Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Raduly József: Védőoltás kultúra ellen
2008-09-16 07:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Raduly József: Védőoltás kultúra ellenAz előítéleteket csak úgy tudjuk lebontani, ha bemutatjuk az értékeinket, azok pedig a kultúránkban és a művészetünkben rejlenek - mondja Raduly József cigányprímás, a 100 Tagú Cigányzenekar volt elnöke. Az Állami Számvevőszék tanulmányt készített a cigányság helyzetének javítására folyósított támogatások felhasználásáról és hatékonyságukról.

 

 

- A számvevőszéki jelentés alapos áttekintést ad a cigányság javára fordított támogatásokról. Ön szerint melyek a tanulmány legfontosabb tanulságai?

- Az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézetének helyzetfeltáró tanulmánya azt vizsgálta, hogy a rendszerváltozás óta hogyan változott a cigányság helyzetének javítására fordított támogatások összege és a felhasználás hatékonysága. Nem vagyok közgazdász, az adatokból az abszolút számokat tudom leginkább értékelni, valamint azt, hogy mindez megfelelő transzparenciával bírt-e. Összességében azt kell mondanom, hogy az átláthatósággal van probléma. Százhúszmilliárd forintról beszél a dolgozat, ami nagyon jelentős összeg. Hét-nyolc évvel ezelőtt mi, cigány politikusok, már hárommilliárd forintnak is örültünk volna, most pedig azt kell látnom, hogy negyvenszeres összegről van szó. Ezért szeretnék visszakérdezni: valóban negyvenszeresen változott-e a cigányság helyzete? Állítom, hogy nem.

- A támogatások folyósítása mennyiben kötődik a politikai helyzethez?

- Hallatlanul fontosnak tartom Orbán Viktor szavait az új többséggel kapcsolatban, és itt megemlítenék egy népcsoportot, amelyet úgy nevezünk: cigányság. Tessék a nyolcszázezres magyarországi cigányságot is az új többség részének tekinteni. A cigányok közül ma már csak azok szimpatizálnak az MSZP-vel, akik a párt holdudvarához tartoznak. Ide sorolom az Országos Cigány Önkormányzatot is, amely a kormány kinyújtott kezeként viselkedik. Egyetértek azzal, amit Orbán Viktor elmondott április 11-én, a Magyar Tudományos Akadémián: a cigányság a rendszerváltozás legnagyobb vesztese, és elsősorban a kultúráját veszítette el. Ezért fontos, hogy a Fidesz úgy tervezi: cigány kulturális autonómiát és ezzel együtt megfelelő intézményrendszert fog kialakítani, amint hatalomra jut.

- Milyen a cigány kultúra helyzete?

- A kisebbségi kultúrákat mindig egy kicsit másként kezelik. A távoli kultúrákat másként fogadjuk, és másként is kezeljük, mint a saját kultúránkhoz közelebb állókat. Ez pedig az ismeretlenségből, a szokatlanságból és az idegenkedésből adódik. Mindez a politikai tartalmakban realizálódik. A cigány kultúra ezzel együtt nemcsak kisebbségi, hanem diaszpórakultúra is, olyan, amelyik az adott nemzeti kultúrában és kultúrkörben is idegen. Jellemző a diaszpórakultúrára, hogy nincs háttérbázisa, nincs anyaországa, akárcsak a magyarországi cigányságnak sincs. Ahhoz, hogy életben maradjon a kisebbség, a cigányság, nincs más módja, mint a saját kultúrájának ápolása.

- A rendszerváltozás óta egymást váltó kormányok hogyan viszonyultak a roma kultúrához?

- A romapolitika fő dilemmája, hogy miként kezelje az állam a cigányügyet. Két viszonyulásmódot figyelhetünk meg: az egyik emberi jogi és kisebbségi kérdésként kezeli, a másik pedig szociális és foglalkoztatási kérdésként. Ez utóbbin belül is felvetődik a kérdés, hogy egységes szegénypolitikát vagy kifejezetten speciális romapolitikát folytasson-e az állam. Az európai uniós ajánlás szerint a romák egyszerre kisebbségi népcsoport és szociálisan hátrányos helyzetű közösség. Az Orbán-kormány nyíltan vállalta a szegénységpolitika és a romapolitika kettősségét, ami példamutató magatartás, teljesen egybevág az uniós ajánlással.

- Milyen szerepet vállal mindebben az Országos Cigány Önkormányzat?

- Az OCÖ jogi státusát tekintve korlátozott közhatalmi jogosítványokkal felruházott intézmény, tehát a magyarországi cigányság jogi, politikai érdekvédelmi szervezete. Fontos feladata lenne, hogy az anomáliákat kormányzati és parlamenti szinten fölvesse és kezelje. Az eddigi cigány önkormányzatok sajnos mindennel foglalkoztak, csak a kulturális autonómiával nem. Az OCÖ-vezetők kultúra elleni védőoltást kaptak. Nem értékelik a kultúrájukat, pedig ha ezt elveszíti egy népcsoport, akkor saját identitását veszíti el. A nyolcszázezer fős cigányságnak nincs színháza, könyvtára, képtára vagy dokumentációs központja. Az Országos Cigány Önkormányzatnak ebben a kérdésben határozottan helyt kellene állnia, mert igenis cigány kultúrpalotára van szükség. Az előítéleteket csak úgy tudjuk lebontani, ha bemutatjuk az értékeinket, azok pedig a kultúránkban és a művészetünkben rejlenek.

 

C-PRESS - fidesz.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek