Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bíró András ismét beszólt a romáknak
2008-08-05 19:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bíró András ismét beszólt a romáknakHadat üzen a „politikai korrektségnek” Bíró András polgárjogi aktivista az Élet és Irodalom (ÉS) hasábjain, olyan véleményeket fogalmazva meg a cigánysággal kapcsolatban, melyeket a radikális jobboldali hírportálok is megirigyelhetnének. Csík Tamás, a C-Press Hírügynökség tulajdonosa, főszerkesztője szerint az aleternatív Nobel-díjas Bíró személyében az „szólt be” a romáknak, aki „belőlük élt”.

 

 

Az ÉS-ben a romákat nem épp pátyolgató Bíró András egykori kommunista, ma liberális újságíró 1956-ban hagyta el az országot, 1987-ben tért haza. Hazatérvén sokat foglalkozott a cigánysággal, létrehozta az Autonómia Alapítványt és ötletgazdája volt a Rádió C-nek. A vele készített másfél oldalas interjúban a Magyar Gárdáról azt feltételezi, hogy a cigányokból erőszakot – megtorló pogromokhoz ürügyet – akar kiprovokálni. Ugyanakkor a palesztin radikális iszlám szervezet, Hamasz közösségszervező, gondoskodó vonását állítaná a cigány elit elé példaként. Az „alternatív Nobel-díjas” – valójában a Right Livelihood Alapítvány 1995-ös kitüntetését őrző – polgárjogi aktivista megállapította: „nagyon vigyáznunk kell a szavakkal (...) de ez nem jelentheti az őszinteség hiányát, a kellemetlen vagy fájdalmas tényekkel való szembenézés megúszását.” Bíró sajnálja, hogy Magyarországon csak a szélsőjobboldal merészel gátlások nélkül beszélni, s ha nem is „cigánybűnözést”, de"cigánykérdést” emleget. Úgy véli, „a romák többsége egy premodern életforma és értékrendszer hordozója, és a történelem során csak az államszocialista modellnek sikerült kényszerítő eszközökkel, tömegesen – proletarizálva – integrálnia.” Hozzátette: a cigányság az általa ismert kultúrák közül ez az egyetlen, amelynek egyáltalán nincs viszonya a földhöz. Holott, fejtegette, „abból van minden: élelem, lakás, haza”. Bíró András szerint a történelem során szolgáltató, sosem termelő romák gádzsókhoz (nem romákhoz) való viszonyát a „színlelt alázat” jellemzi.
Leleplezi azt a roma közösség hatalomhiányos helyzetéből adódó állítólagos késztetést, miszerint „túl kell járni” a gádzsók eszén, „ravasznak kell lenni.” Bíró példaképül állítja a cigány elit elé a radikális iszlám Hamaszt, ha nem is az agresszivitása, hanem a falvakbeli apró közösségek iránti gondoskodása miatt.
 
Bíró András ismét beszólt a romáknak
 Bíró András a cigányok szemében alternatív Manipulátor-díjjas
 
– Bírónak minden oka megvan arra, hogy megszégyenülvén, lelepleződvén visszaadja az alternatív Nobel-díjat és a vele járó pénzt kamatostul, a cigányoknak meg minden okuk megvan arra, hogy alternatív Manipulátor-díjjal tüntessék ki az idős polgárjogi aktivistát – szólt mindehhez Csík Tamás, a C-press első roma hírügynökség tulajdonosa, főszerkesztője. Csík meggyőződése: nem jó, hogy „pont az szól be” a romáknak, aki eddig nagyon jól megélt belőlük. Csík szerint az interjúalany felzárkózott a Magyar Gárdához, amely nem a magyar társadalom szerves részeként tekint a cigányokra. Fájlalta, hogy az emigrációból hazajött polgárjogi aktivista ideologikusan elkülöníti a társadalomtól a cigányokat és megrögzíti őket vélt ítéleteiben, spcifikus embertömeggé alázva őket.
 
„Legyünk hálásak, hogy az Élet és Irodalomban nem nevezik kőkorszaki szakiknak a cigányokat?!” – vetette föl a C-Press vezetője. Csík úgy emlékeszik: Bíró az Autonómia Alapítvány rövid kihatású segélypénzeit olyan feltétellel osztogatta a vidéki romák között, hogy tartózkodjanak a közéleti-politkai tevékenységtől, vagyis éppen ő roncsolta szét a roma értelmiség által beindított, Pharlipe és Roma Parlament nevével fémjelezhető önszerveződést, amelyt most számon kér a cigány eliten.
 
 
C-PRESS - Magyar Nemzet - Joó István
 
Kapcsolódó anyagok:
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-13
  Ma a könnyed, barátságos viselkedés az uralkodó. Örülünk a barátainknak, tehát kedvező egy közös este, party, vagy csak egy vacsora jó beszélgetésekkel. Ma új barátokat is könnyen szerzünk, - örömmel ismerkedünk. Végtagjainkat óvjuk, lehetőség szerint vigyázzunk a konyhai munkálatok során. Könnyebben bekövetkeznek az égéses, vágásos balesetek, melyek apró figyelmetlenségekből adódnak. Kezeinket kényeztessük kamillás krémekkel, gyógyító kamillás pakolást is tehetünk rá.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk