Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A Gárda megoldása és a "cigány bűnözés"
2008-08-12 08:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Gárda megoldása és a "cigány bűnözés"Az Újpesti Katolikus Kultúrházban előadás-sorozatot szervez a Pax Hungarica névre keresztelt, bár be nem jegyzett mozgalom, éspedig egy hungarista körökben áldozatos fajvédőként, antiszemita szövegek fordítójaként jól ismert, magát filozófus-teológusnak nevező úr közreműködésével.

 

 

A szeptembertől induló program témája egyebek között a nürnbergi per és a Szálasi ellen lefolytatott bírósági eljárás lesz, és ha figyelembe vesszük, hogy a Pax Hungarica meg a korábban feloszlatott Vér és Becsület Egyesület vezetője egy és ugyanaz a személy, akkor aligha kétséges, milyen értelmezésben.

 

A rendezvényről hírt adó újság munkatársa megkérdi a papot – akinek plébániája egyszersmind a katolikus kultúrház fenntartója is –, vajon milyen megfontolásból adnak helyet hungarista összejöveteleknek. A plébánosnak rémlik valami erről a programról, de miután külföldön tartózkodik, csak hazatérte után, egy hét múlva tud utánanézni a dolognak. Addig nem nyilatkozik.

Nem szeretnénk megelőlegezni, mit fog mondani, ha képbe kerül. A lehetőségek azonban végesek. Miután ugyanebben a kultúrházban nemrég a Jud Süsst is tervezték levetíteni, s feltehetőleg csak a sajtó hatására álltak el tőle, elképzelhető, ezúttal arra hivatkoznak majd, hogy megint nem tudták, mihez járultak volna hozzá; ők amúgy általában támogatják a történelmi ismeretterjesztést. A másik verzió az lehet, hogy a plébánia karakánul kiáll a Pax Hungarica mellett, mondván, nekik nem feladatuk előre cenzúrázni a majdan elhangzó előadásokat, ám ha azok szellemisége indokolná, megteszik a szükséges lépéseket.

Így vagy úgy, az egyházi fenntartó mindenképpen azt a látszatot próbálja majd kelteni, hogy nem tudja, mi készül az általa felügyelt intézményben, illetve nem tehető felelőssé érte. Semmiképpen sem fogja elismerni senki, hogy feltett szándéka volt náci propagandistákat támogatni. Hogy aztán a közvélemény hitelt ad-e a plébánia deklarált jóhiszeműségének, az más kérdés – a katolikus kultúrház nyilván számít sokak, de legalább törzsközönsége feltétlen szimpátiájára.

 

Ennél a farizeuskodásnál mindenképp lefegyverzőbb a jászapáti SZDSZ-szervezet elnökének nyílt beszéde. Ő igazán nem köntörfalaz, amikor beengedi a tulajdonát képező pizzériába a Magyar Gárda tagtoborzó fórumát: szerinte igenis a gárda kínálhat megoldást a városban terjedő „cigány bűnözés” ellen. A szabad demokraták helyi csoportjának vezetője a saját tapasztalataira hivatkozik, és azt mondja, hogy „az alakulat a társadalom önszerveződő képességének köszönhetően jött létre”, éspedig azért, mert a kormány és az állam tehetetlen, nem képes megvédeni a lakosság javait a munkanélküliektől. Pártja országos vezetésének meg azt üzeni, sajnálatos, hogy nem törődnek a vidék közbiztonsági problémáival.

Bízvást feltételezhetjük, hogy mind a magyar katolikus egyház hivatalossága, legfelsőbb méltóságai, mind az SZDSZ vezető testületei a leghatározottabban elítélik, ha szervezetük bármely pontján, a gyülekezetek, illetve a tagság alsóbb régióiban, a hívők és a világiak valamelyik csoportja a „központi” eszmékkel és elvekkel merőben ellentétesen viselkedik. De azért az óvatosság mindkét szférában megfigyelhető. Egyház és párt egyaránt tapintattal közelít renitens híveihez, ha azok „elhajlása” feltehetőleg a helyi közösségek igényeiből táplálkozik.

Hogy ezek az igények történetesen a feltámadó nácikultusz ápolására irányulnak, az persze kényelmetlen, sőt kínos – példának okáért a Fidesz sem igen tud és akar mihez kezdeni azokkal a polgármestereivel, akik masírozni invitálják a Magyar Gárdát –, de hát dacolni a „népakarattal”, az meg bizony kockázatos. A híveket egyetlen szervezet sem szeretné elmarni magától. Az egyház éppúgy pragmatista, mint némely pártok: ha szembe kellene menni követőik rossz szellemiségével, inkább lemondanak a tudatformálásról.

És ezért van igaza a kisebbségi ombudsmannak, amikor arról beszél, hogy a rasszizmus lassan intézményesül az országban. Nem elsősorban a jogállam felső szintjén – az a folyamat majd csak a lentebb zajló szükségszerű következménye lesz –, hanem egyelőre az úgynevezett helyi viszonyok között. Kultúrházakban, iskolákban, plébániákon, önkormányzatokban, pártalapszervezetekben. Ez igazán „alulról jövő kezdeményezés”; félreértett és félreértelmezett érdekek mozgatják, a rend iránti jogos vágy torz kifejeződéseként. Egy olyan országban, amely még csak annyit tud a demokráciáról, hogy az nem védi meg semmitől.

Ezért az állam felelőssége elháríthatatlan; beleértve természetesen a mindenkori kormányokét. De nemcsak abban, hogy a polgárok különféle kiszolgáltatottságát hathatós projektekkel – magyarán: átfogó társadalompolitikával – feloldja, és (mondjuk egy mintha máris hamvába holt, gyorsan elfelejtett részvénytulajdonosi program helyett) értelmes, átélhető és megvalósítható tervekhez adjon segítséget. Az állam intézményeinek és persze az egyházaknak, a pártoknak, az önkormányzatoknak minden lépésükkel, megnyilatkozásukkal érvényre kell juttatniuk a demokratikus jogállam zéró toleranciáját mindenféle kirekesztéssel, gyűlöletkeltéssel és megfélemlítéssel szemben.

Új keletű hír: amikor Passauban a neonáci NPD vezetői prominens elvbarátjukat temették, egyikük a koporsóra terített egy horogkeresztes birodalmi zászlót. A temetőőrök azonban értesítették erről a rendőrséget, a sírt felnyitották, és a fasiszta jelképet elkobozták. Az ügyészség eljárást indított, az elkövető három évet kaphat.

A német állam a sírban sem ad helyet a horogkeresztnek.

 

C-PRESS -  168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek