Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Monok: szalonrasszizmus, vagy elfogyott a társadalmi türelem?
2008-08-05 18:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Monok: szalonrasszizmus, vagy elfogyott a társadalmi türelem?Május óta ő a leggyakrabban idézett magyar polgármester. Ő álmodta meg a „segélyt közmunkáért, amíg mi vagyunk többen” szociális modellt. Azóta a kormánypárt is munkához látott: a segélyezési rendszer átalakításán töpreng. A jobboldal is zászlajára tűzte a „monoki programot”, jeléül annak: milyen témákkal lehet könnyű sikert aratni a mai magyar politikai miliőben. Ezt hamarosan számos közszereplő irányadónak tekintheti.

 

 

Szepessy Zsolt villámkarrierjét FARKAS TÍMEA követte nyomon.

 

Monok: szalonrasszizmus, vagy elfogyott a társadalmi türelem?Biedermeier enteriőr fogad a polgármester hivatali szobájában. A 19. századi régiség a gyengéje, valaha kereskedett is ilyesmivel. A Kárpátalján vásárolt régi bútorokat itthon felújíttatta, és jó pénzért eladta. Nyíregyházi vállalkozóként a Daciában ismerte fel a szocializmus kitörési pontját. A román határon átjáró lókereskedőkből ő formált profi autókereskedőket. Százával adták-vették az autókat.

 

Amikor a Dacia-láz csillapult, ingatlanokba fektette a vagyonát. Monokra is így került, négy éve. Uniós támogatásból vette a hatszáz éves várkastélyt. Ma szállóként működik.


A turizmus a szíve csücske. Meg a tisztaság. Hogy a falu az legyen tiszta. Minden nagyon tiszta.
Amióta Szepessy a polgármester, szorgos közmunkások gyűjtik a szemetet Monokon, reggeltől estig. Pályázati pénzből fullextrásra varázsolta a buszmegállókat. Vízöblítéses vécé, fűtés, internet, telefon, falutévé mindegyikben. De mindenekelőtt átvette a „hadászati irányítást”, a polgárőrség parancsnoklását. És a kultúrát. Néhány lelkes monokival színházat alapított. Nem pesti kőszínház, de színház.


– A kultúra közösségfejlesztő. Kinyitja az ember elméjét – indokolta.

 

Végül is négy előadásig jutottak.

 

A Rómeó és Júlia bemutatásáról azonban nem mondtak le.
A helyiek a javára írják, hogy Szepessy úr meghallgatja a népet. Türelmes.

 

A családos, népes baráti körrel büszkélkedő üzletember 2006-ban látta elérkezettnek az időt, hogy gyerekkori vágyát megvalósítsa: felelős hazafi legyen.

 

– Az indíttatás családi örökség – húzza ki magát. – Nagyszüleim a háború előtt az ország vezető elitjéhez tartoztak.
Hogy kik is voltak, nem árulja el. Elég annyi, hogy felmenőinek egy része erdélyi, másik fele felvidéki, s a trianoni csonkolás miatt kényszerültek a Nyírségbe. A miskolci pályaudvaron is éltek évekig. Büszke apjára, aki vagonban élt egy ideig, de agrármérnöki diplomát szerzett.

 

– Én már akkor tudtam, hogy ’56 forradalom volt, amikor mást tanítottak – vázolja eszmei fejlődését Szepessy.


Egy kicsit mégis meglepődött, amikor függetlenként fölényesen verte elődjét, aki korábban vezette Monokot.
– Kezdő polgármesterként beleestem olyan hibákba, amelyekbe más vezetők is. A hivatali utat betartva jeleztem a problémákat felfelé.

 

Ha fogadták is befolyásos emberek, bólogatásnál többet nem kapott.
– Pedig a vidék gondja az országé – mondja.

 

„Hogy a segélyt próbáljuk munkához kötni, arra a rétegre vonatkozik, amelyik tartós megélhetési formának tekinti a segélyezést, s esze ágában sincs munkát keresni... (de) elfogyott a társadalmi türelem. Ha a törvény rossz, kötelességünk megváltoztatni azt” – érvelt a május végi testületi ülésen a híres-hírhedt rendelet mellett a polgármester. A képviselő-testület – fittyet hányva a jegyző intelmeire, 6:2 arányban megszavazta.

 

– Monokon hiába mondom, hogy társadalmi válság van. A szomszéd faluig se jut el.
Hát igen, Monok messze van, a cigánysor meg közel. A vállalkozóból lett polgármester hamarosan érezhette: nagyszabású karrier indul. A sajtó világgá kürtölte az ügyet, s a monoki modell településről településre terjed. A Miniszterelnöki Hivataltól is kapott levelet, amelyben „méltányolják ötletét”.

 

Szepessy szerint új reformkor köszönthet hazánkra. Titkon talán reméli, abba bevonják őt is.
Ám fordult a kocka: kiderül, hogy a rendelet törvénytelen. Ráadásul a kisebbségi ombudsman is burkolt romaellenességet fedez fel a polgármester érvrendszerében. Tömören szalonraszszistának nevezi.
Barátai is intik Szepessyt: „Zsolti, vigyázz, kinek nyilatkozol.” Pedig az újságírók egymásnak adják a kilincset Monokon.
Korunk divatja szerint népszavazást is kezdeményez.

 

A kormányváltást szorgalmazó ellenzéknek kapóra jön a monoki purparlé. A gárdás Vona rá is licitál a referendumra: hajlandó összefogni Monok polgármesterével, hogy „megálljt parancsoljanak a cigányság azon részének, amely bűnöző életmódot folytatva él”. A Echo TV Mélymagyarában így kommentálja a műsorvezető: „Engem nem érdekel... hogy te rasszista vagy, a cigányokat gyűlölöd, és ezért hoztad ezt a rendeletet” – hangzik az ORTT által később kifogásolt mondat.
Szepessy – hogy véletlenül se titulálják rasszistának – sajtótájékoztatón zengi be: az „ingyensegély” konzerválja a szegénységet.
– Munkahely kell ide – zárja tömören.

 

Csakhogy Zemplénben nagy a nincstelenség, az idénymunka is kevés. A közeli kis cukorgyár nemrég zárt be (lásd: 168 Óra, 2008. április 17., Édesipari végjáték), az sok embernek adott megélhetést. Monokon ezernyolcszázan élnek, köztük nyolcszáz roma.
– Nincs velük gond – mondják a faluban többen. – A százhetven segélyes közül a polgármester szerint csak negyven a roma.
Jobbat Szepessy sem tud annál, mint hogy időnként pénzt ad a cigányoknak.
– Ismerőseim levetett ruháit is szétosztom.

 

Ma már a közfigyelem fókuszában áll. A romakérdés országos sztárrá avatja. Új üggyel kerül címlapra. Ügyvédet fogad az idős kesznyétei férfinak, aki „villanypásztorral védte kertjét”, de a tolvajt agyoncsapta az áram.
– Amikor láttam az öregurat rabláncon, nem voltam büszke jogrendünkre. Mindenkinek joga van megvédeni tulajdonát. A gazda és a tolvaj a törvény áldozatai.

 

Tegyük hozzá: a tolvaj járt rosszabbul.

 

Monok: szalonrasszizmus, vagy elfogyott a társadalmi türelem?Fantáziája égbe szökken, amikor monoki erdőbirtokosokat bírságolnak. Kossuth téri tüntetést helyez kilátásba, ha nem vonják vissza a büntetést – programot hirdet az Echóban, ahol már rendes vendég. Szakértő. Bayer Zsolt hites cimborája. („Polgármester uram...”)


– Nincs rossz ember, csak rossz élethelyzet – finomít, amikor azt kérdezzük, kik lopják a fát.

 

Tudja ő, hogy a szükség nagy úr.

 

– Tudok fatolvajról, akinek havi 53 ezer forintnyi segélyt folyósítunk – mondja berzenkedve, miközben az erdőben a bűnözők munkáját mutatja a 168 Órának. – Az illegális kitermelésben a lakosság is cinkos. Megveszik a tolvajoktól a tűzifát.

 

Az erdőből a faluba vesszük az irányt. Az egy éjszaka lebontható Potemkin-házakat mutatja, amelyeket gazdasági bűnözők a szegények szocpolját kicsalva húztak fel. Büszkén mondja: súgott egy újságírónak, s néhány csalót már le is fogtak.

 

Visszatérünk a politikára. Szepessy szívósan lavíroz a két tábor között.

 

– Nagy baj, hogy mindkét oldalnak megfelelek? – kérdi tőlünk.

 

A politikáról nincs nagy véleménye. Pártonfelüli.

 

– Kaptam már ajánlatokat mindkét oldalról – mondja titokzatosan. – Volt, aki arra is kért: vonjam vissza a segélyezéssel kapcsolatos nyilatkozataimat.

 

Nocsak. Alakul.

 

De egyelőre hárít. Van idő. Irodájában Monok nagy szülöttét, az agg Kossuthot ábrázoló festmény. Mégis a kiegyezés Deákjára hivatkozik: a politika ott kezdődik, ahol a becsület véget ér.
Nehezen igazodunk el rajta. Mintha egy új Karsai József körvonalai bontakoznának északon.

 

– Szeretek sakkozni, stratégiát gyártani – mutat sokatmondóan az irodájában álló sakktáblára.

 

Most ő lép.

 

C-PRESS - 168ora.hu 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek