Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nincs elkülöníthető cigány sorskérdés
2008-09-16 12:44
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nincs elkülöníthető cigány sorskérdésA társadalom egynegyedének, benne a cigányság háromnegyedének leszakadása olyan mértékű, hogy a társadalmi békét és a gazdasági felemelkedést veszélyezteti - hívta fel a figyelmet Farkas Flórián napirend előtti felszólalásában.

 

 

 

 

Farkas Flórián kifejtette: a cigánykérdés politikai súlya ma nem felel meg a társadalmi közéletben betöltött valódi súlyának. Mint mondta, miközben a közvélemény számára ez az egyik legsúlyosabb, és a közbeszédben is leggyakrabban előforduló kérdés, bizonyos pártok és pártpolitikusok számára ez nem téma. Csak akkor foglalkoznak vele, ha külső körülmények rákényszerítik őket, vagy csak hasznot remélnek belőle. "Kerülik, mert kényelmetlen terep, mert egy-egy rosszul megválasztott szóval veszíthetnek népszerűségükből" - fogalmazott, azt is hozzátéve: igaz, hogy ez a helyzet egy fokkal jobb mint korábban, amikor felelőtlen ígérgetések hangzottak el tapasztalatlanság vagy hozzá nem értés miatt.

Leszögezte: ki kell tűzni a politikai korrektség új határait is, hiszen az elmúlt egy évben összeomlott a politikai korrektség épülete.

"Lehet az mondani, hogy a közvéleményben el van túlozva a cigánykérdés dimenziója, és hogy a cigány vezetők túloznak, amikor azt állítják, hogy ez a legsúlyosabb társadalmi probléma a mai Magyarországon, hiszen legalább ilyen súlyos a mezőgazdaság helyzete, az energiaválság és a többi gazdasági probléma. Lehet azt mondani, hogy kell egy jó gazdasági és egy jó általános szociálpolitikai program, ami automatikusan megoldja a cigányság problémáit, a valóság azonban azt mutatja, hogy ez tévedés" - jelentette ki.

Ma ott tartunk - húzta alá Farkas Flórián -, hogy nem csupán erkölcsi okok miatt kell törődnünk a szegényekkel és a szegény cigányokkal. A társadalom egynegyedének, benne a cigányság háromnegyedének leszakadása olyan mértékű, hogy a társadalmi békét és a gazdasági felemelkedést veszélyezteti.

A pártok felelősségéről szólva kiemelte: nem egyenlő a kormánypártok és az ellenzék felelőssége. "Az, hogy a kormány, melynek alkotmányos kötelessége van, menekül a felelősség elől, az égbekiáltó botrány. Az, hogy elfelejtkezik választási ígéreteiről és saját cselekvési programjáról, az már szégyenletes cinizmus, bűn" - mutatott rá, hozzátéve: természetesen a cigányságnak magának is megvan a saját felelőssége a kialakult helyzetért.

Kiemelte: a jelenlegi kormányzat olyan helyzetbe sodorta az országot, hogy mára már hárommillió szegény országává vált. "Új társadalmi helyzet van, átszakadt egy gát mind a magyar, mind a cigány oldalon. A szélsőjobboldali radikalizmussal szemben megjelent a cigány etnikai radikalizmus. Félelmetes perspektívát előrevetítő jelszó: erőszakra erőszak a válasz" - fogalmazott.

 

Nincs elkülöníthető cigány sorskérdés 

 

Súlyosbítja helyzetet az is, hogy a konfliktus szítói között olyan közjogi tisztségviselők is vannak, akiknek éppen a konfliktusok oldása lenne a kötelességük - jelentette ki. "Vége a viszonylagos társadalmi békének. A kérdés ma az, hogy meg tudjuk-e akadályozni a társadalom etnikai alapon történő polarizálódását, hogy meg tudjuk-e őrizni a felemás társadalmi integráció szerény eredményeit, hogy meg tudjuk-e előzni a tömeges méretű etnikai konfliktusok kitörését" - mondta.

Felhívta a figyelmet arra: le kell rakni az új viszonyok alapjait. A cigánypolitikát fel kell végre emelni nemzetpolitikai szintre, ugyanis nincs elkülöníthető cigány sorskérdés. "Sorsunk sok-sok szállal össze van kötve a magyarság egészének sorsával, kölcsönös függőség állapotában élünk" - mutatott rá.

"Sorsközösségről beszélünk, a magyarságtudattal, helyesebben: a magyarságtudattal is rendelkező cigányok a magyar nemzet részei. A cigányok kirekesztettsége magyar önsorsrontás, a cigányellenesség pedig magyarellenesség is egyben. Éppen ezért elutasítunk minden olyan erődemonstrációt, amely az egyébként is meglévő feszültségeket tovább erősíti, és amely csupán a valóságos problémák elfedésére alkalmas" - fogalmazott Farkas Flórián, hozzátéve azt is: ebben az országban már nem megváltási ígértetek kellenek, hanem versenyképes és reális lábakon álló, a cigányság élethelyzetét is javító program.

C-PRESS - fidesz.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek