Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányok zarándokútján egyszervolt tájakon
2008-08-24 08:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányok zarándokútján egyszervolt tájakonHogy kiféle nő volt, nem tudni, cigány-e, fekete-afrikai vagy egyiptomi származású, máig sem tisztázott, mint ahogyan az sem, miként került erre az isten háta mögötti helyre.

 

 

 

 

Talán egy bárka vetette partra Camargue-nál a menekülő Mária Magdolnával és Jézus nagynénjeivel, talán ő maga várta a szentek érkezését – egyik sem lehet bizonyosság, csak az, hogy Szent Sára, a szentek szolgálója sötét bőrű asszony volt, és a cigányok védőszentjükként tisztelik. Noha az egyház sohasem kanonizálta őt, már évszázadok óta minden év május 24-én és 25-én vándorcigányok ezrei zarándokolnak el Saintes-Maries-de-la-Merbe, hogy leróják tiszteletüket félhivatalos szentjük előtt.
 
Szent Sára titokzatos legendája övezi azt az elhagyatott kis falucskát Franciaország déli csücskében, amelyet magyarul A Tenger Szent Máriáinak hívnak. Európában – a provence-i hagyomány szerint – itt ringott a kereszténység bölcsője. Két évezreddel korábban egy titokzatos, árboc és evezők nélküli bárkát sodort partra a tenger. A legenda szerint ezen menekült a keresztényüldözések idején Palesztinából Európába Mária Jacobé és Mária Salomé – Jézus nagynénjei, szemtanúi a keresztrefeszítésnek és a feltámadásnak –, és velük tartott Mária Magdolna, a Szent Grál-legenda alapján szíve alatt Jézus gyermekével, valamint néhány fős kíséretükkel. 

A hajón utazott Sára, egy sötét bőrű nő, talán fekete-afrikai, egyiptomi vagy kelta-ligúr származású, aki a segítőjük vagy a szolgálójuk lehetett. A cigány kultúrkörben viszont úgy is terjedt a történet, hogy Sára egy vándorló cigány családdal épp Camargue-ban táborozott, amikor csodálatos módon értesült a szentek érkezéséről, és segítette partra juttatni viharba került bárkájukat. 

A két Mária már koros volt, nem utazott tovább, ők Sárával letelepedtek, és haláluk után Saintes-Maries-de-la-Merben temették el őket. Csontjaikra 1448-ban találtak rá a helyi templom kápolnájában. Későbbi laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a feltételezett Sára csontjairól, hogy minden bizonnyal egy nem európai, feltehetőleg az afrikai kontinensről származó nő első századbeli földi maradványairól van szó.

 

Vándorló népek találkozója


Cigánykaravánok hosszú sora blokkolja az Arles-ból vezető egyetlen főútvonalat a falu felé. A zarándokok többsége már az esemény előtt egy héttel Saintes-Maries-de-la-Merbe utazik, többségük jól felszerelt, parabolaantennás luxuslakókocsival. Némelyik érhet annyit, mint egy jól felszerelt vidéki panellakás, ám aki megteheti, az áldoz az autójára, sokuknak ez jelenti az otthont. 

Katonás rendben sorakoznak a tengerparti parkolóban a karavánok. Az asszonyok rutinos mozdulatokkal pakolnak, rendezkednek: előrámolják a kempingasztalt, vizet hoznak a lavórba, megkenik a gyerekeknek a lekváros kenyeret. Ez idő alatt a férfitársaságban előkerülnek a kártyák, a pipák, a kannás borok, és egyre gyorsabbak lesznek a gitárszólamok. A Szent Sára-körmenetig ez a pár nap jó alkalmat kínál a családi összejövetelekre, viszontlátják egymást a világban szétszóródott családtagok, eljegyzéseket, netán esküvőket tartanak, csecsemőket keresztelnek, vagy egyszerűen csak üzletelnek egymással. 

Inkább illene a találkozóra a búcsú, mint a zarándoklat kifejezés. Koncertekkel szórakoztatják egymást és az idevetődő turistákat, a tengerparton barkácsolt színpadokon egész nap váltják egymást a balkáni és a flamencodallamok. Sokan érkeznek ide a környékről is, hiszen Camargue évszázadok óta ad otthont a különböző országokból ideszármazó cigány népcsoportoknak, de minden év májusában elzarándokolnak ide Franciaország más régióiból is, valamint Olaszországból, Spanyolországból, Észak- és Kelet-Európából. Ismerik egymást becenévről, tudják, ki honnan jött és merre tart. 

Ez a különös népcsoport nem hasonlítható azokhoz a romákhoz, akik például Magyarországon vagy Kelet-Európa más országaiban élnek, velük ellentétben ugyanis soha nem telepedtek le, lételemük a vándorlás, ők – ahogyan magukat nevezik – a „zsitanok” vagy másképpen az „utazó emberek”. Maguk sem tudják pontosan, honnan is indultak el egykor őseik. Egyes feltételezések szerint Indiából jöttek, mások szerint Közép-Ázsiából, ám egyvalamiben egyetértenek: ezerötszáz éve vérükben van a vándorlás. 

Bármerre jártak is a világban, útjukat a folyamatos identitáskeresés és kultúrájuk megőrzésének kettőssége kísérte. Helyüket keresve a világban sokszor a többségi társadalom kultúrájához igazodva felvették a többség hitét, így a kereszténységet is. 

 

C-PRESS - kulturpont.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek