Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tehetséges cigány tanulók kényszerköltöztetése
2008-09-26 15:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tehetséges cigány tanulók kényszerköltöztetéseA főként tehetséges cigány fiatalok középiskolai tanulmányait segítő, egyetemi továbbtanulásukat előkészítő mánfai kollégium vezetése bedobta a törülközőt. 12 tanév után bezárt az iskola, az épületet dobra verik, a gyerekeket Komlóra irányították át. A nevelő kollektíva szétszéledt, 12 év tapasztalatai többé-kevésbé kárba vesznek. Hogyan történhetett mindez?

 

A Collegium Martineum Alapítványt 1996 nyarán hozták létre hazai és külföldi egyházi szervezetek, valamint magánszemélyek, annak érdekében, hogy programot és intézményi hátteret biztosítson a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulásának segítésére.

A tehetséggondozó kollégium az 1996/97-es tanévben kezdte meg működését Mánfán, a Komló és Pécs közötti  kisközségben. A Dél-Dunántúl kistelepüléseiről származó, halmozottan hátrányos helyzetű, nagyrészt cigány származású fiataloknak nyújtott segítséget abban, hogy rangos középiskolák elvégzésével jobb élethelyzetbe kerülhessenek. A diákok többnyire tehetségkutató programon keresztül kerültek be a kollégiumba. Az iskola  munkatársai rendszeresen látogatták a dél-dunántúli régió általános iskoláit, kisebbségi önkormányzatait, plébániáit, szociális segítségnyújtással foglalkozó önkormányzati és civil szervezeteit, valamint a családokat. Emellett egyéni megkereséseket is szívesen fogadtak.

A kollégium Közép-Európában az egyetlen olyan intézmény volt, ahol szegény sorsú fiatalok integrált nevelésben részesültek, azaz délelőttönként különböző, pécsi, komlói  középiskolákban tanultak, miközben délutáni nevelésük kiscsoportban, otthonos és demokratikus légkörben, a kollégiumban  történt.  Hétvégére pedig hazamentek családjukhoz. A kollégium vezetői alapvetően fontosnak tartották, hogy a diákok otthoni kapcsolataikat ne veszítsék el. A diákok a kollégiumban három-négy ágyas szobákban laktak, számukra napi ötszöri étkezést biztosítottak, az iskola és a kollégium közötti ingázások útiköltségét megtérítették. Emellett szaktanári segítségnyújtásban részesültek, szervezték számukra a sport- és kulturális programokat, a külföldi nyári táborozásokat.

Egészen 2008. augusztus 31-ig. Amikor is a mánfai kollégium jogutód nélkül megszűnt, bezárt. Mivel valóban modellértékű intézményről van-volt szó, kerestük az okokat: vajon hogy fajulhatott a történet idáig?

Ábrahám-Ködmen Zoltántól, a kollégium utolsó igazgatójától azt próbáltuk kipuhatolni, hogyan történhetett, hogy július elején átvette az igazgatói posztot, és augusztus 31-én már be is zárta az intézményt. "Őszintén szólva tudtam, hogy a kollégiumnak anyagi nehézségei vannak, de arra nem számítottam, hogy ilyen mértékűek. Ha tudom, nem vállaltam volna el. Senki sem szeret bezárni oktatási intézményt, kiváltképp, ha hátrányos helyzetű fiatalok sorsáról van szó. Nem volt más választásom" - mondta el az ex-igazgató.

Majd így folytatta: "amikor átvettem az intézményt, szó volt arról, hogy a kollégiumnak bizonyos mértékű tartozása van. Gyakorlatban azonban a teljes július elment azzal, hogy konkretizáljuk a hiány mértékét. És a végén megdöbbentő összeg jött ki, többszöröse az addig gondoltaknak. Ezután maradt három hetünk arra, hogy kitaláljuk, mi legyen, hiszen oktatási intézményt év közben bezárni nem lehet. Azaz vagy bezárjuk még augusztusban, vagy vállaljuk annak a kockázatát, hogy októberben, mondjuk, elzárják a gázt, novemberben már esetleg villany sem lesz, és akkor még nem beszéltünk az étkeztetésről stb. Ezt épeszű ember nem vállalja, hiszen itt gyerekek életéről van szó. Döntöttünk, az intézmény megszűnt. Az alapítvány egyetlen tulajdona az ingatlan, azt kell minél előbb értékesíteni, és rendezni a tartozásokat, hiteleket. De mindennél fontosabb volt a gyerekek megnyugtató elhelyezése. Végül Komlóra kerültek, ahol, ha minden jól megy, továbbra is az Arany János kollégiumi program részesei maradnak, megkapva azokat a támogatásokat, amiket eddig is."

De hogy kerülhetett egy tizenkét éve működő alapítvány hipp-hopp anyagi csődbe? - vetettük közbe.  "Ez nem hipp-hopp történt"- mutatott rá Ábrahám-Ködmen Zoltán. "Mindig is anyagi nehézségekkel küzdöttek, hol több, hol kevesebb hiánnyal kellett számolni, és egyszerűen mostanra érte el a tarthatatlan szintet. A normatíva körülbelül a költségvetés kétharmadát teszi ki. A többit pályázatokból, adományokból pótolták. Csakhogy pályázati pénzekre nem lehet költségvetést építeni. Részint azért, mert a legtöbb pályázat már előfinanszírozásos, tehát a beruházás költségét ki kell fizetnünk előre, a kifizetések ráadásul sokszor csúsznak. A helyzetünk alapítványi fenntartású intézményként egyre reménytelenebb lett. Az égvilágon semmi tartalékunk nem volt, csak az ingatlan képezte az alapítvány tulajdonát, amivel nyilván sokra nem megyünk, hiszen ha eladjuk, már meg is szűnt a kollégium. Ilyen szempontból szerencsésebbek az önkormányzati fenntartású oktatási intézmények, hiszen ők, ha minden kötél szakad, tudnak segítséget kérni. Mi nem tudtunk."

"Tulajdonképp elég egyszerű a képlet, a kollégium a pedagógiára nagy hangsúlyt fektetett, de elfelejtették ellenpontozni megfelelő gazdasági, pénzügyi menedzsmenttel. Ezt hosszú távon nem lehetett fenntartani, meg is lett a következménye. Mindenesetre, a gyermekek elhelyezése megnyugtatóan megoldódott, ez mindenki számára óriási megkönnyebbülés" - találta meg a pozitívumokat a volt igazgató. 

Ambrus László, a kollégium volt nevelője másként látja a múltat és a jövőt. Mint elmondja, a gyerekek csak augusztus végén értesültek a bezárásról, és szeptember közepéig nem tudták, mi fog velük történni. Nagyon megviselte őket, hogy el kell hagyniuk a megszokott környezetüket, ráadásul minden ilyen váratlanul szakadt a nyakukba.

Valami unikális dolog veszett el Mánfa bezárásával - fejtegeti Ambrus László. Nem a tanárok döntöttek, mindig a kollégiumi morál volt az, ami megszabta a törvényeket a kollégium tagjai számára. A gyerekek megtanulták kifejezni magukat közösség előtt, megtanulták megvédeni az érdekeiket. Ez például a házi konferencia rendszerének köszönhető. Hetente üléseztek, amolyan beszélgetős fórum formájában, és megtanácskozták az épp aktuális dolgokat. Igazi csapatmunka folyt.

Szerinte a probléma sokkal összetettebb volt, mint az anyagi gondok. Mánfa mindenképp megérett a változásra, de nem a bezárásra. Véleménye szerint nem történt meg az igazgatók között a szakmai, gazdasági átadás-átvétel. Az új igazgató egyszerűen nem tudta, mire vállalkozik. A kollégium bezárásának nem csupán a gyerekek és családjuk a vesztesei, hanem a nevelők által létrehozott alkotó szakmai műhely is, ami az idők folyamán kialakult. Az itt dolgozók megtanultak beszélni a cigány gyerekek nyelvén, megtanultak velük dolgozni. Sőt, sokan az itt végzett kollégák közül segítő szakmát választva, szívesen foglalkoznak a hasonló sorsú gyermekekkel.

Ez tulajdonképp egy nagyon harcos munka volt, gyakorlatilag 24 órás szolgálat, de jó volt ott lenni - emlékezik a pedagógus. Számára mindenképp nagyon pozitív élmény volt. Mint mondja, sokat tanult és fejlődött ott, "csak nyertem Mánfán".

Megkérdeztük, Komlón folytatódhat ez a folyamat. Hiszen a gyerekek egy helyre kerültek, talán sikerül megőrizniük valamit a mánfai szellemiségből. Ambrus ezt nem tartja valószínűnek. Úgy értesült, hogy Komló tudatosan szakítani kíván a mánfai szellemiséggel. Egyrészt, mert teljesen más a környezet, amihez az ottani kollégiumnak alkalmazkodnia kell, másrészt amúgy is sokan gondolták, hogy Mánfa túlságosan szabadelvű, „sokat engednek meg maguknak a gyerekek".

Ambrus állítja, új világ kezdődik a gyerekek számára, amihez, ha tetszik, ha nem, alkalmazkodniuk kell. Ő is hálás a komlói kollégiumnak, hogy bevették az összes gyereket, akik így részesei maradhatnak az Arany János kollégiumi programnak. Azonban attól tart, hogy erős lesz a lemorzsolódás, mert nincs meg az a családias légkör, ami Mánfán segítette a gyerekeket a kibontakozásban. Azért Mánfa egykori oktatóihoz hasonlóan ő sem adta fel a reményt, hogy egyszer talán ismét elkezdődik egy hasonlóan szép munka, ha nem is Mánfán, de azzal a szellemiséggel, ami ott a tizenkét év alatt kialakult.

 

C-PRESS - hvg.hu - Simonfalvi Anita

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek