Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bogdán Péter: Önként és dalolva
2008-09-27 11:06
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bogdán Péter: Önként és dalolvaA romák történelmének legnagyobb volumenű demonstrációját hirdette meg az OCÖ - a szélsőségek elleni tiltakozásul - szeptember 20-ára, a budapesti Olimpiai parkba. A rendezvényhez csatlakozott a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Phralipe, s csatlakoztak a Lungo Drom azon képviselői is, akik nem határolódtak úgy el a tiltakozó megmozdulástól, mint, országos vezetőjük, Farkas Flórián.

 

 

Annak ellenére, hogy az OCÖ képviselői azt ígérték, hogy pár ezer ember jelen lesz a demonstráción, a nap végén a tudósítások arról szóltak, hogy az ezres létszámot is alig lépte túl a tiltakozók száma az Olimpiai parkban, aminek több üzenete is van a roma emberek számára.

Az egyik ilyen üzenet talán az lehet, hogy hiteltelen az Országos Cigány Önkormányzat azon retorikája, amely azt sugallta a rendezvény megtartása előtt, hogy akár százezer főt is ki tudna vinni a szélsőségesek ellen, mert még arra sem volt képes, hogy azt a néhány ezer főt garantálja, amit többször is beígért, ráadásul ezt úgy nem tudta biztosítani, hogy a demonstráción megjelentek mellette olyan országos cigány szervezetek is, amelyek vagy beírták már a nevüket a roma politika történetébe, vagy ha a társadalompolitika területén nem is alkottak nagyot, annyit azért elmondhatnak magukról, hogy országos lefedettséggel rendelkeznek.

Különösen hiteltelenné válik az OCÖ, ha figyelembe vesszük azt, hogy a tiltakozó megmozdulás előtt arra hivatkozva ígértek csak néhány ezer tiltakozót, hogy a hazai romák nem rendelkeznek annyi pénzzel, ami elég lenne ahhoz, hogy finanszírozni tudják a fővárosba történő utazást, mert ha igaz a szociológusok becslése, amely szerint a cigányság egy harmada él Budapesten, ami körülbelül kétszázezer ember, akkor akár különösebb anyagi ráfordítás nélkül is lehetett volna legalább százezer embert felvonultatni, nemhogy pár ezer főt, de nem lehetett, s el kell gondolkodni azon, hogy miért?

A romák passzivitásának három oka lehet. Az egyik lehetséges ok az, hogy a cigányság tájékozatlan a nagy politikában, s nem tudja felmérni, hogy egy országos összefogásnak milyen tétje van a saját és a gyermekei jövője szempontjából, a másik lehetséges ok az, hogy a romák a saját nyomorúságukért a vezetőiket hibáztatják, mert azt gondolják a cigány szószólókról, hogy kizárólagosan arra használják fel őket, hogy meggazdagodjanak belőlük azáltal, hogy ellopják azokat a pénzeket, amiket rájuk szánnak, s nem tudják, hogy amellett, hogy a valóságban vannak tisztességtelen roma politikusok, vannak olyan cigány vezetők is, akik elkötelezetten tenni akarnak a romákért, de nem képesek rá, mert azoknak a kezét ugyanazok kötik meg, akik az átlag cigány ember kezét is, s ahogyan a hétköznapok roma embere nem tud előre haladni, úgy az elkötelezett cigány politikusok sem tudnak túl sokat tenni azonkívül, hogy állandóan kongatják a vészharangot a romákért mindenkor és mindenütt, s van egy harmadik lehetséges ok is, ami a legrosszabb variáció, s amelyet úgy lehetne összefoglalni, hogy a cigányokat már annyira megtörte a rendszerváltás óta eltelt majd húszévnyi szenvedés, hogy már arra sem képesek, hogy annyira emeljék meg a kisujjukat magukért, mint egy haldokló ember.

Bármi is legyen az oka a romák passzivitásának, az biztos, hogy szeptember 20-a azt üzenni a cigányoknak, hogy a legnagyobbnak szánt összefogásukra is a Magyar Gárda szimpatizánsainak még a tizede sem gyűlik össze, ami annyit jelent, hogy a roma politikusok lehúzhatják a rolót, a cigányok meg önként és dalolva mennek a vágóhídra, ha kell.

 

C-PRESS - radioc

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek