Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nagy sikerű romaest a Párizsi Magyar Intézetben
2008-09-27 11:01
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nagy sikerű romaest a Párizsi Magyar IntézetbenNagy érdeklődés kísérte a romák európai integrációjával foglalkozó konferenciából, kiállításból és koncertből álló estet csütörtökön Párizsban, amelyet a Párizsi Magyar Intézet a Párizsi Román Intézettel és a Nyílt Társadalom Intézettel (Open Society Institute) közösen szervezett.

 

 

 

Hetedik alkalommal rendezik meg a Külföldi kultúrák hetét a francia fővárosban 44 külföldi kulturális központ részvételével, amelynek keretében a Roma integráció Európában című programjával kívánta két közép-európai intézet az Európai Unió legnagyobb kisebbségét jelentő, becslések szerint 8-12 milliós roma közösségre ráirányítani a figyelmet. 

 

A Paradise Lost című kiállítás megnyitója előtt a francia roma festő Gabi Jimenez, valamint Dana Diminescu román szociológus és az alternatív Nobel-díjjal kitüntetett Bíró András polgárjogi aktivista beszélgetett a romák európai helyzetéről.   A romák életmódja országonként változik, Franciaországban a néhány tízezer fős közösség településről településre vándorolva, lakókocsikban él; megtartotta a családi struktúrát mint védekező eszközt, s Gabi Jimenez ebben az életmódban látja népe kultúrájának lényegét.   Bíró András arra hívta fel a figyelmet, hogy ami Európában egyesíti a romákat, az a diszkrimináció. Ami viszont különbözik: a nyugati országokban élő romák hatszáz éve saját kultúrájuk szerint élhetnek.

 

Nagy sikerű romaest a Párizsi Magyar Intézetben 

 

Magyarországon ezzel szemben két radikális integrációs kísérlet történt: Mária Terézia és II. József idején, majd a szocializmus időszakában, amikor a többségi közösség proletarizálta a romákat, majd utána "kidobta őket a semmibe". Emellett a jogvédő szerint mennyiségi különbség is van Európa két része között: Nyugaton a roma lakosság egy, a sok látható, például afrikai és muzulmán kisebbség között, Közép-Európában viszont ők az egyetlen, külsejük alapján is másságot képviselő közösség. Magyarországon nehezen mérik fel egyelőre, hogy egyszerre van szó etnikai és társadalmi problémáról, illetve annak keveredéséről - tette hozzá az alternatív Nobel-díjas.   "Majdnem megköszönöm a Magyar Gárdának, amit tesz, mert végre a társadalom problémájává kezd válni, aminek már régen annak kellene lennie. A Magyar Gárda kihasználja és azzal nyer, hogy a többség azt gondolja, hogy a cigányok lopnak, csalnak, hazudnak, gazemberek. De a probléma megoldására valójában semmilyen javaslat nincsen" - véli Bíró András.   A polgárjogi aktivista szerint a nyugati példák közül Magyarország számára Spanyolország lehet példamutató. Ott ugyanis a régiók és a politikai pártok összefogása a romák lakhatását 15 éves programmal alapjaiban oldotta meg, elkerülve a gettósítást. "Amíg Magyarországon négyéves távlatban gondolkodnunk, politizálódik a kérdés és nincs megoldás. Ebben az ügyben csak hosszú távon lehet gondolkodni, nyugodtan, értelmileg és nem érzelmi alapon kellene nézni a romakérdését" - hangsúlyozta Bíró.     Az estet teltház előtt a román származású Roberto de Brasov együttesének, a Swing des Carpates-nak koncertje zárta. Pénteken sötétedés után pedig a PMI tetőteraszán működő szabadtéri moziban Gauder Áron Nyócker című animációs filmje lesz műsoron. 

 

C-PRESS - kultura.hu

 

Bíró Andráshoz kapcsolódó anyagok:

- Egy a nyolcszázezerhez

- Sajtó-helyreigazítási kérelem
- Zsigó Jenő: A hamis próféta
- POPPER PÉTER - Bíró András keserű igazsága
- Bíró András ismét beszólt a romáknak
- Hogy itt gyilkosságoknak leszünk tanúi, az nem kétséges
- Horváth Aladár: Válasz Bíró Andrásnak
- Nem magyarázható minden a körülményekkel...
- A Rádió C indulása - Fehérek közt  

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek