Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

AI: a legszigorúbb civilek
2008-09-26 15:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
AI: a legszigorúbb civilekEgy ország, ahol jelentések szerint a rendőrség akkor is túlzott erőt alkalmazott, amikor az állam a bántalmazás elleni garanciák megerősítésén dolgozott. Egy ország, ahol a politikai akarat hiánya, az előítéletesség, valamint a „nem rokonszenvező" büntetőjogi rendszer is akadályozza a nők jogainak védelmét, ahol folytatódik a romák hátrányos megkülönböztetése, és ahol a rendőrség képtelen megvédeni a melegfelvonulás résztvevőit.

 

Az idei országjelentés tanúsága szerint így látja Magyarországot a világ egyik legtekintélyesebb civil jogvédő szervezete, az Amnesty International (AI). Irodái 5 kontinens 60 országában működnek, tevékenységüket 1,8 millió aktivista és befizető támogatására építik. A szervezet költségvetése évi 100 millió dollár, ebből készülnek az éves jelentések, amelyek 155 ország emberi jogi helyzetét térképezik fel.

A világ legerősebb jogvédő szervezete nem csak Magyarországgal szigorú. A Guantanámón bírósági eljárás nélkül fogva tartott rabok ügyében keményen támadja az Egyesült Államo kat, az Európai Unióról pedig az a véleménye, hogy a példát nem mutatja, inkább csak másoktól követeli meg, hogy példásan viselkedjenek. A jelentés szerint a nyugati kormányok impotenciáját tükrözi, hogy hat évtizeddel az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatko zatának elfogadása után még az igazságtalanság, az egyenlőség hiánya, a jogtiprók büntetlensége jellemzi a világot. 81 országban még mindennapos a kínzás, 77 országban sértik meg a szólás szabadságát és 54 ország nem biztosítja a bíróság előtt egyenlőséget.

Az Amnesty Internatio nal jelentéseit a demokratikus országok intézményei, szervezetei igen komolyan veszik, néha komolyabban, mint saját államapparátusuk közléseit. A szervezet pártatlanságához, alaposságához nem férhet kétség. Az nem támogat és nem ellenez semmilyen kormányzati vagy politikai rendszert, miközben nem feltétlenül ért egyet azoknak az áldozatoknak a nézeteivel sem, akiknek jogait védelmezi.

Az AI az egész földgolyón figyeli a médiumokat, kapcsolatot tart megbízható információforrásokkal, szakértőket küld, hivatalos intézményeknél kilincsel, hogy adatokat szerezzen a lelkiismereti foglyokról, a bírósági rendszerről, arról, hogy előfordul-e kínzás vagy embertelen bánásmód, eléri-e az igazságszolgáltatás a jogsértőket.
Az Amnesty International hazai szervezete 1990 óta működik, 6-700 adományozó tagja és 80-100 aktivistája van. Álmosd Róbert, az AI Ma­gyarország egy hónapja kinevezett igazgatója arról is beszámolt a Met­ro­pol­nak, hogy a szervezet irodája jelenleg 4 fizetett alkalmazottal működik, mun­kájukat a 8 tagú elnökség felügyeli a közgyűlések közötti időszakban. Az aktivisták többsége egyetemista vagy főiskolás, furcsa módon közülük sokan éltek külföldön és onnan, nem a hazai híradásokból ismerik a szervezetet. A világ számos országában a fiatal nyugdíjasok a legaktívabb tagok. Ők azok, akiknek energiájuk van arra, hogy fontos ügyekkel foglalkozzanak, miközben már nem foglalja le őket a napi munka. Ez a réteg sajnos szinte teljesen hiányzik a hazai szervezetből - talán a megélhetés gondjai kötik le őket.

Az AI akcióinak és kampányainak hátterében megbízható tudás áll, ami nem helyettesítheti a figyelemfelkeltő formát, hiszen az aktivistáknak a bulvármédia zajában kell felkelteniük a figyelmet. Ebből a szempontból is igen sikeres volt a családon belüli erőszak elleni kampány, melyben olyan kirakati babákat használtak, melyeket profi testfestő maszkírozott áldozattá.

Sokan felkapták a fejüket a januári, Guantaná­mo-kampány idején is, amikor az aktivisták narancssárga ruhában, összeláncolva vonultak az amerikai nagykövetség elé. A Nyugatinál utcaszínházi előadást tartottak: a kínzást bemutató jelenet olyan jól sikerült, hogy felháborodott járókelők kérdezték a jelenlévő rendőrt: miért nem avatkozik be az erőszakot látva!?

 

AI: a legszigorúbb civilekTakács Dóra, a Nem­zetközi Üzleti Főiskola hallgatója lelkes aktivistaként csatlakozott az AI-hoz. Mint elmondta, kiskamaszként látott egy filmet arról, hogy a bíróság hogyan próbálta eltussolni egy fehér ember ügyét, aki egy 8 éves fekete kislányt erőszakolt meg. Már akkor elhatározta, hogy az emberi jogok ügyével foglalkozik majd. Az álom megvalósításának ideális terepe az Amnesty Interntional, amelynek irodája fiatalos hangulattal, nyitott szellemmel várja azokat, akik készek mások igazsága mellett kiállni. Főként olyanok mellett, akiknek a hazájában reménytelen a küzdelem a jogorvoslatért.
Az AI Magyarország közgyűlése idén úgy döntött, hogy a szervezet legfontosabb stratégiai céljai között szerepeljen a nők elleni erőszak megszüntetése, az emberek testi és szellemi integritásának vé­­delme, a kölcsönös tisztelet kialakítása, a diszkrimináció elleni harc. Mint Ál­mosd Róberttől megtudtuk, jövőre hazai kampánytéma lesz a nemi erőszak, a CIA fogolyszállító gépeinek ügye, fel akarják hívni a figyelmet a romák elleni diszkriminációra is. A szervezet várja mindazokat, akik készek részt venni az akciókban.

 

Álmosd Róbert igazgató, AI magyarország

 

Ön az Egyesült Államokban végezte el a jogi egyetemet, dolgozott a washingtoni önkormányzatnál, később ügyvéd lett. Gyümölcsöző amerikai karrier lehetőségét adta fel azért, hogy az Amnesty International magyarországi szervezeté nek igazgatója legyen. Miért? Annak idején a jogi egyetemre is azért jelentkeztem, mert úgy gondoltam, hogy ezzel a végzettséggel könnyebb lesz elhelyezkednem egy tekintélyes civil szervezetnél.
Egy jónevű irodában dolgozó amerikai ügyvéd nagyon sok pénzt keres. Sokszorosát annak, mint egy civil szervezet igazgatója. Nem bánja? Én 1992 óta éltem az Egyesült Államokban. Szinte tréfából jelentkeztem az úgynevezett zöldkártya-lottóra, és magam lepődtem meg legjobban, amikor kiderült, hogy nyertem: megkaptam a tartózkodási engedélyt. Akkor már kötelességemnek éreztem, hogy ezt a lehetőséget kihasz­náljam: valami olyasmit tanuljak, amivel itthon igazán hasznos lehetek. Feleségem mel, aki szintén magyar, mindvégig tudtuk, hogy hazajö vünk. Csak azt kellett eldöntenünk, hogy mi kor. Eredetileg azt terveztem, hogy angol nyelvtanári mesterfoko zat tal térek haza, de volt egy pillanat, amikor szinte megvilágosodásként rájöttem: amit mindig is szerettem volna, azt egy jogi diplo má val még hatékonyab ban végezhetem.
Emlékszik erre a pillanatra? Igen. Az amerikai közszolgálati rádióban hallottam egy riportot egy ügy védi irodáról, amely háborús bűnösök felkutatásával foglalkozik. Rájöttem, hogy a jog nemcsak csűrés-csavarás lehet, az fel használható ne mes célokra. Ami az anya giakat illeti: én bevándorlási ügyvéd voltam, és sze­gény, első sorban nyugat-afrikai emberek ügyeit intéztem, akiktől mindig is nagyon szégyelltem pénzt kérni.

 

 C-PRESS - metropol.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek