Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

POPPER PÉTER - Bíró András keserű igazsága
2008-08-06 09:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
POPPER PÉTER: Bíró András keserű igazsága A múlt mélységében meddig érnek le az idegengyűlölet gyökerei? Eretnek nézeteim szerint a szentség megfogalmazásáig, a szent és a profán elválasztásáig. A szent tér és a szent idő megfogalmazásáig. A szent tér létrejöhetett kinyilatkoztatás útján ("oldd le sarúidat lábadról, mert a hely, melyen állasz, szent föld"), a felismerés segítségével ("mily rettenetes ez a hely, nem egyéb ez, mint Istennek háza és az égnek kapuja"), és az ember isteni felhatalmazásával (pl. egy templom felszentelése.)

 

 

A gyökerek tehát nagyon régiek, hiszen a két első idézet Mózes I. könyvéből való. Az emberek szerettek a szent helyek közelében élni, egyrészt őrizték a szentséget, másrészt a szentség oltalmazta őket. Lassan kialakultak a szent városok.

 

Mármost, ha egy idegen közeledett, érthető bizalmatlansággal fogadták. Ki ez? Milyen szentséget tisztel? Van-e ártó szándéka a mi szentségünkkel szemben? S ha később a fallal is védett városban le akart telepedni az idegen, még nagyobb gyanakvás vette körül.

 

Ezért hangsúlyozza ismételten a Biblia: A jövevényen ne hatalmaskodjál, hiszen te ismered a jövevény életét, mert jövevények voltatok Egyiptom földjén. Vagy: Olyan legyen nektek a jövevény, ki nálatok tartózkodik, mintha közületek való bennszülött volna, és szeressed őt, mint magadat, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén. Halljátok, gárdisták az Isten szavát? S ez a szó az indiai jövevények, a cigányok védelmében is szól! Jövevények Magyarországon? Elsősorban a zsidók és a cigányok. Krisztus és Mózes, Brahma és Buddha népe. Vajon kinek a népe a gárda, és a hozzájuk csatlakozó népesség és más alakulatok? Gyűlölködésük keresztény álláspont-e, vagy még mindig csak a megkeresztelt pogányoké? S jelentenek-e valódi veszélyt, amíg nem áll mögöttük hasonló programmal egy külföldi nagyhatalom?

 

Nem vagyok vallásos ember. A hitem a legintimebb magánügyem. De a honi jobboldal, a neonyilasok, a gárdisták, a mindenkinél jobbak és társaik harsány szövegeiben annyiszor hangzik el a szeretet, a segítőkészség, a felelősségérzet, hogy eszembe jutott, mi lenne, ha katonás fekete egyenruhájukban eltöprengenének egy kicsit Jézus szelíd tanításán, Buddha részvétén a szenvedők sorsa iránt, az új Európa sokszor meddő erőfeszítésén a békés élet megteremtése érdekében. Talán élhetőbb lenne a világunk. De hozott-e már megváltást az ilyesféle prédikáció? Akkor miért csináljuk?

 

Bíró András igen fontos tényezőként emeli ki, hogy a cigányság lényegében kívül maradt az írásbeliségen, kívül maradt az írásos kultúrán. Ez lenne az oka annak, hogy a cigányság egy "premodern" (értsd: barbár) életforma és értékrendszer hordozója? És annak idején Németország, Goethe, Schiller és a német bölcselet hazája? Ilyen vékony lenne a kulturális máz? Akkor mit akarunk a cigányoktól, akik nemcsak írástudatlanságban éltek, de majdnem vagyonközösségben is. Ha valakinek két gatyája volt, a szakadt gatyájú minden előzetes bejelentés nélkül bemehetett a putriba, és az egyiket elvihette. Egy mai cigányvezető mesélte nekem: Ha hazavittünk az utcáról egy kitekert nyakú kacsát, apa megsimogatta a fejünket: Ilyen ügyesek voltatok? Biztos, hogy senki nem vette észre? Ennyire premodernek voltak. Hát akkor bármelyik cigányfaló is premodern: Vegyük vissza tőlük, amit loptak! Dögöljön meg áramütéstől, aki a más uborkájára éhezik, és nem fordult fel a cigány holokausztban, hanem itt szaporodik nekünk, mint a luki nyúl. Nem, szívből tisztelt Bíró András: Sem a görögöket, sem a rómaiakat, sem Európa bármely népét az írásos kultúra vagy a keresztény erkölcs nem védte meg a számukra hasznot hajtó, egyébként értelmetlen tömegmészárlások szervezésétől és megvalósításától.

 

Persze bízni a jövőben... azt is lehet. Akár a szegény József Attila:

 

"szép jövőnk, ne légy ily sivár...

Bizom, hisz mint elődeinket,

karóba nem húznak ma már."

 

Ámen. A baj csak az, hogy ezt Auschwitz előtt tíz perccel írta, már-már a sínekre borulva.

 

A gárda és az egyenruhája? Ma csodálatos dolog csőcseléknek lenni. Az arisztokrata fölénye a polgárral szemben abból származott, hogy megszületett egy főnemesi családba. Ennyi elég volt, dolgozni, tenni, alkotni nem volt szükséges. S ma a csőcselék érdeme az, hogy nem született valaminek: cigánynak, zsidónak, melegnek. Ennyi elég a magasabbrendűség érzéséhez. Ki tudna ennek ellenállni?

 

A fasisztákéhoz hasonló egyenruha, a katonás szervezet csak a készülődő erőszak legalizálását szolgálja. Annak idején Török Sándor egy glosszában reagált az egyik nyilasvezér válaszára: Azért járatja bilgeri csizmában a testvéreket, mert ez a csizma önérzetet kölcsönöz viselőjének. Török szerint egy politikusnak nem szabad ennyire lejáratnia magát: tudniillik, hogy az önérzet a csizmáé, a nyilas testvérnek csak kölcsönadja. Van csizma - van önérzet, nincs csizma - nincs önérzet. Hát így állunk az egyenruhával is.

 

Bíró nagyon elgondolkodtató feltevést fogalmaz meg a földtulajdonhoz való viszonyról. Bár a zsidóság széder esti búcsúja: Jövőre Jeruzsálemben! Nem általában a földtulajdonra, hanem a Szentföldre vonatkozik, amelyet ez ortodoxia ma is kizárólag a magáénak érez, és Izraelt a próféciák szempontjából illegális államalapításnak tartja, s már többször javasolta megszüntetését. Tehát az Istenhez való hűségről is szó van benne. Majd, ha eljön a Messiás, és fölépül a templom...

 

A romák politikai szétforgácsoltsága talán a legkomolyabb és legfontosabb kérdése a jövőnek. Széthúzásuk a lényege a roma önsorsrontásnak, akár politikai, akár anyagi szempontból vizsgáljuk s helyzetet. Mennyi állami anyagi támogatás jut el a valóban rászoruló romákhoz? És mit tesz a dúsgazdag cigányok létező rétege? Mert illúziónak tartom, hogy a roma egységet nem romák hozzák majd létre. Csak a romák, pontosabban egy jelentős roma értelmiség tudná környezetében megerősíteni az emberek tartását, büszkeségét, hogy ne lehessen pillanatnyi érdekeik olcsó kiszolgálásával megvesztegetni vagy megvásárolni őket.

 

Több mint ötven éve vitatott kérdés, hogy annak idején a fasiszták hány zsidót és cigányt deportáltak. Amíg ez a kérdés feltehető, addig nem lesz béke a rasszizmussal! Mert csak két kérdés létezik: Hány magyart adott ki a fasiszta Magyarország idegen hatalmaknak. Mennyit pusztított el saját hatáskörében? Ne maszatoljunk tovább az adatokkal és a mi felelősségünkkel! Kínos? Legyen kínos, és maradjon is az!

 

C-PRESS - ES.HU

 

Kapcsolódó anyagok:

- Bíró András ismét beszólt a romáknak

- Hogy itt gyilkosságoknak leszünk tanúi, az nem kétséges

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.szeptember 27-től október 3-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-09-27
  Ma tele vagyunk ötletekkel és szabadságvággyal. Nem szívesen tartjuk be a szabályokat, már ha egyáltalán hajlandóak vagyunk az elvárások szerint viselkedni. Kreativitásunk szárnyal, mindenre van egy jó ötletünk! Ma a lábszárunk kerül előtérbe, erre a testrészünkre jobban kell vigyáznunk. Ha visszeres panaszaink vannak, akkor menjünk el egy boltba, ahol gyógytermékeket vásárolhatunk. Itt biztosan találunk egy gyógy harisnyát, mely segíthet a panasz mérséklésében.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.szeptember 26-tól október 2-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-09-26
  A mai napon elemi igényünkké válhat, hogy szabadnak érezhessük magunkat. Csináljunk magunknak önálló programot, találkozhatunk a barátainkkal. Az sem baj, ha nem kedvesünkkel töltjük a délutánt! Ma vigyázzunk a bokánkra! Ezt akkor tehetjük meg, ha kényelmes cipőt hordunk. Óvakodjunk a magas saroktól, hiszen egy rossz lépés következtében kificamodhat a bokánk. Inkább válasszunk egy kényelmes darabot, ami megfelelően tartja a lábunkat.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.szeptember 25-től október 1-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk