Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Koncerttel ünnepli 30 éves születésnapját a Kalyi Jag
2008-09-04 09:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Koncerttel ünnepli 30 éves születésnapját a Kalyi JagHarminc éve alakult az autentikus cigány zenét játszó Kalyi Jag (Fekete Tűz) együttes, amely ebből az alkalomból koncertet ad pénteken Budapesten, a Művészetek Palotájában. A jubileumi esten beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök.

 

 

 

A Művészetek Palotájában tartandó koncerten a legújabb Kalyi Jag-produkció, a Lángoló tűz mellett Varga Gusztáv Roma legenda című rockoperájából is elhangzanak részletek és az együttes néhány "örökzöldet" is eljátszik.

Varga Gusztáv, az együttes vezetője felidézte: megalakulásuk 1978 augusztusának végén "küldetés" volt. Akkoriban minden nép, nemzet megpróbálta a saját kultúráját bemutatni, a roma kultúrába azonban csak "ad hoc jelleggel" lehetett betekintést nyerni, a roma nyelvű megszólaltatás soha nem került előtérbe - fejtette ki.

A Kalyi Jag tudatosan törekedett arra, hogy a roma népzene és néptánc a közkultúrába kerülhessen - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy tettük sikeresnek bizonyult, hiszen az együttes már 1979-ben elnyerte A Népművészet Ifjú Mestere címet.

Varga Gusztáv szerint immár 3000 koncert után "nagyon-nagyon komoly" emlékeket gyűjtött össze a Kalyi Jag. Mint mondta, a legcsodálatosabb, hogy mindig örömet tudtak szerezni a közönségnek. "Fantasztikus, hogy az emberi közelség és a muzsika hídja mekkora összekötő szerepet játszik az emberek életében" - fogalmazott.

Az együttes vezetője arról is beszámolt, hogy megalakulásuk 30. évfordulója alkalmából országos turnét szerveznek, melynek állomásai több város mellett Miskolc, Nyíregyháza, valamint Hódmezővásárhely.

Varga Gusztáv kiemelte, hogy az együttes nevéhez oktatási intézmények, nemzetiségi néptánc gálák alapítása is fűződik.

A távlati tervekről szólva megemlítette, hogy az együttes még jobban meg akarja ismertetni a közönséget a roma kultúrával, Magyarország hét régiójában pedig szeretne egy-egy kulturális intézményt alapítani Kincsesközpont néven, ahol romák és nem romák egyaránt dolgozhatnának. Ez foglalkoztatási központként - tanár-, kulturális szakember és menedzserképzőként - is funkcionálna.

A roma folkot és világzenét megszólaltató Kalyi Jag együttest alapító, Nagyecsed és Budapest között ingázó szatmári roma fiatalok nevüket Bari Károly egy verséből kölcsönözték. Először munkásszállásokon, ifjúsági klubokban játszottak. 1983-ban Balogh Béla táncossal megnyerték a Ki mit tud? versenyt, ebben az évben a Magyar Televízió portréfilmet forgatott róluk. Ők énekelték elsőként Magyarországon roma anyanyelvükön saját folklórjukat. A zenekar előbb szűkebb pátriája, Szabolcs-Szatmár megye cigány dallamait gyűjtötte össze, majd mind nagyobb területeken végzett gyűjtőmunkát.

Előadóként az autentikus magyar cigány zene hagyományait, például kanalak és kannál hangszerként való alkalmazását, szájjal képzett bőgőhangot, otthonról hozott stílusuk értékes elemeit megőrizve alakítottak ki "gitárra hangolt" színpadképes produkciót. A jó vokális adottságokon kívül fő jellemzőjük a magas színvonalú hangszeres játék és a dalok színvonalas, egységes kidolgozottsága. Az együttes alkalmaz ugyan popzenei elemeket, de ezek csak a hangzást színesítik és nem kerülnek túlsúlyba a népi elemek rovására.

Mára már a fél világot bejárták: nem csak Európa nagyvárosaiban, hanem a távoli földrészeken is szívesen látott vendégek. A Népművészet Ifjú Mestere cím mellett 1996-ban Kisebbségekért-díjat kaptak, számos arany- és platinalemezük van. Az együttes nemzetközi cigány tánc- és zenei táborok szervezésével is foglalkozik és alapítványi szakiskolát is működtet, 1991-ben alakult a Kalyi Jag Roma Művészeti Egyesület. Vezetőjük, Varga Gusztáv 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (polgári tagozat).

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek