Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bíró András ismét beszólt a romáknak
2008-08-05 19:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bíró András ismét beszólt a romáknakHadat üzen a „politikai korrektségnek” Bíró András polgárjogi aktivista az Élet és Irodalom (ÉS) hasábjain, olyan véleményeket fogalmazva meg a cigánysággal kapcsolatban, melyeket a radikális jobboldali hírportálok is megirigyelhetnének. Csík Tamás, a C-Press Hírügynökség tulajdonosa, főszerkesztője szerint az aleternatív Nobel-díjas Bíró személyében az „szólt be” a romáknak, aki „belőlük élt”.

 

 

Az ÉS-ben a romákat nem épp pátyolgató Bíró András egykori kommunista, ma liberális újságíró 1956-ban hagyta el az országot, 1987-ben tért haza. Hazatérvén sokat foglalkozott a cigánysággal, létrehozta az Autonómia Alapítványt és ötletgazdája volt a Rádió C-nek. A vele készített másfél oldalas interjúban a Magyar Gárdáról azt feltételezi, hogy a cigányokból erőszakot – megtorló pogromokhoz ürügyet – akar kiprovokálni. Ugyanakkor a palesztin radikális iszlám szervezet, Hamasz közösségszervező, gondoskodó vonását állítaná a cigány elit elé példaként. Az „alternatív Nobel-díjas” – valójában a Right Livelihood Alapítvány 1995-ös kitüntetését őrző – polgárjogi aktivista megállapította: „nagyon vigyáznunk kell a szavakkal (...) de ez nem jelentheti az őszinteség hiányát, a kellemetlen vagy fájdalmas tényekkel való szembenézés megúszását.” Bíró sajnálja, hogy Magyarországon csak a szélsőjobboldal merészel gátlások nélkül beszélni, s ha nem is „cigánybűnözést”, de"cigánykérdést” emleget. Úgy véli, „a romák többsége egy premodern életforma és értékrendszer hordozója, és a történelem során csak az államszocialista modellnek sikerült kényszerítő eszközökkel, tömegesen – proletarizálva – integrálnia.” Hozzátette: a cigányság az általa ismert kultúrák közül ez az egyetlen, amelynek egyáltalán nincs viszonya a földhöz. Holott, fejtegette, „abból van minden: élelem, lakás, haza”. Bíró András szerint a történelem során szolgáltató, sosem termelő romák gádzsókhoz (nem romákhoz) való viszonyát a „színlelt alázat” jellemzi.
Leleplezi azt a roma közösség hatalomhiányos helyzetéből adódó állítólagos késztetést, miszerint „túl kell járni” a gádzsók eszén, „ravasznak kell lenni.” Bíró példaképül állítja a cigány elit elé a radikális iszlám Hamaszt, ha nem is az agresszivitása, hanem a falvakbeli apró közösségek iránti gondoskodása miatt.
 
Bíró András ismét beszólt a romáknak
 Bíró András a cigányok szemében alternatív Manipulátor-díjjas
 
– Bírónak minden oka megvan arra, hogy megszégyenülvén, lelepleződvén visszaadja az alternatív Nobel-díjat és a vele járó pénzt kamatostul, a cigányoknak meg minden okuk megvan arra, hogy alternatív Manipulátor-díjjal tüntessék ki az idős polgárjogi aktivistát – szólt mindehhez Csík Tamás, a C-press első roma hírügynökség tulajdonosa, főszerkesztője. Csík meggyőződése: nem jó, hogy „pont az szól be” a romáknak, aki eddig nagyon jól megélt belőlük. Csík szerint az interjúalany felzárkózott a Magyar Gárdához, amely nem a magyar társadalom szerves részeként tekint a cigányokra. Fájlalta, hogy az emigrációból hazajött polgárjogi aktivista ideologikusan elkülöníti a társadalomtól a cigányokat és megrögzíti őket vélt ítéleteiben, spcifikus embertömeggé alázva őket.
 
„Legyünk hálásak, hogy az Élet és Irodalomban nem nevezik kőkorszaki szakiknak a cigányokat?!” – vetette föl a C-Press vezetője. Csík úgy emlékeszik: Bíró az Autonómia Alapítvány rövid kihatású segélypénzeit olyan feltétellel osztogatta a vidéki romák között, hogy tartózkodjanak a közéleti-politkai tevékenységtől, vagyis éppen ő roncsolta szét a roma értelmiség által beindított, Pharlipe és Roma Parlament nevével fémjelezhető önszerveződést, amelyt most számon kér a cigány eliten.
 
 
C-PRESS - Magyar Nemzet - Joó István
 
Kapcsolódó anyagok:
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2021.június 16-tól 22-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2021-06-16
  Ma visszafogottan viselkedünk, nincs kedvünkre a bizalmaskodás, és az érzelmeinket sem szeretnénk kimutatni. Inkább visszavonulunk és csendben tevékenykedünk. Talán a kelleténél több munkát vállalunk fel. Ma érzékenyebb a gyomrunk, a legkisebb idegeskedés hasfájást, puffadást okozhat. Megelőzésképpen igyunk nyugtató teakeveréket, idegeinkre és emésztőszerveinkre is jó hatással lesz. Ennek fontos alkotóeleme a citromfű és a levendula!
 • Heti általános horoszkóp 2021.június 15-től 21-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2021-06-15
  Vágyunk barátaink társaságára, érzelmileg is feltöltenek a fontos kapcsolatok. Ma foglalkozzunk többet gyermekeinkkel is, jó ötlet a közös játék. A nagyobb gyerekekkel is szervezhetünk közös programot. Ma fogyasszunk több fehérjét, különösen akkor, ha sportolunk is! Ebben az esetben még nagyobb szükségünk van erre a táplálékfajtára. A sovány hús, vagy a joghurt remek építőkövei a szervezetünknek!
 • Heti munkahoroszkóp 2021.június 14-től 20-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Sport hírek