Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egyelőre nem jutottak révbe az autista gyerekek
2008-09-04 09:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egyelőre nem jutottak révbe az autista gyerekekA RÉV Alapítvány oktatási intézményt akar létrehozni a Csepel sziget déli részén fekvő Makádon, autista és úgynevezett sajátos nevelésű gyermekek részére. Ezt a faluban néhányan nem nézik jó szemmel. Szószólójuk, egy tanítónő szerint a polgármester nem veszi figyelembe a makádi gyerekek érdekeit, ezért már saját gyermekét sem a faluban taníttatja.

 

 

 

Makádon bevételt és fejlődést hozott volna a falu életébe a Rév Alapítvány által tervezett 120 fős iskola – a helybéliek egy része szerint. Azzal a céllal hozták volna létre, hogy a községben és Pest megye déli részén felvállalja az autisták és a sajátos nevelésű gyermekek oktatását. A civil szervezet, a szülőknek beígért szeptemberi kezdést azonban már biztosan nem tudja teljesíteni, mert a működési engedély iránti kérelmüket elutasították. Bár erről hivatalosan a megye illetékesei még sem az alapítványt, sem a makádi önkormányzatot nem értesítették, a faluba eljutott hírek szerint az elutasító döntés biztosra vehető. 

A makádiak sajnálják, hogy szeptember elsején nem indulhatott meg a tanítás, már csak azért is, mert az önkormányzat az oktatási intézmény számára bérbe adott épületből minden évben több mint egy millió forintos bevételt remélt. Sajnálják azt is, hogy a faluban és a régióban élő autista gyerekeknek - beláthatatlan ideig - nem tudnak segítséget nyújtani; ők jelenleg szüleikről távol, az ország valamely távoli szegletében, bentlakásos intézményekben nevelkednek, vagy szüleikkel - jobb híján –  ingázni kényszerülnek lakóhelyük és a gyakran igen távol eső, számukra kijelölt oktatási intézmény között.

Azt, hogy az iskola nem nyitotta meg kapuit, a makádiak öt helybéli lakosnak tulajdonítják. Van közöttük tanítónő és vállalkozó, tősgyökeres makádi és újonnan betelepült. Elmondásuk szerint, amikor az „öt fő iskolaellenző” hírét vette, hogy a képviselőtestület 5-3 arányban elfogadta az oktatási intézmény megalapításáról szóló indítványt, azzal kezdték el riogatni a falusiakat, hogy a polgármester bűnöző, drogos, cigány iskolásokat akar letelepíteni a faluban. Egy helybéli, Balogh Sándorné a NOL-nak azt állította: egy idős asszonyt azzal félemlítettek meg, hogy a polgármester olyanokat hoz ide, akik a saját házában fogják meggyilkolni.

 

„A fogyatékos gyermekek ellen vannak”

 

Egyelőre nem jutottak révbe az autista gyerekek

 

A szóbeszéd hatott: 130 tiltakozó aláírás gyűlt össze, melyben a falusiak azt kérték, hogy az iskola ne kapjon működési engedélyt. Később azonban, amikor a polgármester révén megismerték az eredeti elképzeléseket, és rájöttek, hogy saját szomszédaik gyermekei ellen is ágáltak, visszakoztak, és többen bocsánatot kértek az érintett családoktól és a falu első emberétől. Legalább is ezt mondja Baski Gábor. „Ma már biztosan állítom, hogy a falubeliek akarják ezt az iskolát és a képviselőtestület minden tagja megszavazná, ha még egyszer dönteni kellene” –  mondta a NOL-nak a polgármester.

A speciális iskola, megálmodói szerint nyolc éves kortól egészen az első szakma megszerzéséig oktatná a gyerekeket. Makádon elméleti tanulmányait egy-egy turnusban 45 gyerek folytatna a felveendő 120 gyerekből, a többiek ezalatt, vállalkozók mellett – gyakorlati képzésen – vennének részt és sajátítanák el a különböző szakmák fortélyait. Az iskolai oktatás keretén belül szerezhetnék meg a festő, kőműves, ács, asztalos, és cukrász szakmai bizonyítványt.

Az iskola, nem mellesleg egy, Szigetszentmártonban –   jogutód nélkül megszűnt – hasonló típusú oktatási intézmény feladatait is átvette volna. Az ott tanulók egy részét egyébként a makádiak ismerhetik, mert – magyarázta a polgármester - idén nyáron résztvettek például az általános iskola kifestésében, tavaly pedig a református temetőt hozták rendbe.

A faluban többen nem értik, hogy az öt ember miért a cigányokat tüntette fel bűnbakként, mert a NOL által megkérdezettek egybehangzó állítása szerint Makádon egyszerűen nincs cigánykérdés, a magyarok a helybéli roma családokra nem gondolnak cigányként. Balogh Sándorné a NOL-nak elmondta: „mindannyian rendes emberek, az őseik valamikor cigányok voltak, de ma már olyannyira beolvadtak a magyarok közé, hogy fel sem merül a gondolat, hogy cigányként gondoljunk rájuk”. Baloghné szerint az öt ellenző „egyszerűen a fogyatékos emberek ellen van”.

A polgármester és a rivális

A polgármester politikai okokkal magyarázza és személye elleni támadásként éli meg az eseményeket. „A vezetőjük, Rab Krisztina a vetélytársamként indult a polgármesteri posztért, és most egy maroknyi társával bujtotta fel a falut. A legszomorúbb az, hogy a céljaik elérése érdekében a Fideszt használják fel, pedig ebben a faluban sosem volt szokás pártpolitikai alapon dönteni. Ha a parlamentet hoznám le nekik a faluba, az is kevés lenne” –  panaszkodott. Hozzátette: - Soha semmit nem tettek a falunkért, ők az örök elégedetlenkedők. Rab Krisztina megélhetési politikus akar lenni, 18 év alatt 13 munkahelyen dolgozott, én még sosem vettem fel a fizetésemet, a vállalkozásomból élek és a számomra járó költségtérítést is bennhagyom az önkormányzat kasszájában. A pénzügyön egyszer kiszámolták: négy év alatt 30 millió forintot spórolok a falunak.
 
A falu vezetője nem adja fel a reményt, bízik abban, hogy az iskolát hamarosan mégis megnyithatják, és ennek következtében a falu lélekszáma is növekedni fog. Szerinte azok a fiatalok, akiket Makádon taníttatnak majd - kedvet kapnak a letelepedéshez, ha látják, hogy mennyit tett értük a falu.

A NOL kérdésére Rab Krisztina, a Thury József Általános Iskola tanítónője elmondta: nem tud arról, hogy a faluban élő idős embereket bűnöző, drogos, cigány gyermekek rémképével riogatták volna. Állítja, hogy Makádon nincs cigánykérdés. Elárulta viszont, hogy szerinte a polgármester hibázott, amikor a falu számára kiadott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet: „a tanulni szándékozó gyermekek névsorát áttekintve úgynevezett etnikum nem várható a faluba”. A tanítónő hangsúlyozta, hogy nem a fogyatékos gyermekek ellen vannak, de szerinte a polgármester nem ad őszinte válaszokat a kérdésekre. A különböző médiumokból szerzett információk alapján arra a következtetésre jutottak, hogy „a polgármester magatartászavaros, a bűnözés és a kábítószer közelében élő gyermekek tanulását akarja elősegíteni a községben”. Úgy gondolja, hogy Baski Gábor nem képviseli megfelelően a makádi gyerekek érdekeit, és szerinte ezt jól mutatja, hogy a 8 tantermes iskolából 2 tantermet elvett az önkormányzat részére. Kifejtette, hogy az egyre fogyatkozó lakosságlétszámra nem az iskolaalapítás a megfelelő válasz, mert ezek a fiatalok nem makádiak, és azt is nehezményezte, hogy a településen található négy szolgálati lakásból kettőt a Rév Alapítvány két pedagógusának utalt ki, holott az iskola még nem kapta meg a működési engedélyt.

Juhász Ildikó, a RÉV Speciális Szakiskola vezetője a NOL-nak elmondta, hogy egyelőre folyik a hatósági törvényességi eljárás és még nem kapták meg a határozatot, ezért úgy véli, ebben a stádiumban még korai lenne az iskola sorsáról nyilatkozni. Elmondta viszont,  hogy az iskola az oktatási programjában felvállalta az autisták, a hiperaktívak, a tanulásban akadályozottak és/vagy értelmi fogyatékosok nevelését. A gyógypedagógus határozottan visszautasította, hogy drogosokat és bűnözőket szándékoznának nevelni. - Sajnos a magyar társadalomra jellemző, hogy nagyon sok fiatal bűnközelben él, és szüleik megélhetési gondokkal küszködnek. Az elmúlt öt év alatt a vezetésem alatt álló szigetszentmártoni iskolában egyetlen egyszer sem volt kint a rendőrség – magyarázta Juhász Katalin, s még hozzátette: iskolánk mottója mindent elárul rólunk: „ Építés rombolás helyett, közösség banda helyett”.

 

C-PRESS  - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek