Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem csökkent az iskolai szegregáció
2008-09-10 07:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nem csökkent az iskolai szegregáció A szegregáció országos szinten nem csökkent, bár azokon a településeken, ahol ez ügyben már folyt valamilyen eljárás, némi pozitív elmozdulás észlelhető. Ezt tapasztalta tanévnyitó körútján az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke, Mohácsi Erzsébet. .

 

 

 

Az alapítvány tagjai Miskolc, Kiskunmajsa, Hajdúhadház, Sződ, Kerepes, Győr és Kaposvár azon oktatási intézményeit keresték fel, ahol a roma gyerekeket eddig törvényellenesen elkülönítették. Magyarországon jelenleg 200 olyan iskola van, amelybe csak cigány tanulók járnak

 

Miskolcon annak ellenére sem sikerült a roma gyerekek integrációja, hogy az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány már 2004-ben jogi úton kezdeményezte a szegregáció megszüntetését, és azóta jogerős bírósági ítélet is született. Még mindig a Selyemréti Általános Iskola tagintézményébe, a József Attilába járnak, pedig ezt ma már semmi se indokolja. Az utóbbi intézmény körüli cigánytelepet ugyanis porig rombolták, a családok a város különböző pontjaira költöztek. A roma gyerekek mégis oda járnak vissza iskolába. Az egyetlen eredmény, hogy a József Attila tagintézményben az idén már nem indítottak első osztályt.

A legpozitívabb benyomás Kis-kunmajsán érte az alapítvány tagjait, ahol pedig szegregációs eljárást nem is kezdeményeztek, pusztán néhány alkalommal jártak a településen. Azt tapasztalták, hogy a romák ugyan szörnyű körülmények között, marhavagonokban laknak, ám az önkormányzat úgy döntött, az intézményi összevonásokat felhasználja arra, hogy megszüntesse az iskolai szegregációt. Az összevonások után a városnak két iskolája maradt, most az egyikbe származástól függetlenül az alsó a másikba a felső tagozatosok járnak.

Hajdúhadházán eddig mindkét önkormányzati iskolában külön melléképületben oktatták a romákat. A várossal három éve pereskedik az alapítvány, most is a Legfelsőbb Bíróság ítéletére várnak. Ha nehézkesen is, de itt megindult a szegregáció felszámolása, az egyik ilyen melléképületet megszüntették, az ott tanuló diákokat „bevitték” a főépületbe, de külön cigányosztályban tanítják őket.

Kerepesen arra volt kíváncsi az alapítvány, milyen eredménnyel járt, hogy az Oktatási Hivatal a működése óta létező legmagasabb bírságot, egymillió forintot szabott ki az önkormányzatra, mert eltiltották az 5. és 7. osztályos roma tanulókat az iskola látogatásától. Azt tapasztalták, hogy a bírság gyakorlatilag semmilyen eredményt nem hozott. Igaz ugyan, hogy a legtöbb romagyerek átjelentkezett a környék településeinek iskoláiba, Kerepesen az ott maradó „túlkorosoknak” össze­vont osztályt indítanak, és a 7. évfolyamon egy külön cigányosztályt. Az is gyanúra ad okot, hogy volt olyan romagyerek, akinek a nyáron sikerült kilenc tantárgyból sikeres osztályozóvizsgát tennie. Hallani olyan hangokat, csak azért engedték át, hogy „szabaduljanak tőle”.

Sződön a csörögi diákok miatt tett látogatást az alapítvány. Mint ismert, a település iskolája tavaly nem fogadta a csörögi roma diákokat. Úgy látták, az idén minden csörögi cigánygyereknek van hová iskolába járni, legtöbbjük Vácott, illetve Sződligeten tanul.

A Dunántúl két nagy városában, Győrben és Kaposváron sem kívánják megszüntetni a szegregációt. Mindkét helyen van olyan általános iskola, amelyikbe szinte száz százalékig csak cigánygyerekek járnak. Ráadásul Győrben semmi sem indokolja működését, mivel a szegregált iskola amúgy is csak ötvenszázalékos kihasználtsággal működik, ahol magas a hiányzások száma, a kompetenciamérések átlagon aluli eredményeket hoztak.

 

C-PRESS - Nepszava

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek