Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ékeket vernek a romák közé
2008-09-01 11:07
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ékeket vernek a romák közéRostás-Farkas György költő, tudós, főszerkesztő, műfordító. És cigány. Legjobban akkor érzi származásának erejét és kivívott méltóságát, amikor szülőfalujába, Újkígyósra utazhat.

 

 

 

– Balladás álmok című, válogatott verseit őrző kötetében sok más, szép vers között ott van az Újkígyósról jöttem című. "Meghatódva térek / mindig vissza Újkígyósra / ahol megismernek még / a régi öregek / s mint hajdanán / szívből üdvözölnek" – írja. Mit jelent önnek a szülőfalu?
– Az emlékezés színhelyét. Nem a földrészek nagyok, hanem az a térség, amely számon tartja a fiait, s persze engem is. Az idén meghívtak egy fórumra, eljöttek a régi osztálytársak, a tanárok. Mintha tegnap váltunk volna el egymástól, olyan könnyen jön a jó szó, a szép szó. Jó visszagondolni Rácz László tanár úrra, találkozni Mészáros Ilona tanárnővel, látni az Öreg utcát, s jó tudni, hogy megvan a vén eperfa is. Jó tudni, hogy tanáraimnak visszaszolgáltathattam az útravalót.

– Tudósként a cigányság történetét és mai állapotát kutatja. Vannak ebben a munkában társai?
– Természetesen. Harminc tanítványom van, mindenhová követnek, magam is igyekszem minél többet velük lenni. Ez a közelség azért fontos, mert így az életben sajátíthatják el azokat a viselkedési normákat, amelyek nélkül kivetné őket a többségi, egyébként magát értelmiséginek valló társadalom. Édesapámtól és bátyámtól megtanultam: nincs különbség cigány és cigány közt, akik mégis ezt vallják, szándékosan törekednek arra, hogy megosszanak minket. Egységes nép voltunk Indiában, azonos volt a nyelvünk, a kultúránk, a szeretet ereje tartott össze minket. Ezért maradhattunk meg. Nem értem, miért kell ékeket verni közénk.

 

Ékeket vernek a romák közé

Rostás-Farkas György: nincs különbség cigány és cigány közt (Fotó: Hegedüs Róbert)

 

– Kik teszik ezt?
– Azok a cigány származású értelmiségiek, pártvezetők, a hatalom által lízingelt romák, akik gőgjükben semmitől sem riadnak vissza. De nem akarok magam is sárdobáló lenni, neveket nem mondok.

– Akkor térjünk vissza a tanítványokhoz. Kiktől reméli a legtöbbet? De mondjon neveket is!
– Tessék: László Zoltán, Bogdán László, Kankovács István. Küldetéses emberek, misszionáriusokként vállalták feladatukat, a cigányság felemelkedésének szolgálatát. Felkészültek, naprakészek, helyet követelnek maguknak a magyar társadalomban. Csak úgy lehetünk magunk is uniós állampolgárok, ha törekszünk arra, hogy kiművelt emberfők legyünk.

 

Pályakép


Rostás-Farkas György 1949. február 28-án született Újkígyóson, saját bevallása szerint olyan családban, közösségben, amely ragaszkodott hagyományaihoz, nyelvi kultúrájához, annak ápolásához, megőrzéséhez. 1970 és 1988 között a Lapkiadó Vállalat munkatársa, szerkesztője, majd felelős szerkesztője, 1994 és 1998 között a Fővárosi Roma Önkormányzat elnöke volt. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2005-ben József Attila-díjat kapott. A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság elnöke. (forrás: www.phrala.hu) 

 

C-PRESS - magyarhirlap.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek