Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Eldurvult a vita az SZDSZ-ben: Elküldték egymást a ...
2008-09-16 12:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Eldurvult a vita az SZDSZ-ben: Elküldték egymást a ...Mindkét párt visszakozott: már az SZDSZ sem vállalná az előrehozott választásokat - ennyi kétségtelenül kiderült a szabaddemokrata képviselőcsoport múlt velencei ülésén. Ezzel felzárkóztak a szocialistákhoz, akik már múlt kedden döntöttek erről, aminek érdekében zárt körben egyesek kilátásba helyezték a miniszterelnök leváltását is.

 

 

 

Éles, személyeskedésig menő, időnként obszcenitásba csúszó vita alakult ki az SZDSZ csütörtök-pénteken, Velencén tartott frakcióülésén - állították egybehangzóan a STOP szabaddemokrata, az ülésen részvevő forrásai. A képviselőcsoport nem ügyvivő tagjai, elsősorban a volt pártelnökök, mint Kuncze Gábor, Magyar Bálint és Pető Iván, főként a Fodor Gábor elnököt és Horn Gábor kampányfőnököt, illetve az általuk képviselt politikai irányt támadták.

A képviselőcsoport a feszültség levezetése után végül egységet demonstrált azzal, hogy elutasította Gyurcsány Ferenc Megegyezés nevű, általuk elégtelennek és fedezet nélkülinek tartott adócsökkentési programját (az MDF Országgyűlést feloszlató javaslatának elvetése nem volt kérdés), ám egyúttal visszavonulásra kényszerítette a miniszterelnök leváltását és szakértői kormányt követelő Fodorékat. Röviden összefoglalva: előbb melegebb éhajlatra küldték el egymást, majd a szocialistákhoz - tárgyalni.

Kényszerpályán Fodor, egyelőre megmenekült Gyurcsány

A velencei megállapodás alapján a liberális hangvétel ezentúl - legalább egy időre - nélkülözi majd Gyurcsány cseréjének hangoztatását; a módosítást az általunk megkérdezett képviselők egyfelől a szimpatizánsok és a holdudvar meghatározó részéről érkező nyomással, illetve a szakértői kormány realitásának hiányával indokolták. Egy Fodor-kritikus a motivációkat úgy elemezte: a pillanatnyilag minden realitást nélkülöző szakértői kormány vagy halál hangoztatásával sarokba szorítják a miniszterelnököt és a mögötte felzárkózni kénytelen szocialista elitet, és ennek egyenes következménye az előrehozott választás.

A képviselőcsoport egysége érdekében engedményekre kényszerülő fodoristák egyike ellenben kérdésünkre úgy vélte, a választásoktól főként a képviselők közül az önkormányzatokban is érdekeltek, illetve az MSZP-vel közös jelöltként egyéni választókerületben bejutottak tartanak, ám szerinte ők is oktalanul, mivel a szocialista vezérkart már csak hajszál választja el Gyurcsány menesztésétől.

Ezt azt értékelést az MSZP egyik vezető tisztségviselője annyiban árnyalta, hogy ha meneszteni nem is sikerül, a párt vezető politikusai a múlt keddi elnökségi ülésen - úgyszintén kifejezetten éles vita után - azzal fenyegették meg a pártelnök-kormányfőt, hogy nyilvánosan is kiállnak mögüle, ha nem képes megállapodni az SZDSZ-szel a költségvetés év végi elfogadásáról, mivel közösen képviselt álláspontjuk szerint a szocialista párt sincs készen a választásokra.

Több résztvevő forrásunk szerint erről szól például a kongresszus első látásra jelentéktelen technikai részletnek tűnő elhalasztása: üzenet a párt derékhadának, hogy nincs egyetértés az elnökségben, valamint hogy továbbra is elképzelhető a leváltása; ezzel csengenek össze például Lendvai Ildikó nyilvánosság előtt tett utalásai: a STOP-ot tájékoztató szocialisták szerint a parlamenti frakcióvezető a legelkötelezettebb a választások elkerülése és szabaddemokratákkal való megegyezés ügyében.

A múlt csütörtöki kétpárti egyezkedés már ennek fényében értékelhető: a tárgyalásokra saját pártjának vezetése által kényszerített Gyurcsánnyal egy olyan szabaddemokrata delegáció ült szemben, akik - információink szerint a szocialista pártelit több meg nem nevezett tagjával való egyeztetés után - nem kötötték meg magukat a miniszterelnök leváltásának ügyében, hogy Gyurcsány a pártkongresszus rapid összehívásával ne tudjon nyomást gyakorolni az MSZP-re.

Az addigi liberális stratégia értesüléseink szerint azt tartalmazta, hogy a lényegesebb politikai ügyek meghatározása után némelyikben megegyezni a szocialistákkal, majd mivel várhatóan a kormányfő nem engedett volna jelentősen az alig 150-160 milliárd forintos adócsökkentési tervéből (bár a tárgyalásokra nem a "Megegyezést", hanem az ezen alapuló középtávú kormányzati stratégiát vitte), az egyeztetések egy pontján - de két héten belül - a kormányzati struktúra szóba kerülésekor új miniszterelnököt lehetett volna javasolni. Ezek után az MSZP elitjének nem maradt volna alternatívája Gyurcsány leváltásán és az előrehozott választásokon túl.

Az utóbbitól való félelmében és a szimpatizánsok nyomására ezt a tervet húzta keresztbe a múlt héten a szabaddemokrata képviselőcsoport: azzal az indokkal, hogy egy ellenzéki párt nem gyakorolhat nyomást a kormányra személyi ügyekben, gyakorlatilag az MSZP vezetésére hárította Gyurcsány esetleges menesztésének gondját.

 

Kóka, Csilag és az 500 milliárd

Az SZDSZ - ellenzéki párt lévén - ezután tartalmi ügyekben próbál engedményt kicsikarni a - korábbi várakozásoktól eltérően meg nem kérdőjelezett pozíciójú - Kóka János frakcióvezető és Csillag István, a Medgyessy-kormány gazdasági minisztere által kidolgozott - lényegében mintegy 500 milliárd forintos egyszeri adó- és (jórészt szociális természetű) állami kiadáscsökkentést igénylő - gazdaságpolitikai csomag alapján.

Eddig viszonylag egyszerűnek látszott a dilemma feloldása, mivel a tartalmi vagy bizalmi eredményeket felmutatni akaró Fodorékat elvben ki lehetett volna elégíteni Gyurcsány háttérbe szorításával, a liberális képviselőcsoport - egybehangzó információink szerint a miniszterelnök által is katalizált - prioritás-módosítása után már csak jelentős adó- és kiadásügyi (kisebbrészt szociálpolitikai és korrupció-ellenes) ellentételezés jöhet szóba a költségvetés támogatásáért cserébe.

Az eddigi irányvonalat támogató szabaddemokrata ügyvivő szerint a helyzet lényegesen nem változott. A politikus azt is megkérdőjelezte, hogy a miniszterelnök - és más szocialista politikusok, mint a kancelláriaminiszter - hétvégi nyilatkozatai után egyáltalán érdemes folytatni a tárgyalásokat, mivel azok a csütörtöki egyeztetésekhez képest nemhogy engedményeket, hanem visszalépést tartalmazott, megkérdőjelezte például, hogy az SZDSZ-nek egyáltalán lennének gazdaságpolitikai elképzelései.

Több liberális ügyvivő is elismerte a STOP-nak, hogy a szerintük túlságosan "előreszaladó" Fodor-féle stratégia módosítsa után lényegében nincsenek elképzeléseik arra az esetre, ha Gyurcsány - saját pártja, illetve annak vezetésének hatására is - tartja magát az eddigi álláspontjához, és nem megy bele a jelentős kiadáscsökkentésbe.

Az egyik meghatározó és keményvonalas szabaddemokrata politikus szerint a szakértői kormány ügye nem esett végképp kútba, legfeljebb csak decemberig prolongálták, amikor az SZDSZ költségvetési nemje és a kormányfő ezt követő lemondása után a büdzsé összekalapálására a választásokig tartó mandátummal bíró szakértői kormányt kell fölállítani.

 

C-PRESS -  STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek