Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Felszámolnák a belvárosi cigánytelepet
2008-09-06 14:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Felszámolnák a belvárosi cigánytelepetSátoraljaújhely és a látszólag hasonló ügy időbeli közelsége miatt kezdi azzal a roma polgárjogi vezető, hogy Sárospatakon 13 cigánycsaládtól akarják elvenni gyerekeiket. Az illetékes alpolgármester azonban váltig állítja: nem is olyasmiről szól, és nem is úgy van az egész, mint a szomszédos városban. Azt azonban nem tagadja, hogy „a helyzet” mostanra előállt.

 

 

Sárospatak belvárosában – épp abban az utcában, ahol a polgármester is lakik – szeptember végén kiköltöztetnek több családot. A szociális bérlakásokban élő romák szerint a város meg akarja tisztítani tőlük a belvárost. Az illetékes hivatalnok szerint csak a szerződésszegőkkel szemben lépnek fel az eddigieknél erélyesebben.

 

A Kazinczy utca frekventált helye az iskolakerttel szembeni, a református gimnázium melletti terület. Itt két olyan udvar is van, ahol növekvő létszámú roma családok laknak régóta. Név nélkül többen is körülírták, ügy abból van, hogy az alpolgármester megfenyegette őket: ha nem mennek el önként, akár a gyerekeik is állami gondozásba kerülhetnek.

 

„Egyszerű kilakoltatási eset”

 

Aros János alpolgármester ezt kategorikusan cáfolta. Állította, nincs alapja a gyerekek elvételéről szóló mesének. Ilyesmit szerinte azért híresztelnek, mert a szomszédos Sátoraljaújhelyen egy gyermekelhelyezési mizéria országos üggyé dagadt, és egyesek ebből kiindulva várnak védelmet. „A mi problémánk és az újhelyi között bármiféle párhuzam azon kívül, hogy romák az érintettjei, nem állítható” – jelentette ki az alpolgármester.

 

Felszámolnák a belvárosi cigánytelepet

(a képek nem a helyszínen készültek)

 
„Egyszerű kilakoltatási esetről van szó” – mondta. A kilakoltatásra ítéltek – magyarázta – egy hosszú jogi és bírósági procedúra végén jutottak el idáig; 50-60, vagy ennél is több ezer forintos tartozást halmoztak fel egy olyan rendszerben, ahol a lakások havi bérleti díja 1800 forint. „Hiába ment a felszólítás, hiába a büntetés, így a két éve hivatalos bírósági szakaszába lépett ügyek végére tesz most pontot a kilakoltatási végzés” - magyarázta Aros János. 

 

„Minden udvar egy cigánytelep, egy mini-gettó” – ezzel viszont Horváth Aladár kezdte. A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője szerint a helyzet kialakulásáért az önkormányzat is legalább annyira felelős, mint az érintett családok. Ráadásul – szerinte – összesen néhány százezer forintos tartozás miatt nem szabadna utcára tenni sokgyerekes családokat. Ő 13 familiáról tud.

 

Hivatalosan jelenleg három család kilakoltatása van napirenden. Szeptember végén nagymértékű tartozás miatt teszik őket utcára. Közülük kettő is a Kazinczy utcában él, és fogalmuk sincs, mit tegyenek most, vagy hogy mi lesz aztán. Némi kérdezősködés után azt is sikerült kiderítenünk, hogy további kilenc családnak van hasonló okból hasonló ügye folyamatban városigazgatási szinten.

 

A jogi alap minderre az ügyek egy részénél valóban megvan, mivel vagy lejárt a bérleti szerződés vagy, mivel a családok tartoztak az önkormányzatnak, határozatlan idejű szerződésüket felmondta a város. A roma polgárjogi aktivista szerint azonban ezzel együtt sem az utcára tétel a megoldás, főleg, hogy a hajléktalanok elhelyezése is önkormányzati feladat. „Márpedig az semmivel sem olcsóbb, mint egy szükséglakás” – érvelt Horváth Aladár.

 

Rég féltérden

 

Az azonban szerinte megint más kérdés, hogy az előző ciklusok polgármestere, Jánosdeák Gábor mennyire jól döntött, amikor a belváros közelébe költöztette a romákat. Ugyanígy kérdőjeles az is, hogy a korábbi vagy a jelenlegi vezetés tehetett volna-e bármit a kialakult helyzet orvoslására. A szociális bérlakások terén ugyanis a „bodrogparti Athén” a zempléni térség többi városához hasonlóan rég túl van a féltérdre ereszkedésen.

 

Sárospatakon a jelenlegi helyzet bármiféle elmozdítására kizárólag középtávon vannak elképzelések, de ezek is inkább csak ingatag remények. Olyan alaptézissel indulnak, hogy „jó volna a következő országos szociális bérlakás-építő projektbe bekerülni”. Saját forrású finanszírozásra remény sincs, és ha valóban érkezik is majd eu-s vagy kormánypénz, annak akkor is csak 3-5 év múlva lesznek legkorábban kézzelfogható eredményei.

 

A Kazinczy utca 19. és 33. nem csupán egy-egy házszám, a jelölés alatt valójában teljesen benépesült belsőudvarokat kell érteni. Olyanokat, ahol a sokszorosan hátrányos helyzetből fakadó nyomort csak az utca felőli frontfal takarja el valamennyire. Mindkét udvarban több mint tíz család lakik, életük azonban rendszerint nem képes a térképen körülhatároltnak látszó területen maradni, sokszor az utcát és a telekhatáron túli területet is birtokba veszik. Ebből sok súrlódás keletkezik, és nem csak a közvetlen szomszédokkal.

 

„Elindult a mechanizmus” 

 

Horváth Aladár rutinnak tartja a mechanizmust: a cigányok egy részét évekkel vagy évtizedekkel korábban a centrumhoz közel költöztették, már akkor is alacsony komfortú házakba, majd miután évekig egyre többeket bezsúfoltak egy udvarra, most csodálkoznak, hogy zárvány cigány-telepek alakultak ki a város közepén. Persze, hogy ez ellen többen balhéznak, ez nem sárospataki sajátosság. Ahogyan az sem, hogy lenne a környéken lakók között olyan, akinek sokat megérne, hogy a szomszédságban ne legyen ilyen spóra.

 

Felszámolnák a belvárosi cigánytelepet

 

„Itt is elindult ez a mechanizmus, sajnos. Azon agyalnak a hivatalban, hogy miként lehetne a cigányokat úgy kilőni onnan, hogy a lehető legkevesebbet költsék az elhelyezésükre, és ha lehet, profitáljanak is belőle” – fogalmazott Horváth. Szerinte minden ilyen helyzetben van olyan szomszéd, akinek sokat megérne a kialakult helyzet radikális rendezése. 

 

Fogadni merne arra is, hogy az érintett családok többségét első körben megpróbálják majd a bodrogközi zsákfalvak valamelyikébe költöztetni. Itt ütközik a szociális érdek a profit érdekével, ahelyett, hogy az állam, az önkormányzat és az érintett családok megpróbálnák együtt megoldani ezt a helyzetet.

 

Aros János erre azzal vágott vissza: milyen partnerségről lehetne szó akkor, ha kiderült például, hogy van olyan szociális bérlakásban lakó családjuk, akik nem elég, hogy szocpollal házat építettek, azt 25 ezerért kiadják, de az önkormányzatnak ennek ellenére sem fizetik rendesen az 1800 forintos bérleti díjat.

 

„Eltökélt vagyok, a hónap végén a végrehajtók emberei kilakoltatják a családokat, akiknek lejárt a szerződésük vagy nem fizettek rendesen. Ez ügyben ebben a városban rendnek kell lennie!” – zárta el a további kérdések elől az utat Aros János.

 

Hét perc tartózkodás

 

Sárospatakon mintegy 1200-1500 roma él. Érdekeiket az ötödik ciklusban képviseli Budai Károly. Bár saját magát e kérdésben mindig az önkormányzat ellenzékeként határozza meg a CKÖ helyi embere, annak nyomát ő nem látja, hogy a belvárost a romáktól meg akarnák tisztítani. „Ha az alpolgármester vagy bármelyik képviselő nyilvános helyen ilyen kijelentést tett volna, másnap ott tüntetnénk mindannyian az ablaka előtt” – mondta harciasan a képviselő.

 

Felszámolnák a belvárosi cigánytelepet

 

Tud a Kazinczy utcai kiköltöztetésekről, de szerinte ebben az ügyben egyik oldalnak is, másik oldalnak is van igaza. Ezt kellene közös nevezőre hozni. „A helyzet az, hogy laknak ott olyanok, akik nem normál családhoz méltó, és tőlük elvárható életvitelt folytatnak”. Neveket nem mondott, azt azonban vastagon aláhúzatta, hogy mindenkinek tudomásul kell vennie: a közösségi együttélésnek nem csak jogai, de kötelezettségei is vannak.

 

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy az alpolgármesternek abban igaza van, hogy rendesen, időben fizetni kéne, és tudomásul kell venni, hogy a korábbiakhoz képest változott, szigorodott a rendszer. Hogy már nincs arra mód, mint korábban, Jánosdeák idejében, hogy a felhalmozott tartozásokat hallgatólagos megegyezéseknek megfelelően, részletben törlesszék. De szerinte akkor is az a lényeg, hogy a romák bent maradhassanak a házukban. (Azt a többször is egyenesen feltett kérdést látszólag nem hallotta/értette meg, hogy ha bérlőkről van szó, akkor miért „házukról” és nem "bérleményükről" beszélt, így ez végül a levegőben lógva maradt.)

 

Budai szerint közös nevezőre kell jutni, mert 40-50 éves embereket nem lehet utcára tenni. Állította, ha az alpolgármesternek az összesen alig több mint 260 ezer forintos fizetési elmaradás fáj csak, akkor a kisebbségi önkormányzat 72 órán belül kiegyenlíti ezt a számlát. De cserébe ne legyen kilakoltatás! - erősködött (Ekkor elhangzott az a kérdés, hogy ha így áll a helyzet, akkor a helyi CKÖ miért nem lépett az elmúlt két évben? Válasz helyett ismétlések következtek, majd a teljes beszélgetés hetedik percében Budai Károlyból kibukott, hogy Aros Jánosról „nyíltan ki lehet mondani, hogy rasszista megnyilvánulása van egy párszor.” Ezzel véget ért a beszélgetés, mivel a kisebbségi képviselő letette a telefont.)

 

Az érintett belvárosi telkek az utóbbi években felértékelődtek. Azzal együtt is, hogy a rajtuk álló, teljes mértékben nem csak le-, hanem szétlakott épületek felújítása sem most, sem korábban nem került szóba. Azzal együtt sem, hogy egy részük – a toldozgatásokkal együtt is – vélhetően műemléki szempontból sem teljesen közömbös. A városházán e telkek önerős helyzetbe hozása azonban nem került szóba, mivel a sárospataki nagy kasszában ilyesmire nincs keret.

 

C-PRESS -  zoom.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek