Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Uzsorások a falon
2008-08-24 08:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Uzsorások a falonKépregényben hívja fel a borsodi falvak lakóinak figyelmét az uzsorakölcsönök veszélyeire a megyei rendőr-főkapitányság. Az ok: az üzletág áldozatai többnyire a halmozottan hátrányos helyzetű családok közül kerülnek ki, sokan írni, olvasni is alig tudnak.

 

 

 

Négy év alatt több mint nyolcvan eljárás indult Borsodban uzsorakölcsönök, illetve különböző, ehhez kapcsolódó bűncselekmények miatt, ez azonban feltehetően csupán a jéghegy csúcsát jelenti, az esetek többsége soha nem jut a hatóságok tudomására - mondta lapunk érdeklődésére Dudás Péter alezredes, bűnmegelőzési osztályvezető. A nyomozás elsősorban azokban az esetekben lehet eredményes, amikor az adósokat fenyegetéssel, zsarolással vagy bántalmazással próbálják rávenni a fizetésre, a csupán a tiltott banki tevékenység miatt indult ügyek bizonyítása nehéz, a tanúk és az áldozatok ugyanis gyakran visszavonják vallomásukat.

 

Bonyolítja a helyzetet az adósok és a kölcsönt sokszor havi százszázalékos kamatra nyújtó hitelezők sajátos viszonya, a kizsákmányolt emberek ugyanis meglepő módon nem a rajtuk vérszívó módjára élősködő uzsorást látják a hitelezőben, hanem azt, aki egyedüliként segítséget nyújt nekik. A többnyire segélyekből élő ügyfeleket ugyanis senki más nem tekinti hitelképesnek, ha pénzre van szükségük, senki máshoz nem fordulhatnak. Dudás Péter szerint ez az ellentmondás a leghatározottabban idén április 9-én mutatkozott meg, amikor kommandósok közreműködésével fogtak el egy uzsorakölcsönökkel is foglalkozó taktaszadai "vállalkozót", akit helyi lakosok százfős csoportja próbált megvédeni, végül ötven rendőrt kellett a településre vezényelni egyetlen férfi előállításához.

 

A helyiek reakciója azért volt meglepő, mert a 25 éves férfi már nem elégedett meg a kamatokból befolyó haszonnal, hanem adósait arra kényszerítette, hogy jelzálogkölcsönt vegyenek fel házukra, a hitelt pedig csaknem teljes egészében elvette tőlük. Mégis meg akarták védeni őt.

 

A százszázalékos kamatra adott kölcsönt elég egyszer felvenni ahhoz, hogy valaki kilátástalan adósságspirálba kerüljön. Az egyik, jelenleg is vizsgált ügyben a sértett 2007 áprilisában 45 ezer forintot kért kölcsön azzal, hogy a következő hónapban már 90 ezret kell megadnia. Miután ez nem sikerült, egy hónappal később már 180 ezer forint volt a tartozása, ami négy héttel később 360 ezerre nőtt. Idén januárban a negyvenötezer forintos kölcsön után már több mint egymilliót követeltek rajta. Akkor ügyvéd jelenlétében aláírattak vele egy kölcsönszerződést, amelyben elismerte, hogy egymillió-kétszázezer forinttal tartozik az uzsorásnak, aki ily módon mintegy legalizálta követelését. Igaz, miután papíron rögzítették az összeget, a tartozás már nem nőhetett tovább az uzsorakamat alapján. Így azután a hitelező azzal állt elő, hogy a szerződéshez szükséges ügyvédi munka ötvenezer forintjába került, ennyivel még tartozik neki az adós. Az ötvenezer forint a következő hónapban azután már százezret ért...

 

Az uzsoraüzletek ügye öszszetett társadalmi probléma, melyet nem lehet csupán rendőrségi eszközökkel megoldani - véli a bűnmegelőzési osztály vezetője. Az adósok rendszerint mély szegénységben élő, aluliskolázott, munka nélküli családok közül kerülnek ki. Borsod megyében több mint kétszáz olyan kistelepülés van, ahol a lélekszám nem éri el az ezret, a lakosság nagy része halmozottan hátrányos helyzetű. Az érintettek nem gondolnak a másnapra, bizalmatlanok a rendőrséggel és az önkormányzatokkal szemben. Ezek a körülmények Dudás szerint az uzsoraügyek melegágyának tekinthetők.

 

- Miután a megszólítani kívánt csoportoktól nem várható el, hogy figyelmesen végigolvasnak és szükség esetére megőriznek egy hagyományos rendőrségi felhívást, ezért döntöttünk a képregény mellett - mondja Dudás Péter. - Megtörtént esetekből építettünk fel egy történetet, amelynek pénztelen szereplője kölcsönt vesz fel, majd adóssága miatt mindenét elveszíti. A képeken megjelenik az alkohol, a cigaretta és a játékgépek iránti vágy, ami a kölcsön felvételére csábít, de feltűnik a rendőr is, akitől baj esetén segítséget lehet kérni. És mivel azt szeretnénk elérni, hogy üzenetünk hosszú időn át ne merüljön feledésbe, képregényünket 2009-es falinaptár formájában adjuk ki, így legalább egy évig szem előtt lesz.

 

Az uzsoranaptár ősszel jelenik meg, a lakossághoz a polgármesteri hivatalok és a kisebbségi önkormányzatok juttatják el.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek