Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Menekülnek a fészekrakó romák elől
2008-09-08 15:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Menekülnek a fészekrakó romák előlKülönös szóbeszéd ütötte fel a fejét Miskolcon: állítólag azt tervezik, hogy több ezer romát telepítenek a városba.

 

 

 

 

Állítólag 25 ezer roma miskolci letelepítésére készül terv, s bár hivatalosan a vezető helyi politikusok mindegyike cáfolta az információt, volt, aki azt is tudni vélte, a betelepítettek honnan érkeznek. Többnyire Debrecen városát, Ózdot, illetve a Cserehát vidékét említették. Tény, hogy a hazánk egyik legnagyobb lakótelepeként ismert Avason rövid időn belül kiugróan megnőtt a roma családok száma. Demeter Tibor, az egyik helyi ingatlanközpont vezetője is azt állítja, hogy az utóbbi hónapokban mind többen fordultak irodájához, hogy segítsen gyorsan, akár áron alul értékesíteni az Avason lévő ingatlanjukat, mivel romák tömeges beköltözését tapasztalják. A lakástulajdonosok félelme kettős: egyrészt azt mondják, hogy az új lakók viselkedése lehetetlenné teszi a normális életvitelt, másrészt attól tartanak, hogy éppen ennek hatására ingatlanuk értéke csökken.

A Miskolc szélén álló nagypaneles lakótelepen közel ötvenezren élnek, ebből az Avas II.-n súlyosabb a helyzet, szakértők szerint ennek a területnek a gettósodásától kell tartani leginkább. Főként a Szilvás és az Áfonyás utcai házak lakói próbálnak szabadulni ingatlanjuktól. Amint egy nevét felfedni nem kívánó lakó elmondta: "A környék eddig sem a jó közbiztonságáról volt ismert, de ami manapság zajlik, az kibírhatatlan: a folyamatos dáridózás, verekedés miatt állandó félelem az életünk. Pár hét alatt mindent eltüntettek, ami fémből van, attól rettegünk, hogy sötétedés után beleesünk egy aknába, fedő ugyanis már egyiken sincs."

A letelepítések szervezetten folynak - állítja az ingatlanközpont vezetője, mint mondja, az ő irodájukat is felkeresték már az ügyben. A Fészekrakó programmal, valamint némi illegális segítséggel a nincstelenek is lakáshoz juttathatók. A Fészekrakó-hitelt a bank a következőképpen definiálja: a fiatalok lakáshoz jutását könnyítendő program, amely állami kezességvállalással teszi elérhetővé az első lakás megszerzését. Olyan, 35 éven aluli házaspárok és élettársak, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek lakásuk és elegendő megtakarításuk még nincs, viszont van annyi jövedelmük, hogy a felvett hitelt törleszteni tudják.

Számos kritika éppen az utolsó mondat miatt éri a hitelfolyósítókat. A bírálók szerint a bankok felülértékelnek, azaz például egy avasi, hatmillió forint piaci értékű ingatlant 7-7,2 millió forintra értékelnek, így erre az összegre igénylik a hitelt. Ez azért jó a pénzintézetnek, mert ezek az ingatlanok ugyan kisebb nehézségek árán, de haszonnal értékesíthetők akkor is, ha tulajdonosaik nem tudják fizetni a törlesztő-részletet. Márpedig ez igen gyakran előfordul, ugyanis a beköltöző romák mélyszegénységben élnek. "Tudtommal semmiféle önrésszel nem rendelkeznek, márpedig ingatlanvásárláskor a hitelképesség megállapításához alapvető feladata lenne a banknak mindezt megvizsgálni - mondja Demeter Tibor. - Még a tulajdoni lapot is a hitelügyintézőjük szerzi be a földhivataltól, mert annak négyezer forintos díját sem tudják megfizetni ezek az emberek."

Az ingatlanszakértő szerint egész iparág épült egy jogi kiskapura. Mindenki jól jár: a banknak érdeke, hogy hitelt helyezzen ki, a romáknak, hogy lakáshoz jussanak. Megjegyzi: információi vannak arról, hogy busás haszonért a hitelügyintézők hamisítják a hiteligényléshez szükséges munkáltatói igazolásokat, a lakásvásárlóknak nincsenek ilyen papírjaik.

Szinay Attila, a Fidesz miskolci frakcióvezetője úgy véli, a romák számának növekedése az Avason nem magyarázható szervezett betelepítéssel. Szerinte érthető, hogy a felszámolt miskolci cigánytelepek lakói - az országos hírnevet szerzett Szondi-telep egykor a kutatások fő terepe volt - megpróbálnak letelepedni az Avas olcsó, de elérhető árú panellakásaiban.

 

C-PRESS - fidesz.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek