Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Meleg köszönet Ferencnek
2008-09-23 21:27
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Meleg köszönet FerencnekA chartás dzsembori unalmas volt, a megmozdulás kommunikált oka 2,5 hónap alatt sokat változott, és a szombat délután számomra egyet jelentett biztosan: a cigányok a jogvédő demokraták számára vállalhatóbbak, könnyebb velük közösséget vállalni, mint a buzikkal.

 

 

 

Másfél hónapja egy szombati napon az Andrássy úton hajolgatva a tojások elől, hallgatva azt, hogy sem magyar nem vagyok, sem családom nem normális, azon tűnődtem, vajon politikusaink nem tudták, hogy itt mi lesz? Arra, hogy tudták, az utalt, hogy nem jöttek el, pontosabban a programot meghagyták néhány, a melegügyben már korábban exponált társuknak, no meg Horn Gábornak. Arra, hogy nem tudták, a kevés rendőr, a hiányos kordon utalt, és persze később a nyilatkozatok, mely szerint "megengedhetetlen, ami történt".

 

A Meleg Méltóság Napjának estéjén mi is ezen gondolkodtunk egy kocsmában, de "beszélgetésünk" inkább szótlan ücsörgés volt, a félelem utólagos megélése, mintsem okos gondolatok egymással történő megosztása.

 

Talán annyira azért jutottunk, hogy jó lenne, ha az állam sikeresen biztosítaná az alkotmányos alapjogaikkal élni kívánók bejelentett felvonulását, és arra, hogy érzésünk szerint itt az ideje annak, hogy sokan jelezzék, ezt azért mégsem szeretnék. Még akkor sem, ha ők nem ismernek meleget (ami azért szinte lehetetlen), egyszerűen azért, mert tűrhetetlennek tartják, hogy embereket dobálnak, fenyegetnek az utcán, csak azért, mert nem tetszik, hogy milyenek (is). És azt is, hogy a rendőrök nem tudják megvédeni őket.

 

Másnap otthon megilletődve hallottam, hogy civil mozgalom, Charta szerveződik a balhé miatt, és hogy mindez miniszterelnökünk fejéből pattant ki, aki élére is állt a megvalósításnak. Megkönnyebbültem, mert a melegek jogvédelme (és bármely kisebbség védelme) jó kezekbe került, végre egy államférfi, aki nem önös saját és pártcélból áll ki valami agresszió ellen, hanem elkötelezettségből. És a szombati napot látva kiderült, nem is tévedtem.

 

Pedig szeptember elején elszontyolodtam kicsit, mikor kiderült, hogy nem 6-án lesz a Charta-tüntetés, ugyanis aznap még a nagykönyv aláírásával voltak elfoglalva a civilek. Azt hittem - utólag bevallom rosszindulatúan -, hogy nem volt elég a nyári szünet, és képtelenek voltak megszervezni egy utcai dzsemborit. A Kossuth teret látva ezt is újragondoltam, és örült a szívem, hogy mennyi független, haladó gondolkodású békés polgár és felszólaló állt ki a melegek mellett. Bizonyára baloldaliak és jobboldaliak egyaránt, hiszen miért rekesztené ki a sok - nyilván civilben - jelen lévő kormánytag, fővárosvezető a jobboldali, de demokratikus gondolkodású kollégáit, és az azokra szavazókat. Főleg, ha már olyan kedvesen várták az aznapra szervezett romatüntetés átsétáló résztvevőit.

 

Attól is tartottam, hogy nem véletlen az őszödi hazugság-bevallás közkinccsé tételének második évfordulójára időzíteni a Chartát, de ismét nyilvános önvizsgálatra kell jutnom. Ugyanis rajtam kívül senkinek nem jutott eszébe a melegtüntetésen történteken kívül másról beszélni, főleg nem aktuál-politizálni, szidni a hatalmon lévőket (igaz ez kissé fals lett volna abban a társaságban), és a rengeteg felszólaló meleg aktivista, meleg politikus és meleg közéleti személyiség sokat tett azért, hogy az elkúrt Meleg Méltóság Napja helyett újat kapjunk.

 

Bánom, hogy szombaton nem voltam ott, de akkor még radikális és reformpárti énem volt a domináns, ami azt hitte, személyem nehezen tűri a melegfelvonulásra adott válasz langyos újrapozícionálását, általános emberi jogi kérdéssé tágítását, miközben mindez együtt jár a civilség újraértelmezésével is, elég csak arra utalni, hány civilt ismer név szerint bármelyik oldali sajtó.

 

Megint tévedtem, hiszen saját szememmel láttam a tévében, hogy kormányfőnk véletlenül egy szivárványszínű zászló mellett bandukolt, és ez mégiscsak bátor, szinte forradalmi cselekedet volt a részéről. Csak bennem lehet a hiba, hogy a chartás tüntetés helyett inkább az őszödi évforduló alkalmából újra nekiinduló városszépítő mozgalmat követtem az interneten. Kétségkívül jogsértő az utóbbi, de azt nem tudom elfelejteni, hogy a felháborodásuk okát értem, és "csupán" a megnyilvánulásuk zavar.

 

A chartás-tudósítás unalmas volt, a megmozdulás kommunikált oka 2,5 hónap alatt sokat változott, és a szombat délután számomra egyet jelentett biztosan: a cigányok a jogvédő demokraták számára vállalhatóbbak, könnyebb velük közösséget vállalni, mint a buzikkal.

 

Mivel ma a megfontoltan lépkedő lábammal keltem fel, talán már ezt is értem: valószínűleg az van e mögött a szervezők fejében, hogy a társadalom nehezen tud mit kezdeni a különféle arcú, ruhájú, alkatú melegekkel, hiszen ez a kisebbség elsőre "nem vehető le", így dolgozni is nehéz az őket ért atrocitásokkal. Népünk helyzetének megkönnyítése érdekében a buziverés mentén a civil szervezők beelőztek egy másik, egyébként teljesen jogosan védendő, de legalább részben jól szervezhető, és fizikai undort sem keltő csoporttal, a romákkal.

 

Azt hiszem, ma megértettem, hogy köszönettel tartozom Gyurcsány Ferenc civil szervezőnek, mert úgy mozgósít értem a nyári tojások és a bántalmazás miatt, hogy az őt követő civil tömegek tűréshatárára is figyelemmel van, ezért szónoktársaival együtt nem fókuszál rám, hagyja, hogy túléljem az érdekemben végzett civilségét.

 

Ráadásul teszi ezt úgy, hogy nem keres közben ellenséget, nem ostoroz senkit, csupán a szeretetre és békére hívja fel polgártársai figyelmét. Mivel számomra szombat óta érthető, hogy ő miért is elsősorban civil, és csak másodsorban párt- és kormányvezető, most - a köszönet mellett - mint egyszerű polgártárstól szeretnék három dolgot kérni.

 

Először is jövő nyáron jöjjön mellettem a melegfelvonuláson (a zászlótól eltekintek, nehéz órákon keresztül fogni, bár mellette szól, hogy részben véd a tojásoktól, lám milyen bonyolult minden), akkor talán mások is elhiszik, hogy tényleg elkötelezettje az alkotmányos jogoknak, és azok mellett személyes jelenlétével is kiáll.

 

Másodszor, legalább olyan jóindulattal viseltessen Viktor, Ibolya, Zsolt, Gábor és a többiek által szervezett civil megmozdulások iránt, és eszébe ne jusson, hogy azzal politikai karrierjüket kívánják egyengetni, túlélésüket szervezni, vagy ha mindez fel is ötlik a fejében, kezdjen gyorsan önvizsgálatot. És végül, hogyha esetleg azt gondolja, tévedett a meleg chartával, nyugodtan vallja be, álljon kicsit távolabb, hátha ettől többen lesznek a civilek.

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek