Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tabudöntés
2008-08-25 09:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
TabudöntésMagyar Obama helyett Kolompár Orbán. Békés egymás mellett élés helyett uzsorásterror és Magyar Gárda. A politikai korrektség szemellenzős hívei másfél évtizedig elfojtottak minden diskurzust, de megoldást nem kínáltak a cigányság leszakadására. A közbeszéd tónusa most változóban van, eljött a problémákkal való szembenézés ideje.

 

 

 

Furcsa repedések mutatkoznak a politikai korrektség falán. Talán az olaszliszkai tragédia sokkjával kezdődött, vagy a vidékről érkező egyre rémesebb hírek okozták - a kesznyéteni gazda gyilkos uborkái, a Molotovkoktélos támadások, tömegverekedések, megrugdosott mentősök, agyonlőtt fatolvajok. Szinte minden hétre jut egy-egy bűnügy, mely azt jelzi, hogy a falvakban vége az együttélés eddigi törékeny rendjének. A betegség láztüneteként megjelent és minden forróbb ponton felvonul a Magyar Gárda. Csak találgatni lehet, szerveződik-e ellenében hasonló cigány paramilitáris - névleg nyilván parlagfűirtó és gátépítő - önvédelmi alakulat.


A balliberális értelmiség mintha ízlelgetni kezdené a tényt, hogy a kirekesztés elítélése önmagában nem old meg mindent. Egyre többen ismerik el, hogy a "cigánybűnözés" - a szót szigorúan idézőjelben használva - nemcsak a fasiszták fantáziavilágában létezik, hanem emberek százezrei számára mindennapi tapasztalat. Ahogy hétköznapi valóság a segélyező szociálpolitika csődje a tartós munkanélküliség csapdájában élő cigányság számára. És ahogy az adminisztratív eszközökkel kierőszakolt, "hideg integráció" nem teremtett jobb iskolákat a cigány gyerekek számára sem.

A balliberális tábor mértékadó szerzői közül a legőszintébb szembenézésre először Debreczeni József vállalkozott a Népszabadságban. Írásában szentségtörő kijelentések sorát fogalmazta meg, és a politikai korrektség gyakorlatáról szólva kimondja: "Ez a szemellenzős magatartás nem oldja, hanem növeli a bajt. A szóban forgó vidékek falusi közösségeinek viszonyát ugyanis nem lehet úgy leírni, mint az agresszív, rasszista többség és a védtelen, kiszolgáltatott kisebbség konfliktusát." Majd jött a monoki ügy - a segélyek közmunkához kötésének ötlete -, és a kormánynak néhány napra volt szüksége, míg visszatalált a szokásos hanghoz. Gyurcsány Ferenc június 13-i blogbejegyzésében még elismerte: "Vaknak kell ahhoz lenni, hogy ne lássuk, szaporodnak a konfliktusok, amelyek arról szólnak, hogy azok, akik különböző szociális ellátást kapnak - és itt sok minden szóba kerül a szociális segélytől a családi pótlékig -, vajon minden tőlük elvárhatót megtesznek-e annak érdekében, hogy ha lehet, akkor elsősorban ne segélyből, hanem munkából éljenek." A szokatlan hangok sorát a neves polgárjogi aktivista, az alternatív Nobel-díjjal kitüntetett Bíró András újságíró folytatta, aki három hete az Élet és Irodalomnak adott interjújában kellemetlen igazságokat mondott ki. "A romákkal kapcsolatos diskurzusban [...] a politikai korrektség nem más, mint hipokrízis, a nyilvánvaló tények figyelmen kívül hagyása vagy gyáva elhallgatása" - fogalmazott.

 

Tabudöntés 

 

Jövőképek

A mértékadó jobboldali sajtó számára a cigányság helyzetéről való beszéd valamivel könnyebb - hiszen hiányoznak belőle a bénító tabuk. A világos mondatok erről a térfélről nem hatnak revelációként, az viszont igen, hogy a probléma nagysága az elmúlt években tudatosodott, és a Gárda megjelenése többé-kevésbé világossá tette: mi az a beszédmód, ami jobbról sem vállalható. A modern magyar jobboldalnak az ügyben megvannak a pozitív hagyományai, amelyeket érdemes újra felfedezni - elég arra hivatkozni, hogy az első komoly magyarországi cigány irodalomtörténetet az MDF-alapító Csen gey Dénes állította össze az 1980-as években.

A cigányság helyzetéről szóló viták jórészt a cigányok részvétele nélkül folynak. A Bíró-interjúra mindössze egy roma válasz érkezett, egy sértett kirohanás Csík Tamástól, a C-Press Hírügynökség főszerkesztőjétől, aki felszólította Bírót, adja vissza alternatív Nobel-díját. A nyilvánosságból a cigány hang mindenekelőtt azért hiányzik, mert nem létezik erős roma érdekképviselet. Az Országgyűlésben a jelenlegi és az előző ciklusban egyaránt négy cigány képviselő ült. (Hárman közülük - Farkas Flórián, Rácz István és Varga József - a Fidesz színeiben jutottak be.) Ugyanakkor számaránya alapján a körülbelül 700 ezer fős cigány közösségnek 30 képviselőt kellene adnia.

Amennyiben a cigányság képessé válik önálló párt alapítására, ez az alakulat a mérleg nyelveként választásokat dönthetne el - az SZDSZ jelenleg 20 képviselővel játszik hasonló szerepet. A 2006-os választások előtt Kolompár Orbán MCF Roma Összefogás Párt néven kísérletet tett önálló politikai erő alapítására. Az alakulat végül nem ért el értékelhető eredményt. A másik irány a cigányság integrálódása a megszilárdulni látszó kétpárti struktúrába - ahogy az Egyesült Államokban az afroamerikaiakkal történt. A cigány érdekeket ebben az esetben külön részfrakciók képviselhetnék, hasonlóan a Demokrata Párt 1971-ben alapított Fekete Frakciójához (Black Caucus). A Fidesz Lungo Drommal kötött szövetsége előrevetíti, hogy a jobboldal vezető ereje ezt a változatot látná szívesen.

Nem jutnak szóhoz

Annak, hogy cigány képviselők nem jutnak be egyéni jelöltként a parlamentbe, elsősorban választásföldrajzi okai vannak. A magyarországi cigányság nem tömörült egyes városokban és országrészekben olyan nagy számban, hogy ott masszív többséget képezzen. Ma még politikai öngyilkosság lenne egyéni választókörzetben cigány jelöltet állítania valamelyik nagy pártnak, ám a demográfiai folyamatok miatt tízhúsz éven belül egyes borsodi és baranyai választókerületek cigány többségűvé válhatnak.

A cigányság ugyanilyen gyengén reprezentált a politikai rendszer alsóbb lépcsőfokain is. Oláh József, a Roma Diplomások Országos Szervezete elnökének felmérése szerint a megyei közgyűlésekben 14 cigány képviselő ül, a megyeszékhelyek és a fővárosi kerületek képviselő-testületében viszont egy sem. A megyei szintű reprezentáció viszonylagos növekedése a Fidesz előretörésének köszönhető, hiszen az előző ciklusban csak öt cigány képviselő volt. A nagyvárosok és a kerületek irányításából viszont a választási törvény 2005-ös, Kiss Péter mai kancelláriaminiszter által beterjesztett módosítása söpörte ki az addig ott lévő, kedvezményes listán bejutott néhány roma képviselőt (lásd grafikonunkat). Ugyancsak Oláh József kutatásai igazolják, hogy a településeken működő cigány kisebbségi önkormányzatok képviselőinek többsége sem a területfejlesztési tanácsok, sem a települési önkormányzatok munkájában nem vesz részt. Egyszerűbben: a kisebbségi önkormányzati rendszer csak szépségflastrom, a döntéshozatalban a cigányság alig van jelen.

A rendszer sajátosságaiból ered, hogy a legmagasabb pozícióba jutó cigány politikusok nem közvetlen választással, hanem kinevezéssel jutottak tisztségükhöz. Kállai Ernő ombudsmant a köztársasági elnök javaslatára az országgyűlés választotta, Daróczi Dávid kormányszóvivőt a miniszterelnök nevezte ki, az Európa Parlament két magyar képviselője, Járóka Lívia (Fidesz) és Mohácsi Viktória (SZDSZ) listán jutott mandátumhoz. A balliberális oldalhoz kötődő, népes Daróczi-Mohácsiklán (Choli Daróczi József, Daróczi Dávid, Daróczi Ágnes, Daróczi Gábor, Joka Daróczi János, Mohácsi Viktória, Mohácsi Erzsébet) jelentős informális befolyással és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

Míg az Egyesült Államokban a polgárjogi harcos nemzedéket felváltó új fekete politikusgeneráció jelentős része nagyvárosi polgármesterként kezdte pályafutását, a magyarországi cigány politikusok előtt ez az iskola még nem nyílt meg. Pedig a polgármesteri szerep lényegéből adódik, hogy a városvezetőnek integrálnia kell az adott, vegyes lakosságú közösséget, és valós problémákat kell megoldania. A philadelphiai fekete polgármester, Michael Nutter bon mot-ja szerint: "Az én szakmámban nincs fehér és fekete kátyú."

Tűzifa és kátyú

Hiába is keresnénk megfelelő magyar analógiát. A legjelentősebb roma irányítású település a háromezer lelkes Tiszabura, melynek 2002 óta ifj. Farkas László a vezetője. A községnek kétezer cigány és ezer nem cigány lakosa van, a választópolgárok számát tekintve az arányok némiképp eltérőek: ezer cigány és 850-900 nem cigány. A legutóbbi választáson a cigányok 80 százaléka Farkast támogatta, a "magyarok" döntő többsége a szocialista ellenjelöltet, de húsz százalékuk szintén Farkasra voksolt. A diplomás, fiatal polgármester és édesapja tíz évig dolgozott kisebbségi képviselőként 2002-es győzelmük előtt.

"Komoly egyesületi munkát végeztünk, rendezvényeket, továbbképzéseket szerveztünk, 1994-ben ötven ember kezébe adtunk szakmát. A helyi cigány politikusoknak ezt a lassú, nehéz közösségépítő munkát el kell végezniük mindenhol, ha hiteles emberré akarnak válni. Amikor 2002-ben átvettük a hivatal irányítását, ledőlt egy lélektani gát. Azóta a cigányok magukénak érzik az önkormányzatot, bejárnak a hivatalba, hozzánk fordulnak ügyes-bajos dolgaikkal" - magyarázza a Heti Válasznak Farkas, s hozzáteszi: ügyel rá, hogy a nem cigányok ne érezzék magukat másodrendű polgárnak Tiszaburán. "Előfordulnak ilyen vádak, például a tűzifaosztás után kaptam névtelen levelet, hogy az önkormányzat a cigányoknak kedvez. Statisztikákkal igazoltam, hogy fele-fele arányban osztottuk szét a fát, mert sok olyan szegény, de nem cigány nyugdíjas van, akinek szintén kijárt a segítség" - mondja.

 

Tabudöntés 

 

A kisebbségi önkormányzati rendszer eddig nemigen termelt ki magából rátermett, művelt fiatal vezetőket. Ennek oka a cigány közösség általános állapotában keresendő. Míg az Egyesült Államokban már az 1930-as évektől léteztek - igaz, szegregált - fekete egyetemek és egy szűk fekete értelmiség, így a polgárjogi mozgalomnak voltak alapjai, addig Magyarországon az írásos cigány kultúra csak az 1970-es években jelent meg az első néhány regénnyel és verseskötettel.

"A cigányság 1990-ben politikai múlt nélkül lépett ki a közélet porondjára. Ehhez kell mérni a romák politikai életének jelenlegi, valóban súlyos problémáit" - mondja lapunknak Bíró András. "Az amerikai feketékkel való párhuzam azért is félrevezető, mert míg az afroamerikaiak az ipari, mezőgazdasági munkásság részeként integrálódtak a termelésbe, a cigányság hazánkban korábban nem folytatott termelő életmódot, hanem szolgáltató szerepben volt a többségi társadalom peremén. A harmadik világbeli szegényeknél szerzett tapasztalataim alapján az 1990-es években az Autonómia Alapítvánnyal arra tettünk kísérletet, hogy a falusi cigány közösségeket kamatmentes kölcsönökkel támogassuk. Arra gondoltam: ahogy egy bolíviai paraszt a kapott pénzből vesz még egy disznót, fákat ültet, növeli termelését, ugyanúgy viselkednek majd a magyar cigányok is. Általában nem így történt. A cigányság hagyományaiból hiányzik ez a fajta paraszti gondolkodás" - foglalja össze tapasztalatait. Az általa szorgalmazott "utóparasztosodás" a cigányság esetében különös nehézségekbe ütközik.

Bíró szerint a cigányság egyik legalapvetőbb sajátossága a földhöz való kötődés gyengesége. "Azért nem ártott volna hozzátenni, hogy a cigányok nem jószántukból vállalták ezt a szolgáltató szerepet. Azért nem kötődnek a földhöz, mert sosem volt földtulajdonuk, a földosztásból kimaradtak" - teszi hozzá Oláh József, és felveti: az egykori magyar parasztok mai huszonéves gyermekei ugyanúgy nem akarnak már a termeléssel foglalkozni, inkább ők is a szolgáltatásokból szeretnének megélni. A Cserehát, az Ormánság és más homogén cigány vidékek kialakulása e téren is hozhat érdekes változásokat. Mi történik majd a cigány falvak határával? Az utolsó, ma már nyugdíjas parasztnemzedéktől felvásárolják a földet a nagybirtokosok, esetleg a cigányság kezd gazdálkodni?

Miután az 1970-es, 1980-as évek felülről erőltetett, de részleges eredményeket hozó integrálási kísérlete a rendszerváltozással félbeszakadt, a cigányok többsége elveszítette munkahelyét, és kiszakadt a társadalomból. A legrosszabb esetben az történhet, hogy a magyar cigányság korábbi, évszázadokig megőrzött premodern állapotából a fogyasztói társadalom egyszerre kirekesztett és veszélyes, segélyből és bűnözésből élő rétegévé alakul át anélkül, hogy a polgárosodás útjára lépne. Ugyanakkor a rendszerváltozás óta eltelt időszakban kialakult egy sokszor rosszul működő, de létező intézményhálózat, megerősödött a civil társadalom, és létrejött egy olyan cigány öntudattal rendelkező, egyetemet végzett értelmiségi réteg, amely hosszú távon talán a politikában is képes lehet a nemzedékváltásra.

 

C-PRESS - hetivalasz.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek