Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Felfedező utak a nyóckerben
2008-09-04 09:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Felfedező utak a nyóckerbenElfeledett Lotz-freskók, a házfalakba zárt történelemesszenciák és a jelen keserédes valósága egész más fényben tünteti föl a jobbára lepusztultságáról és bűnözéséről hírhedt Józsefvárost. A "nyócker" Domján Margit és Baglyas György közös városnéző túrájánál pozitívabb reklámot nem is kaphatna, ráadásul kezdeményezésüket az év legígéretesebb fiatal vállalkozásának is megválasztották.

 

 

Gettó, bűnözés, lepusztultság, romakérdés - megannyi sztereotípia Józsefvárosról. Pedig ha megkapargatjuk a felszínt, bekukkantunk a kapualjak rejtette világba, rá kell ébrednünk, hogy a kerületnek van egy felfedezésre érdemes másik arca is. Erre tesz kísérletet a Budapest Beyond Sightseeing projekt. A két fiatalnak, Domján Margitnak és Baglyas Györgynek, azon kívül, hogy rövid ideig itt laktak, semmi közük a kerülethez. Mégis, kaptak valamit, ami rácáfolt korábbi félelmeikre, és ami miatt úgy döntöttek, másoknak is be kell mutatniuk a városrészt úgy, ahogy ők megismerték. Céljuk, hogy elhagyják a budapesti sablonhelyszínek steril világát, és tízfős csoportjaikat közelebb vigyék a lakosokhoz. Persze az igazán súlyos helyekre nem mennek el, mert nem szeretnék cirkuszi látványossággá tenni a nyomort.

A Magdolna-negyed titkai

Vasárnap tízkor, rövid történelmi összefoglalóval a Múzeumkertben kezdődik a kaland. Józsefváros születésétől 1956-ig nagy utat járunk be a történelemben, ám a valóságban még száz métert sem. Meghalványult Lotzfreskók és háborús golyónyomok között elevenedik meg a múlt, főúri szerelmekkel, hóbortokkal színesítve a történeteket. Az egyik palota pincéjében az élet vizét keresve lelte halálát valamely háborodott nemesünk, a Pollack Mihály tér sarkán álló Festetics-palota békebeli díszletei között pedig egy igazi hollywoodi szerelem szökkent szárba.

A főnemesi Festetics család ifjú tagja, II. Tasziló angliai tanulmányútjai során ismerkedett meg az angol uralkodóházzal is rokonságban álló Mary Hamiltonnal, akit azonban családja a monacói herceghez adott feleségül. A kényszerházasság nem lehetett boldog, s végül a hercegné Tasziló budapesti palotájába menekült. Miután a pápa érvénytelenítette a házasságot, Festeticcsel frigyre lépve teljesülhetett be a szerelem.

 

Felfedező utak a nyóckerben

 

Keresd hát a nőt - ahogy a Festeticspalotánál, úgy az egykori Mikszáth Kálmán téri gyufagyár sikertelensége mögött is. Irinyi János a biztonsági gyufa felfedezése után szabadalmát fillérekért adta el bécsi vetélytársának, így próbálva megszerezni a gyufagyáros lányának kezét. Azon már nem is csodálkozhatunk, hogy az ügylet után Irinyi szabadalom és feleség nélkül tért vissza Pestre. Gyufagyára 1848-ig állta a versenyt a konkurenciával, amikor - a környéken palotákat építő főurak legnagyobb örömére - végleg bezárta kapuit.

A térről a Szentkirályi utcába érünk, szépen felújított homlokzatú ház belső udvarába. A kívülről impozáns épület belül a történelem sebeit őrzi: 1945-ben az egyik, '56-ban a másik szárnyát lőtték az oroszok. A Pázmány Egyetem jogi karánál folytatódna a történelemóra, amikor autó parkol le mellettünk, és kipattan belőle egy termetes úr. Hamar kiderül, hogy a templomba igyekvő rektor az. A Józsefvárosban az a jó, hogy sosem az történik, amit vársz - mondják kísérőink, és miután kinyílik a kapu, Fodor György lesz az idegenvezetőnk, bepillantást engedve a patinás lépcsőházon át a díszterem szépségeibe.

A Nagykörúton átkelve a csillogó patinát kopott, életszagú díszek váltják, de a Magdolna-negyed is tartogat meglepetéseket. A József utcában, kulturális oázisként, udvarában fügefával s szobrokkal, már több mint száz éve áll egy műteremház. Mai bérlője M. Szűcs Ilona, aki olyan elevenen mesél a hajdanvolt mesterekről, mintha ma is közöttünk élnének. Elámulunk, amikor feltárul a vadszőlő takarta kisajtó, és kinyílik a műterem. Mintha nem is a Józsefvárosban lennénk. És ugyanezt érezzük, amikor egy szomszédos épület lépcsőházának tetejéről újabb Lotz-freskó köszön ránk. A házat nem mellesleg bontani akarják a nyilván műértő befektetők. Reméljük, nem így ér révbe az alkotás.

Úri cigányok városa

Ahogy abban is csak bízhatunk, hogy sokáig feltárul még a szomszédban Kis Kálmán és felesége, Sárközy Éva portája, bepillantást engedve egy muzsikus cigány család életébe. "A cigányok magyarnak, a magyarok meg cigánynak tartanak minket" - sommázza Kis Kálmánné, miközben az egykor virágzó környékről mesél, melynek a Mátyás tér volt a központja. Munka után ott gyűltek össze a zenészek, hogy megtárgyalják a világ dolgait. Szigorú szabályok vonatkoztak a bandára, harmadrangú zenészek csak távolról közelíthették meg őket. "Sorsok dőltek el a téren, egy szó is elég volt ahhoz, hogy egy fiatal zenész felemelkedjen vagy eltűnjön a süllyesztőben. Ha valakiről elterjedt, hogy nem köszöni meg a nagy lóvét, vagy ivott, és úgy ment zenélni, azt nem vitték muzsikálni."

A tér hajdani fényét a 70-es évek végén, a Szigony utcai lakótelep megépültekor veszítette el, a kerület rossz híre pedig a rendszerváltás idejére tehető. "Miután megszűntek a munkahelyek, a jobb élet reményében többen felköltöztek vidékről. Önkényes lakásfoglalóként belakták a megüresedett házakat, idegen kultúrát hozva magukkal. Azelőtt azt mondták, erre az úri cigányok laknak, nem volt konfliktusunk, nem éreztük, hogy itt félni kell" - mondják házigazdáink.

Budapesten túl

Bár a programot Baglyas Györgyék elsősorban külföldieknek dolgozták ki, inkább a magyarok érdeklődését keltették föl. Számukra izgalmas igazán a kerület, a külföldieknek viszont azért jelent kuriózumot, mert életszagúbb, mint turistabuszból szemlélni a várost. A kerület titkainak megismerésére Margit és György nagy energiát fordított: háromnegyed évig járták az utcákat, becsöngettek a házakba, beszélgettek az idős lakosokkal, hogy a mozaikokból lassan összeálljon az, amit ma a Budapest Beyond Sightseeing takar. A túra útvonala folyamatosan változik, és néha váratlanul nyílik meg egy új kapualj, addig nem látott titkaival.

A vállalkozás sikerét bizonyítja, hogy az állandó vasárnapi négyórás túrák mellett már a hét többi napján is feltűnnek turistáikkal Józsefváros utcáin. "Ősztől szeretnénk változtatni a rendszeren. A négyórás túra gyakran ötre nő, ami nemcsak a résztvevőknek, hanem nekünk is megterhelő. Ennyi időre még a magyarok érdeklődését sem lehet lekötni, nemhogy a külföldiekét. Minden szempontból kényelmesebb lenne egy kétórás verzió" - meséli Margit.

Sikeresen pályázták meg az év legígéretesebb fiatal vállalkozása címet, melynek pénzjutalmára kívánták alapozni nyári "sufnimarketingjüket". A cím jelenleg abban jelent segítséget, hogy a nagy cégek, szállók már komolyan veszik őket, és nem két csórót látnak bennük. Ősszel gimnazista osztályoknak szeretnének történelmi kalauzolást szervezni, a kulturális örökség napján pedig helytörténeti-kortárs művészeti túrára várják az érdeklődőket. "Ha valakit rá lehet venni, hogy jobban figyeljen a lakhelyére, jobban is fogja becsülni azt. Idősebb, középkorú emberek fedezik fel a körülöttük megbújó szépségeket, és büszkén mutogatják egymásnak. Mindegy, hogy ez csak öt-tíz ember, de legalább látod, hogy van valami hatása annak, amivel foglalkozol" - vallják.

 

C-PRESS - hetivalasz.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek