Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Zsigó Jenő: A hamis próféta
2008-08-25 08:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Zsigó Jenő: A hamis prófétaNéha úgy érzem, nincs minden rendben a különböző díjak, elismerések odaítélésekor. Néhány éve például Fátyol Tivadar koreográfusként kapott magasrangú kitüntetést. Átvette, majd felháborodott: a hülyék még azt sem tudják, hogy ő nem koreográfus.
Az is előfordul, hogy tömeggyilkosok, népirtók, terroristák, a nagybetűs BÉKE ellenségei kapnak békedíjakat.

 

 

 

Valamikor 1994-ben felhívott Bíró András, hogy mit szólnék, ha Horváth Aladárt felterjesztené alternatív Nobel-békedíjra. Biztosítottam a legteljesebb egyetértésemről, majd megdöbbenve tapasztaltam, hogy Bíró az Autonómia Alapítványt javasolta. A díjat az alapítvány meg is kapta. S mivel Bíró a saját munkája elismerésének tekintette a kitüntetést, a nyilvánosság előtt csak a saját neve jelent meg díjazottként.

 

Így vált Bíró András a magyarországi cigányok örökre felkent védelmezőjévé, ország-világ előtt a sosem látott béke megteremtőjévé. Ettől kezdve nem érdekelt már senkit, hogy valójában mit is tesz ez az ember a cigányokért, vagy éppen a cigányok ellen. Hitelesítve lett. Mint aki csak jót akarhat. Felkent személy, helytartó, tevékenységéhez a gyanú árnyéka sem férhet. Ennek biztos tudatában Bíró munkához is látott.

 

Az Autonómia Alapítvány elnökeként feltételül szabta a roma megélhetési pályázók számára, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot a politizáló cigány szervezetekkel. Az egymásra figyelő, szolidaritást vállaló és építő, a személyes és közvetlen szervezeti érdekein messze túltekintő, társadalmi összefüggésekben és kihatásokban gondolkodó, közös sorstudatot kialakító, szervezettséget kiépítő, pacifista és humanista cigány szervezetekkel, elsősorban a Roma Parlamenttel.

 

A krumpliültetési, malactenyésztési típusú, az éhséglázadást és a migrációt is megelőzni kívánó beavatkozás célja volt még a roma értelmiség leválasztása a cigányságról, továbbá a rendkívül dinamikusan megindult önszerveződés szétverése, a roma demokratizálódási folyamat megállítása. A pártok és a kormányok által kiválasztott kápó típusú képződményeket támogatta az Autonómia Alapítvány nyugati források több millió dollárjából. Társadalmi méretű beavatkozás volt ez, az ekkor már tömegében munkanélküli cigányok deaktiválására irányult a közösségi együttműködésből, mindezt rövid lefutású, egy tál lencsés lebonyolításban. Bíró kitűnő manipulátor. A radikálisnak nevezett modern célkitűzéseket megfogalmazó roma értelmiséget a nemzetközi mecénások, alapítványok előtt szisztematikusan bolsevikoknak állította be.

 

Természetszerűleg nem lehetnek mások, érvelt, ha egy bolsevik államban születtek és érték el a felnőtt kort. Az adományozók elhalmozták Bírót pénzzel, nála nem számított, hogy sztálinista országban nőtt fel, lelkes sajtómunkásaként a kommunista rendszernek. Minderről -- némileg ártatlanul -- így beszél az ÉS 2005. március 29-i számában a Rádai Eszter készítette interjúban1: "a roma elit nem azon fáradozik, hogy a roma polgárjogi öntudat, szervezettség, képesség, tehetség, lehetőség nőjön, hanem hogy a kormány jóindulatát megnyerje".

 

Egyes roma vezetők körében én sosem voltam népszerű. Nyilván azért nem, mert sok pénz fölött rendelkeztem, és másképp szerettem volna használni, mint ahogy ők szerették volna. Mert más volt az elképzelésem." Ez igaz, és az is, hogy az elképzeléseit megvalósította. Ez az egyik oka a mai helyzetnek. Bírónak triumfálnia kellene az eredeti szándékait tekintve, és nem siránkozást tetetve a romákra kenni a saját bűneit, ami vélhetően neki dicsőséges teljesítmény.

 

Bíró András tíz évvel a hazai cigánygurui elismerés átvétele után az általa elvégzett tisztátalan munkát nyíltan és gátlástalanul a roma elit nyakába varrja, meglehetősen visszataszító módon (ÉS 2005. március 29.). A rendszerváltozás utáni években a nacionalista politikai erők civil nemzetközi szövetségeseként lépett fel, rendkívül eredményesen. Miközben például a nyilvánosság előtt a munkahely, az állandó foglalkoztatás fontosságáról nyilatkozik, mi nem felejtjük el, hogy tagja volt a Kanadába kiküldött kormánydelegációnak, többek között Farkas Flóriánnal együtt. Arról nyilatkoztak a precedens értékű perben, éri-e hátrányos faji
megkülönböztetés a magyarországi cigányságot, ami indokolttá tenné a kormány számára a Kanadában ezrével munkát kereső magyarországi cigány menekültek befogadását, a letelepedési, munkavállalási engedélyekkel. A bíróság a tanúvallomások meghallgatása után, a kormány pedig a bírósági ítélet alapján záros időn belül a romákat kiutasította Kanadából. A tanúk meggyőzték őket arról, hogy Magyarországon semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem éri a cigányokat. Jólétből, biztos egzisztenciából vettek ki a tanúk több ezer magyarországi romát, és toloncoltatták őket haza a hazájukba, a legteljesebb bizonytalanságba. Nyilván mindezt a béke jegyében, az igazmondás alapján.

 

Ugye ott eskü alatt vallanak a tanúk?

Bíró a rendszerváltozás körüli évek nacionalista eszmetársai után új politikai szövetségesekre lelt, akik -- szóhasználata szerint -- bátrak, szókimondóak, és az egyetlenek, akik a roma problematika megoldására "világos" stratégiát dolgoztak ki, a cigány bűnözés jelszavával operálva. Ez a Magyar Gárda, beleértve a neonácikat is. Bíró keményen pedálozik. Új ideológiát hirdet, a bújtatott manipuláció valamennyi eszközével él. A cigányok premodern társadalmi struktúrájáról és értékrendjéről, specifikus kultúráról és embertömegről kezd el beszélni. Egy az egyben mintha a gárdát hallgatnánk. De míg a gárdát a társadalom kisebb része elítéli és
veszélyesnek tarja, addig az áltudományos magyarázatokat előrángató alternatív Nobel-békedíjas új igehirdetése feltehetően akadály nélkül átmegy ezen a szűk rétegen is, akik észre sem veszik, hogy valójában a gárda ideológiájának a befogadását készíti elő, alapozza meg, pontosabban arra dolgozik rá.

Nézzük csak, miket mond még. A cigányok évszázadokig nem jártak iskolába, kívül maradtak az írásbeliségen, ők azok, akiket soha senki nem tudott integrálni, kivéve a kényszerintézkedéseket alkalmazó államszocialista rendszert. A cigányok tolvajok, bűnözők, adja a nép szájába a vélekedést Bíró, ami teljes joggal váltja ki a gárda és szimpatizánsai gyűlöletét. Azt is mondja, hogy senki nem mer őszintén beszélni a cigány problematikáról, csak ő és a Magyar Gárda. Bíró magyarázatában a cigányok társadalmi kiszorítottságának a cigány értelmiség mellett az egész cigányság az okozója, hiszen például azért nem voltak egyszer sem kedvezményezettjei a földosztásnak, vagy épp a nemzeti vagyon újraelosztásának, mert nem kértek! Bezzeg, ha kértek volna. De akinek sosem volt tulajdona, annak meg soha eszébe sem juthat hogy kérjen, nincs ilyen tudata. A kör bezárul. Bíró módján és színvonalán ilyen egyszerű megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Folytatja: mindennek az okai a cigányok, akik ráadásul színlelt alázatossággal közelítenek a magyarokhoz.

Ennek az egyszerű kijelentésnek a közveszélyességi fokozata kiemelkedő. Ha elterjed, tökéletesen képes kivonni a bizalmi tőkét a roma--magyar emberi kapcsolatokból. Ezentúl a cigányok mind csak színlelik az udvariasságot, a kedvességet, az őszinteséget, a nyitottságot, a vendégszeretetet, mert mindez csak színlelt alázat, valójában gátlástalanság húzódik meg minden természetes emberi viselkedés mögött, ha cigányokról van szó. Persze csak akkor, ha feltétel és gondolkodás nélkül elfogadjuk az alternatív Nobel-békedíjas sanda szándékát.

Bíró másik, szintén történelmi magyarázatú okfejtése: "az a hipotézisem, hogy az általam ismert kultúrák közül ez az egyetlen, amelynek egyáltalán nincs viszonya a földhöz (.) ahová mindig vissza lehet menni, amely befogad, és amely óhatatlanul valamilyen tulajdonviszonyt hoz létre. A letelepedettek történelmében, Európában és másutt, meghatározó jelentőségű a földhöz való viszony. Abból van ugyanis minden: élelem, lakás, haza. Ez a cigányság esetében nem létezik." 2

Úgy érzem, Bíró mélyen gyűlöli a cigányokat. Nem tudom, hogy igazam van-e --  ezt a fordulatot Bíró is használja az interjúban --, de akkor kerít történelminek mutatott misztikus, ugyanakkor abszolút tudománytalan teóriát a cigányok megítélése köré, amikor élelemből, lakásból, és sajnos egyre inkább a hazából is alig-alig van már a cigányoknak. A politikai, a gazdasági és az egyéni érdekek áldozatává tett cigányság helyzetének okaként nem az előbbieket nevezi meg, hanem egy beteges, gyűlölködő, ugyanakkor a fasiszták gondolkodásában erőteljesen megülő ideológiát tálal. Gyűlöletbeszéd ez a javából, összefüggő rendszert épít fel a premodern barbár cigánykép kialakításától kezdve annak megmagyarázásáig, hogy azért éheznek a cigányok, azért laknak gettókban és azért taszítja el őket a hazájuk, mert a világon ők az egyetlen nép, amelynek nincs viszonya a földhöz. Ez maga az elmebaj. Fasiszta eszmékre is nyitott környezetben ez bizony fasiszta indoklás, magyarázat, felmentés és egyben ideológia is.

Tessék mondani, van most fasiszta eszmékre is nyitott környezet, vagy egy nyugodt, békebeli társadalmi miliőben, némi élvetegséggel, Cavinton-dús felszolgálás mellett szabadon hagyjuk szárnyalni szellemünket a végtelenül hazug, csaló indiánok és a cigányok közötti hasonlóságról? Hát persze, hogy van hasonlóság, na ugye! Csak el kell nyomni őket, emberszámba sem venni a gazokat, a premoderneket, és máris úgy viselkednek, mint a mexikói indiánok.

A békegurut súlyosan aggasztja a romák valamivel magasabb népszaporulata is, de sajnos, mondja Bíró, rajta és a neonácikon kívül ez senkit nem érdekel.

Újabb lendületével nekimegy a cigány mozgalomnak, amelynek felrója, hogy nem épült be szervesen -- Hamasz-módra -- a cigány közösségbe. Feltételezi, hogy a gárdának lesz köszönhető, ha a magyarországi cigányság megszervezi magát. Kérdésem: eszerint a cigányok önszerveződéséhez nem demokrácia, hanem fasizmus kell?

Mindenesetre a magyarországi cigány problematika békedíjasa idejét érezte közzétenni legújabb pápai enciklikáját. Ismét az ÉS-ben.

Keresztesháború a premodern hitetlenek ellen.

Imádkozzunk!

Zsigó Jenő

 

Szerkesztőségi írása az Amaro Drom 2008. augusztusi számából

A szerkesztőségi írás alapja Rádai Eszter Bíró András polgárjogi aktivistával készített interjúja, amely az ÉS július 18-ai számában jelent meg "Hogy itt gyilkosságoknak leszünk tanúi, az nem kétséges" címmel. Az interjú Bíró András korábbi nyilatkozataival, valamint Horváth Aladár 2005. áprilisi válaszcikkével együtt megtalálható a www.c-press.hu honlapon.

1 Élet és Irodalom 49. évf. 10 szám, "Nem magyarázható minden a körülményekkel..." Bíró András polgárjogi aktivistával Rádai Eszter készített interjút

2 Élet és Irodalom 52. évf. 29. szám "Hogy itt gyilkosságoknak leszünk tanúi, az nem kétséges" címmel.

 

C-PRESS - Amaro Drom

Kapcsolódó anyagok:
- POPPER PÉTER - Bíró András keserű igazsága
- Bíró András ismét beszólt a romáknak
- Hogy itt gyilkosságoknak leszünk tanúi, az nem kétséges
- Horváth Aladár: Válasz Bíró Andrásnak
- Nem magyarázható minden a körülményekkel...
- A Rádió C indulása - Fehérek közt

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-13
  Ma a könnyed, barátságos viselkedés az uralkodó. Örülünk a barátainknak, tehát kedvező egy közös este, party, vagy csak egy vacsora jó beszélgetésekkel. Ma új barátokat is könnyen szerzünk, - örömmel ismerkedünk. Végtagjainkat óvjuk, lehetőség szerint vigyázzunk a konyhai munkálatok során. Könnyebben bekövetkeznek az égéses, vágásos balesetek, melyek apró figyelmetlenségekből adódnak. Kezeinket kényeztessük kamillás krémekkel, gyógyító kamillás pakolást is tehetünk rá.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk