Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bíró András ismét beszólt a romáknak
2008-08-05 19:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bíró András ismét beszólt a romáknakHadat üzen a „politikai korrektségnek” Bíró András polgárjogi aktivista az Élet és Irodalom (ÉS) hasábjain, olyan véleményeket fogalmazva meg a cigánysággal kapcsolatban, melyeket a radikális jobboldali hírportálok is megirigyelhetnének. Csík Tamás, a C-Press Hírügynökség tulajdonosa, főszerkesztője szerint az aleternatív Nobel-díjas Bíró személyében az „szólt be” a romáknak, aki „belőlük élt”.

 

 

Az ÉS-ben a romákat nem épp pátyolgató Bíró András egykori kommunista, ma liberális újságíró 1956-ban hagyta el az országot, 1987-ben tért haza. Hazatérvén sokat foglalkozott a cigánysággal, létrehozta az Autonómia Alapítványt és ötletgazdája volt a Rádió C-nek. A vele készített másfél oldalas interjúban a Magyar Gárdáról azt feltételezi, hogy a cigányokból erőszakot – megtorló pogromokhoz ürügyet – akar kiprovokálni. Ugyanakkor a palesztin radikális iszlám szervezet, Hamasz közösségszervező, gondoskodó vonását állítaná a cigány elit elé példaként. Az „alternatív Nobel-díjas” – valójában a Right Livelihood Alapítvány 1995-ös kitüntetését őrző – polgárjogi aktivista megállapította: „nagyon vigyáznunk kell a szavakkal (...) de ez nem jelentheti az őszinteség hiányát, a kellemetlen vagy fájdalmas tényekkel való szembenézés megúszását.” Bíró sajnálja, hogy Magyarországon csak a szélsőjobboldal merészel gátlások nélkül beszélni, s ha nem is „cigánybűnözést”, de"cigánykérdést” emleget. Úgy véli, „a romák többsége egy premodern életforma és értékrendszer hordozója, és a történelem során csak az államszocialista modellnek sikerült kényszerítő eszközökkel, tömegesen – proletarizálva – integrálnia.” Hozzátette: a cigányság az általa ismert kultúrák közül ez az egyetlen, amelynek egyáltalán nincs viszonya a földhöz. Holott, fejtegette, „abból van minden: élelem, lakás, haza”. Bíró András szerint a történelem során szolgáltató, sosem termelő romák gádzsókhoz (nem romákhoz) való viszonyát a „színlelt alázat” jellemzi.
Leleplezi azt a roma közösség hatalomhiányos helyzetéből adódó állítólagos késztetést, miszerint „túl kell járni” a gádzsók eszén, „ravasznak kell lenni.” Bíró példaképül állítja a cigány elit elé a radikális iszlám Hamaszt, ha nem is az agresszivitása, hanem a falvakbeli apró közösségek iránti gondoskodása miatt.
 
Bíró András ismét beszólt a romáknak
 Bíró András a cigányok szemében alternatív Manipulátor-díjjas
 
– Bírónak minden oka megvan arra, hogy megszégyenülvén, lelepleződvén visszaadja az alternatív Nobel-díjat és a vele járó pénzt kamatostul, a cigányoknak meg minden okuk megvan arra, hogy alternatív Manipulátor-díjjal tüntessék ki az idős polgárjogi aktivistát – szólt mindehhez Csík Tamás, a C-press első roma hírügynökség tulajdonosa, főszerkesztője. Csík meggyőződése: nem jó, hogy „pont az szól be” a romáknak, aki eddig nagyon jól megélt belőlük. Csík szerint az interjúalany felzárkózott a Magyar Gárdához, amely nem a magyar társadalom szerves részeként tekint a cigányokra. Fájlalta, hogy az emigrációból hazajött polgárjogi aktivista ideologikusan elkülöníti a társadalomtól a cigányokat és megrögzíti őket vélt ítéleteiben, spcifikus embertömeggé alázva őket.
 
„Legyünk hálásak, hogy az Élet és Irodalomban nem nevezik kőkorszaki szakiknak a cigányokat?!” – vetette föl a C-Press vezetője. Csík úgy emlékeszik: Bíró az Autonómia Alapítvány rövid kihatású segélypénzeit olyan feltétellel osztogatta a vidéki romák között, hogy tartózkodjanak a közéleti-politkai tevékenységtől, vagyis éppen ő roncsolta szét a roma értelmiség által beindított, Pharlipe és Roma Parlament nevével fémjelezhető önszerveződést, amelyt most számon kér a cigány eliten.
 
 
C-PRESS - Magyar Nemzet - Joó István
 
Kapcsolódó anyagok:
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek