boríték Babához került. Elindultak a Rendőrkapitányság felé. Útközben több szempár kísérte figyelemmel őket, úgy véltük, egyetlen mozdulatuk sem maradt titokban. Hát tévedtünk!

 

A Rendőrkapitányságon annak rendje, módja szerint megjelent Baba és kérte, hogy ügyében ismét vallomást tehessen. Előbb húztuk az időt, mondván, hogy az ügy teljesen tiszta, majd a blokád után foglalkozunk vele. Ő természetesen a beígért pénz reményében mindenáron gyorsítani akarta a folyamatot, végül időt szakítottunk rá.

 

 „ - Öregbikával az Ara presszóban találkoztam. Előtte már voltam a Kávés Katicában, meg a közeli Sörbárban. Már eléggé be voltam csípve. Öregbika mindig tetszett nekem, tudtam, hogy a felesége kórházban van, ezért úgy döntöttem, hogy „lefekszem„, vele. Az éjszakát a kocsijában töltöttem, erőszakról szó sem volt. Reggel, amikor elváltunk, még pénzt is adott. Még a Kisdelikáteszben voltam, amikor az élettársam rám talált. Felelősségre vont, hogy hol voltam az éjszaka, és a pénzt honnan szereztem? Elmondtam, hogy Öregbikával lefeküdtem.

 

Ekkor nagyon megvert, ott a presszóban megrugdosott, ruháimat megtépte. Verés közben „beszélt rá, hogy tegyek feljelentést erőszakos közösülés miatt. Utána azt is mondta, hogy

 

Mivel, Öregbika anyagilag jól áll, százezer forintért visszavonjuk a vallomást, így nem lesz büntetés, de lesz lóvé. A jegyzőkönyvet elolvasta, aláírta, és meg ígértük neki, hogy az ügyben, a továbbiakban is „törvényesen „járunk el. Baba elhagyta az épületet, a második borítékot is átvette. Ezt a mozzanatot fényképpel rögzítettük.

 

Baba, az élettársa Pimpi, és az édesanyja sugárzó arccal ballagtak az Árpád hí felé, amikor a nyomozók igazoltatás alá vonták. Méltatlankodtak, majd amikor közölték velük, hogy bűncselekmény gyanúja miatt előállítás lesz, kitört a botrány. Baba a földre vetette magát - meg akarnak erőszakolni, kiabálta. Édesanyját hirtelen sírógörcs fogta el, Ő elájult. Pimpi színleg a két nőt akarta gyámolítani, közben úgy lépkedett oldalra, hogy megszökhessen. Most aztán igazán jól jött a taxisok segítsége. Az egész színtársulatot sikerült előállítani. Ma is rejtély, hogy Baba mikor adta át a két borítékot az édesanyjának, mert a pénzt ugyanis már nála találtuk meg, az egyik hosszú szoknya ráncos zsebébe rejtve.

 

Mint ahogy a „ ki mit tud ?," vetélkedőn is történni szokott, Baba és társai helyet cseréltek Öregfiúval.....

 

Azt mondják, minden csoda három napig tart. A blokád ötig. A rendőrséget akkor „polgárbarát„ - magatartása miatt elmarasztalták. Akkor a politikusok véleménye az volt, hogy nem eléggé „szolgáltuk„, a kormány érdekeit. Tényleg! Nem lőttünk, kenyeret osztottunk, vigyáztunk a rendre, tettük, amit tenni kellett!

 

A blokád után néhány hét múlva az egyik napilapban egész oldalas cikk jelent meg arról, hogyan zsarolták meg Öregbika feleségét. Mint megtudtuk Öregbika életében először, és utoljára nem szidta, nem bántotta a rendőrséget, hanem köszönetet mondott azért, hogy ártatlanságát azokban a nehéz órákban sikerült bizonyítani.

 

Öregbika azóta is boldogan él családjával....

 

Villás Lajos

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek