Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egy "cigány-magyar" polgárháború küszöbén?
2008-08-27 09:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egy "cigány-magyar" polgárháború küszöbén?Ördögi tervet eszeltek ki, és a maguk szempontjából tehetségesen hajtják végre azok, akik minden jel szerint lángba akarják borítani az országot. Akik hasznot remélnek cigányok és "nem cigányok" egymásra uszításából.

 

 

 

 

Akik abban reménykednek, hogy a saját bajaikat és csak a saját bajaikat érzékelő embereket jól irányzott hazugságokkal, cigányokkal szemben felgyűlt előítéleteik, düheik valódi okainak és valódi gyógymódjainak elhallgatásával, és mindenek felett gyűlölködő propagandával meg tudják vadítani.

Kezdettől tiltakoztam a Magyar Gárda talpra állása és provokatív akciói ellen. Tüntettem, ha alkalmam nyílt rá. Álltam szemben maroknyi takarító-csapat tagjaként a gárdaavatás "közönségével". Akkor közelről láthattam és hallhattam a gátlástalanul erőszakos magyar újfasizmus megnyilvánulásait. Szégyellem azonban, de eddig úgy alakult, hogy egyszer sem csatlakoztam cigány tiltakozókhoz és a magyar antifasiszta szimpatizánsokhoz a vidéki gárdista-provokációk ellen szerveződő demonstrációikon. Csak távolról éreztem együtt velük. S aggódva figyeltem/figyelem, hogy mikor lesz először "sikeres" a fasiszták folyamatos "közrendvédő"  provokációja. Hol lesz láng a szikrából.

Együttérzek minden honfitársammal, akinek naponta félnie kell tolvaj, erőszakkal fenyegetőző, garázda szomszédaitól. Örömmel fogadnék minden jogszerű, a hatóságok és a törvény megerősítésén alapuló megoldást - de tűrhetetlennek tartom a fajgyűlölettel keveredő önbíráskodást.

Azok közé tartozom, akik nem viszonyulnak "megértően" a gyerekszobákba Molotov-koktélt dobók "indokai" iránt. Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy bármilyen feszültség, zaklatottság, sérelem jogot adhatna bárkinek az emberölésre - árammal, gyújtópalackkal vagy egyéb eszközzel.

Elkeseredetten látom, hogy a magyar szélsőjobboldal igen jó érzékkel találta meg a cigánygyűlölet témáját. Pillanatok alatt hullott le a civilizáció máza a vidéki Magyarország aggasztóan jelentős részéről. Rendpártiak és vasárnapi templomjárók az első alkalommal megbuktak,  amikor vizsgázniuk kellett emberségből, keresztény szellemből. Mindenfelé a gárdistákat meghívó jobboldali (nem ritkán fideszes) helyi politikusokat, az utcákon masírozó árpádsávosokat megtapsoló "fehéreket" látunk, akik persze nem hajlandók belegondolni, hogy ugyanazt a színvonalat, a magyar társadalom immunrendszerének ugyanazt a csődjét képviselik, mint a húszas-harmincas-negyvenes évek antiszemitizmusba és sovinizmusba ájuló magyar társadalma.

Nem tudom, van-e még ellenszer, van-e még mód az előretörő gonoszság megállítására. Itt már kevésnek tűnnek az újságcikkek, a kisebb-nagyobb ellendemonstrációk. Nem léteznek a tisztességes embereknek közel sem olyan hatékony hálózatai, sajtója, civil mozgósítási lehetőségei, mint a terjedő fasizmusnak.

A készülődő polgárháború szele azonban az elmúlt hetekben csapott meg igazán - Észak-Magyarországon. Borsod megye több pontján is ugyanabban a megdöbbentő élményben volt részem. Ismerőstől, de vadidegentől is hallottam ugyanazt a "hírt" "a cigányokról". Arrafelé azt terjesztik a "fehérek" egymás között, hogy - sok egyéb szörnyűség mellett - "a cigányok" képesek készakarva megnyomorítani terhes feleségük, lányuk testében fejlődő utódaikat, azért, hogy - a "pletyka" szerint - a nyomorék gyerekekért járó magasabb családtámogatáshoz hozzájussanak... Mert "azok" ilyenek, mind egytől egyig, "ezt mindenki tudja".

Ezt a pletykát nyilván azért osztották meg velem többen is, mert "fehérként" azonosítottak, és nyilván eszükbe sem jutott, hogy valaki másképp gondolkodhat "azokról", mint minden "rendes fehér". Az aljas pletyka - forrás persze nincs, és senki sem első kézből közölte, hanem hallotta valaki "megbízhatótól" - szóval ez az aljas szöveg nekem azonban mást juttatott az eszembe, mint az "adatközlőknek". A - valakik által úgy látszik, kívánatosnak gondolt - "cigány-magyar" polgárháború előtti utolsó előkészítő hadművelet jelét látom benne. A morális hadviselés eszköze a kiszemelt területen indított dezinformációs hadjárat. Olyan színben próbálják feltüntetni a kiszemelt ellenséget, hogy a "mieink" ne is tartsák embernek, ne legyenek morális gátlásaik, amikor arra kerül a sor...

Azok, akik ezt a dezinformációs hadviselést elindították, bizonyára a lehető legrosszabb forgatókönyv megvalósításán fáradoznak. Nem tudom, csak remélem, hogy a titkosszolgálatok többet tudnak erről az előkészületről annál, amit az átlagember érzékelhet.

Abban az esetben, ha már nem lehetne időben megállítani a folyamatot, nem sok reményünk lehetne, hogy nemzetünk olcsón megúszhatná. Több hetes, talán több hónapos elkeseredett erőszakra is számítanunk kellene. Az ilyen időszakok minden egyes polgár számára súlyos morális megpróbáltatást jelenthetnek. Egyének és családok pályája törhet ketté, mint mindig, ha elszabadul az őrület. Ezeket a sebeket utólag, a konszolidáció folyamata sem tudná eltüntetni. Az egyetlen értelmes feladat ilyenkor: mindvégig embernek  maradni, nem csatlakozni a vérszagtól megvadulókhoz.

Nem gondolom persze, hogy az erőszakra játszók Európa közepén egy demokratikus országban, esetleges első "sikereik" után végül győzelmet is arathatnának. A hisztériát konszolidáció követné - és a felelősök számonkérése. A valódi arcát ismét megmutató szélsőjobboldal - ahogy 1944 után - arra számíthatna, hogy hosszú időre a helyére kerülne. A magyar jogrend újabb lehetőséget kapna, hogy bepótolja mulasztásait, amelyek  hosszú évek óta képtelenné teszik a demokrácia ellenségeinek és módszereinek meghatározására, a közösség megvédésére. A - nagyon súlyos áron kijózanodó - magyar társadalom pedig talán képessé válna végre egy újabb történelmi korszakra levonni a tanulságokat, és a jelenleginél sokkal hatékonyabban távol tartani saját választott vezetőit - jobb- és baloldalon is - a szélsőségesektől. 

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek