Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Rohadt magyar cigányok, idejöttetek?"
2008-08-21 18:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Rohadt magyar cigányok, idejöttetek?" Átverték a magyar hadvezetést: nem katonai feladat, hanem bohóckodás volt a baráti segítségnyújtás - véli Kiss Lajos, nyugalmazott vezérőrnagy (82 éves), az intervenció politikai egyeztetéssel megbízott vezetője, aki negyven év után úgy döntött, a HVG-nek részletezi emlékeit.

 

 

 

HVG: Ellentmondó visszaemlékezések szólnak az 1968. augusztus 21-e hajnalán kezdődött invázió magyar szempontból talán legdrámaibb incidenséről. A magyar katonák érsekújvári sortüzét egy tanulmány szerint az váltotta ki, hogy ön szólni akart a helyi lakosokhoz. Igaz, hogy önt akarták az egyre fenyegetőbb embergyűrűből kimenteni?

 

"Rohadt magyar cigányok, idejöttetek?"

 

K. L.: Szlovákiában, az érsekújvári pártbizottságon tárgyaltunk augusztus 21-én a reggeli órákban, amikor hallottuk, hogy lent a téren tüntetők jelennek meg, járkálnak, énekelnek, jelszavakat kiabálnak. Mondom Schuha Mihálynak, a pártbizottság első titkárának - jól ismertem korábbról, félig magyarnak, félig szlováknak mondta magát -: "Tudod, mit, Mihály bácsi? Ne ücsörögjünk itt, menjünk ki, beszélgessünk az emberekkel." Egyenruhában voltam, de fegyvertelenül. Csakhogy az ilyen tüntetésekkel mindig ez a helyzet: békésen kezdődnek, aztán valaki kiprovokálja az erőszakot. Ott is így történt. "Rohadt magyar cigányok, idejöttetek, mert otthon nincs mit falni?" - ilyeneket vágtak a katonáink fejéhez.

HVG: Magyarul?

 

K. L.: Magyarul, persze. De főként szlovákok lehettek, mert sokan törték a nyelvet. Velem is vitatkozott valaki. Közben voltak, akik köveket kezdtek dobálni, sokan felmásztak a tankokra, egy-két katonát képen is vágtak, másokat lerángattak a harckocsikról. Ekkor gondolta az egyik tisztünk, hogy a levegőbe kell lőni. Én sem tudom, hogyan lehetett volna a helyzetet másképp megoldani. Viszont katonapszichológiai tény, hogy amikor ilyen idegtépő helyzetben valaki lead egy figyelmeztető lövést, a többi fegyveres szinte önkéntelenül lőni kezd: elkezdtek hát ropogni a géppisztolyok.

 

HVG: Sebesülés nem történt, csak a templomtornyot találták el, de a tömeg sem oszlott szét. A magyar katonák viszont kivonultak a városközpontból. Kinek a döntésére?

 

K. L.: Én magam üzentem az ezredparancsnoknak, aki nem volt messze tőlem, hogy ki kell vonni a harckocsikat, különben nagy baj lesz. Csak a kijelölt objektumok - például a bank, a posta, a tanács, a bíróság - őrzésére maradtak magyar katonák, a többiek a város határába vonultak vissza. A helyi munkásőröknek, rendőröknek visszaadtuk a fegyvert, a rendfenntartás ismét az ő feladatuk lett.

 

HVG: Volt önnek hatásköre egy ilyen parancs kiadására?

 

K. L.: Természetesen, hiszen én voltam az egyetlen, helyszínen lévő tábornok. Ezzel együtt később, a rendszerváltás után Simon János, a hadosztály törzsfőnöke úgy nyilatkozott, hogy én jogtalanul beleavatkoztam az ő tervébe, megfutamítottam a harckocsikat. A tüntetők közül tényleg sokan ujjongani kezdtek: "Megijedtek a katonák, győztünk!" Pedig frászt ijedtünk meg, csakhogy ilyen helyzetre nem voltak kiképezve a mieink. Katonai feladat az, hogy megyünk és szétlőjük a várost. Az bohóckodás, hogy bemegyünk, de nem csinálunk semmit. Merthogy az öt bevonuló ország haditervében nem is szerepelt más, mint hogy erőt kell demonstrálni.

 

"Rohadt magyar cigányok, idejöttetek?"

 

HVG: Ha ön nem lép közbe, meddig maradtak volna a katonák?

K. L.: Amíg nincs rend. És ez vérfürdővel, beláthatatlan következményekkel járt volna. Mert ha már kővel dobálnak, legközelebb bedobnak egy égő újságpapírt vagy mást a harckocsi alá, és akkor baj van. Így senkinek nem lett bántódása. Ezenközben vezérőrnagy társam, Lakatos Béla, a Nyitrára települt hadosztályparancsnok egyfolytában hívogatott rádión, hogy jöjjek már, mert vár rám egy küldöttség petícióval, hogy azonnal takarodjunk haza. Kértem, hogy küldjön egy helikoptert, és már mentem is.

 

HVG: Pontosan mi volt az ön megbízatása?

 

K. L.: Egy közvetlenül a honvédelmi miniszter alá tartozó, harmincfős különleges csoportot vezettem, amelyet azért hoztunk létre, hogy a járási párt- és tanácsszervekkel tartsa a kapcsolatot, enyhítse a bevonulás okozta sokkot, felügyelje, hogy a katonák hogyan viszonyulnak a civil lakossághoz. A csapatban öt hivatásos katona volt, a többi tartalékosként behívott tanácsi és pártbizottsági dolgozó volt, akiknek jó kapcsolatuk volt a határ menti szlovák megyék és járások vezetőivel. Minden helyőrségben volt két képviselőnk.

 

HVG: A légkör azonban, úgy tűnik, nem kedvezett a barátkozásnak. Miről lehetett ott tárgyalni?

 

K. L.: Kezdetben nem volt ellenségeskedés. Mindenki Ludvík Svoboda köztársasági elnök beszédét várta, amelyben bejelenti, hogy a csehszlovák vezetés hívta be a szövetséges erőket. Ott ültem az említett érsekújvári pártbizottsági ülésen a szendvicsekkel megrakott asztalnál, jó volt a hangulat, de egy nagy kérdőjel ott lebegett mindenki előtt: hol marad a behívó? Ámde, mint ez később nyilvánvalóvá vált, valakik - a csehszlovák vezetők vagy a szovjetek, az ördög tudja - átvertek minket. Eltelt néhány óra, fölugrott egy ember, magas, jóvágású. Valami üzemigazgató volt. Azt mondta: tábornok elvtárs, figyeljen ide, én azt javaslom, miután nincs felhívás, csomagoljanak össze, és menjenek haza. Mondom, rendben van, szívesen meg is tenném, de katona vagyok, akkor megyek, ha parancsom van rá. Ugyanezt mondtam Nyitrán is a petíciót átadó küldöttségnek. Volt ott egy egyetemi rektor, úgy emlékszem, Pastir - magyarul Pásztor - volt a vezetékneve, akivel vitába keveredtem. Azt mondtam neki: tudod, mit, pajtás, te történelemtanár vagy. Ennek az ügynek a megítélését bízzuk az utókorra. Egyetértett. Barátságban váltunk el.

 

HVG: Ön talán helyeselte a bevonulást?

 

K. L.: Egyáltalán nem. Én Svoboda elnökkel értettem egyet, aki később azt a nyilatkozatot tette, hogy végtelenül sajnálja és feleslegesnek tartja a megszállást. Ahogy Svobodát, jól ismertem Alexander Dubceket, a párt első titkárát is - kétszer fogadott engem Szlovákiában, közös hadgyakorlaton -, a pártbürokratáktól eltérően bűbájos ember volt, nyílt, tiszta szívű, okos. Egyébként - szocdem család sarjaként - eredetileg Nagy Imrét is támogattam. Akárcsak Papp Jóska tüzérezredes barátom. Őt 1956 őszén Leningrádban - ott tanultam épp a tüzérakadémián - a Pravda című napilap egy fényképén láttam viszont: fejjel lefelé lógatva, a Köztársaság téren. De 1968-ban Csehszlovákiában más volt a helyzet, szerintem lett volna politikai megoldás. Meg is mondtam Czinege Lajos honvédelmi miniszternek: "Czinege elvtárs, politikai problémát nem szabadna katonai eszközzel megoldani. Hol a bizonyítékuk a szovjeteknek, hogy a nyugatiak katonai erővel akarnak fellépni?" Olyasmit hümmögött, hogy hagyjuk most ezt.

 

HVG: A honvédség irattárából előkerült olyan, augusztus 21-e utáni levél, amelyben ön a minisztérium politikai főcsoportfőnökségét kéri, hogy a szovjetek "konkrét bizonyítékokat küldjenek, és ne általánosságokat" a fenyegető ellenforradalmi előkészületekről. Ennek fényében volt olyan falfirka, odakiabálás, amit különösen a szívére vett?

 

K. L.: Csak ami minden normális embernek rosszulesik: amikor olyat állítanak róla, ami nem igaz. Például amikor a magyar bevonulókat horogkereszttel ábrázolták, miközben én 1944-ben részt vettem az ellenállásban, és munkaszolgálatos zsidók menekülését segítettem. Szemtanúja voltam, ahogy a nyilasok tucatszám lődözik le a frontról menekülő magyar kiskatonákat. Más volt a háború, mint amilyennek esztergomi kisdiákként 1938-ban képzeltük, amikor büszkén néztük a Felvidékre vonuló katonáinkat, és elhatároztuk, hogy katonai iskolára jelentkezünk. Az 1968-as megszállás idején sok vitám is volt a szlovák barátaimmal, akiket még az 1960-as évek elején ismertem meg, amikor Prágában katonai attasé voltam. Az egyik trencséni szlovák vezérőrnagyról kintlétünk idején megtudtam, hogy a katonáinkban tolmács közvetítésével lelkiismeret-furdalást próbál ébreszteni. Leültem vele, és azt mondtam: "Ha valami bajod van, a szovjet vezetőkkel tárgyalj, ne a magyar kiskatonákkal." Igazat adott nekem. Fölbontottam egy üveg bort, megittuk, összeölelkeztünk, elköszöntünk. Én nem sértődtem meg senkire. Beleképzeltem magam az ő helyzetükbe: én talán még kacifántosabb dolgokat csináltam volna. Megalázó dolog, amikor egy katonától elveszik a fegyverét, és hazazavarják.

 

HVG: A politikai bizottság fegyveres erőket felügyelő tagja, Biszku Béla - legalábbis az említett Simon János tíz éve a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozata szerint - 1968-ban egyszer bizalmasan közölte néhány katonai vezetővel, ha fegyveres harcra kerül sor, Szlovákia várhatóan elszakad Csehországtól. Ez esetben az elfoglalt magyarlakta területeket Magyarország megtartaná. Ezért hozták létre a közigazgatási ügyekben jártas osztagot, amit éppen ön vezetett.

 

K. L.: Ilyet Biszku Béla soha nem mondott, erről én - vagy így, vagy úgy - hallottam volna. Felvidék-visszacsatolásról szóló spekulációk nem voltak, legfeljebb néha a hadseregben viccelődtek ilyesmivel. Az érsekújvári pártbizottságon is volt egy idősebb úr, aki felállt, és azt mondta: Horthy bátor ember volt, hogy idejött hadsereggel, és most maguk is azok. Kivett a zsebéből egy felvidéki emlékérmet, amit 1938-ban adtak a katonáknak, és átnyújtotta nekem, ma is őrzöm. Elmagyaráztam neki: mi nem azért jöttünk, hogy itt maradjunk, hanem hogy segítsünk. Egyébként a szlovákok közt is voltak fura alakok. Egyikük panaszlevelet írt a magyar honvédelmi miniszternek, hogy ő - amíg ellenünk tüntetett - nekitámasztotta a kerékpárját egy harckocsinak, az meg elindult, és összetörte a biciklit. Úgyhogy legyen szíves, kártérítse őt a minisztérium. Mondom Czinegének, hát ha ez egy ekkora fafej, hogy képes ilyen levelet írni, akkor fizessük ki neki. El is küldték a pénzt - 50 vagy 150 forintot - a külképviseleten keresztül. Hála Istennek, hogy csak ennyi kár esett.

 

C-PRESS - hvg.hu


 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek