Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nincs cigánybűnözés, noha van?
2008-08-29 08:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nincs cigánybűnözés, noha van?A "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett fel kérdést a Nézőpont Intézet augusztusi felmérésében, amelyet a közvélemény-kutató a Heti Válasz megrendelésére készített.

 

 

 

 

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke uszítónak és manipulatívnak tartja a kérdést; a Nézőpont Intézet ugyanakkor azt közölte, azért használták felmérésükben a "cigánybűnözés" fogalmát, mert az a társadalmi közbeszédben és a szociológiában is szerepel.

 

Nincs cigánybűnözés, noha van?

 

A Nézőpont Intézet által megkérdezettek 91 százaléka tartja létező jelenségnek az úgynevezett "cigánybűnözést", míg az ellentábor alig ötszázalékos a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő, az MTI-hez már szerdán eljuttatott közvélemény-kutatási eredmények szerint.

 

A felmérésre reagálva az OCÖ elnöke szerdán azt mondta, uszító és manipulatív már a kérdés felvetése is, mert ez a kifejezés sem a jogrendszerben, sem a kriminalisztikában nem ismert. Hangsúlyozta, az OCÖ - csakúgy mint a szakemberek - nem fogadják el a "cigánybűnözés" használatát a közbeszédben; a szervezet visszautasít minden ilyen jellegű megnyilatkozást.

 

Kolompár Orbán úgy fogalmazott: a rossz gazdasági helyzet és a politikai csatározás miatt az emberek ösztönösen a leggyengébbeket okolják a problémákért. Hozzátette: bízik abban, hogy a társadalom mégsem ennyire elutasító a cigánysággal szemben.

 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatásvezetője reagálásában hangsúlyozta: kutatásaik során minden tekintetben betartják a szakmai előírásokat.   

 

Mint írta, figyelmeztető jel, hogy a magyarok 91 százaléka szerint létezik "cigánybűnözés", 77 százalékuk szerint pedig a romák hajlamosabbak a bűnelkövetésre, mint a nem romák. "A társadalom ilyen erős előítéletességének csökkenését a Nézőpont Intézet is sürgős közfeladatnak tartja" - jegyezte meg a kutatásvezető.

 

Közölte: a "cigánybűnözés" fogalmát azért használták, mert az "a társadalmi közbeszédben és a szociológiában is szerepel".

 

A "romabűnözéssel" kapcsolatban a rendőrség semmiféle külön nyilvántartást nem vezet, ilyen adatokat a rendszeresített nyilvántartások sem tartalmaznak - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodája.

 

Az ORFK közlése szerint a "romabűnözés" fogalmát az Egységes Rendőrségi és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika nem ismeri, így a "romabűnözéssel" kapcsolatban statisztikai összeállítást készíteni nem lehet, és nem is készítenek.

 

A "cigánybűnözés" fogalmának a tudományban és a kriminológiában nincs helye, viszont a társadalmi vitában van - mondta Németh Zsolt kriminológus, a Rendőrtiszti Főiskola tanára. A kriminológus szerint a "cigánybűnözés" fogalmának szakmailag annyiban van alapja, hogy bizonyos bűncselekményeket a roma származású emberek gyakrabban követnek el.

 

Azonban ehhez az is hozzátartozik - tette hozzá -, hogy "a feltűnőbb külsejű embereket" gyakrabban igazoltatják a rendőrök, a sűrűbben igazoltatott emberek körében pedig - ilyenek a romák is, mondta, - gyakrabban bukkannak bűncselekményre utaló jelekre. Úgy fogalmazott: "Ha a nem roma származásúakkal is így járnának el, még több volna a bűnelkövető".

 

Németh Zsolt azt mondta, hogy "a normasértésre való hajlamnak vannak bizonyos örökölhető tényezői", például a sérülékenyebb idegrendszer, vagy a hevesebb vérmérséklet, de ez csak akkor vezethet bűnözéshez, ha "a környezet ehhez táptalajt ad". Ez az egész népességen belül így működik - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hogy a nem roma népességet azonban "nem érik olyan atrocitások", mint a romákat: felállnak mellőlük a buszon, nem veszik fel őket egy munkahelyre - sorolta a példákat.

 

A "cigánybűnözés" kifejezést a 2006. októberi olaszliszkai bűncselekményt követően főként a Jobbik, de több jobboldali szervezet is igyekezett a politikai közbeszéd részévé tenni, ami ellen közjogi méltóságok, pártvezetők, politikusok, kriminológusok, a legfőbb rendőri vezetők és roma szakértők, cigány vezetők is tiltakoztak. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen két gyermeke szeme láttára verték halálra Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, miután a férfi autójával elsodort egy 11 éves kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

 

C-PRESS - hetek.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek