Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hobbijaim: vívás, rögbi, cigányirtás
2008-08-05 18:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hobbijaim: vívás, rögbi, cigányirtásEzrével találni önmagukat nemzeti érzelműnek, nacionalistának valló tizenéveseket, sőt gyerekeket az internetes közösségi oldalakon. E korosztály korábban sosem tapasztalt mértékben aktivizálódik politikailag, körükben agresszív megnyilvánulásokkal, szélsőséges jelenségekkel is találkozni.

 

 

„A nacionalizmus legfontosabb összetevője az összetartás egy nemzeten belül, és az, hogy ne hagyjuk magunkat elnyomni más néppel szemben” – magyarázza Ádám, egyik vidéki nagyvárosunk közgazdasági szakközépiskolájának diákja, akivel az interneten ismerkedtem meg. „Az egyenlőségnek pont az a lényege, hogy mindenki egyforma, de itt még az sincs. A kisebbségekkel, például a cigányokkal kivételeznek. Egy cigány azt csinál, amit akar” – mondja a srác, amikor azt kérem, meséljen a nacionalizmusról.

 

Dávid így kommunikál az oldalán: „Európa megtagadta fehér magzatát, / S mindenféle söpredéknek tárta ki karját. / De hűek vagyunk akkor is, ha ő nem az hozzánk, / S visszaadjuk régi fényét, amit másnak szánt.”

A tizenhat éves Barbara lapján családi fotók helyett huszonnyolc nemzetiszocialista plakát látható, rajtuk fajgyűlölő szövegek, náci jelképek.

Péter mindössze tizennégy éves, általános iskolába jár, de már hisz Magyarország feltámadásában, ahogy a bemutatkozás menüpont alatt olvasható.

Réka idősebb, gimnazista. Rézsút előre tartott karral láthatjuk őt a közösségi oldalon.

 

Hobbijaim: vívás, rögbi, cigányirtás
Beköszönnek
 

 

„Vívás, rögbi, cigányirtás, íjászkodás... és minden hazafias dolog” – sorolja hobbijait egy másik tizenéves felhasználó. Bemutatkozásképp ezt olvasni nála: „Vörösen izzó szemmel / Népünkre gondolunk. / Megdörrennek az ágyúk / Rohamra indulunk.” De vajon valóban elindulnak-e egyszer, ha felnőnek, vagy ezek csak szólamok?

 

A helyzet fokozódik

 

Neményi Mária szociálpszichológus szerint a szélsőséges megnyilvánulások terjedésében nem a politikai tartalom a meghatározó. „Tinédzserkorban életkori sajátosság a közösséghez tartozás iránti vágy, és persze az általánosan elfogadott értékrenddel való szembefordulás. A szülőkről való leválással erősödik a kortárscsoport hatása: ez minden korszakban így volt. Hogy valaki pont a szélsőjobbos eszmékhez kerül közel, az lehet akár esetleges is.”

 

Hobbijaim: vívás, rögbi, cigányirtás
"Fiatal korcsoportokban magasabb az agressziószint"
 

 

A dolog akkor válhat igazán károssá, ha az ideológia erőszakos, kirekesztő késztetésekkel párosul. „Aki agresszív közegben mozog, annak konfliktusmegoldási eszközei is erőszakosabb formát ölthetnek, amennyiben ez a hatás más személyiségjellemzőkkel, illetve negatív szocializációs tényezőkkel kapcsolódik – fejti ki véleményét Neményi Mária. Hozzáteszi, "a statisztikák azt mutatják, hogy a fiataloknál egyébként is megugrik az agresszivitás szintje. Ez válságos korszak, még nem alakult ki a biztos morális érzék".

 

Hobbijaim: vívás, rögbi, cigányirtás
Utánpótlásedzés
 

 

A fiatalok mindig is fogékonyak voltak a szélsőségekre – ért egyet Németh Zsolt kriminológus. Ugyanis - teszi hozzá - szükségük van arra, hogy magasabbrendű motiváló célt, eszmét lássanak maguk előtt. Lehet, hogy kezdetben csak a férfiasnak tartott külsőségek, a bakancs, az egyenruha vonzza őket. Németh szerint a kirekesztő csoportok tagjai gyakran sikertelenek mindennapjaikban. Máskor éppen a legjobb tanulók kerülnek be a körbe, mert környezetük túl sokat vár el tőlük.

 

Hobbijaim: vívás, rögbi, cigányirtás
Németh Zsolt: "Kezdetben a férfias külsőségek vonzzák őket"
 

 

A csoportos kirekesztő viselkedés oka lehet az érzés is, hogy "ha én betartok bizonyos szabályokat, elvárom, hogy mindenki ezt tegye", aki nem teszi, azt meg kell tanítani rá - mondja a szakember. "Az erőteljesen szabálykövetők nagyon dühösek tudnak lenni arra, aki kilóg a sorból" - mondja Németh Zsolt. A kimondott szó hat: elköteleződést, identitást teremt. Ha sokszor halljuk ugyanazt, az felhatalmazást ad a cselekedetekhez. Az érzelmileg elhanyagolt, sikertelen fiataloknál különösen fennáll a radikalizálódás és a kriminalizálódás veszélye – véli.

 

Agressziófüggők

 

Csonka Györgyitől, az Országos Rendőr-főkapitányság nyugalmazott alezredesétől tudjuk, ha egy-egy nyomozásnál vetődött is fel adat arra vonatkozóan, hogy politikai motiváció állhat a háttérben, nem lehetett bizonyítani az összefüggést. „Egy kisközösség karizmatikus vezetője erős befolyást gyakorolhat a tagokra, és egy idő után nem lehet szétválasztani a saját akaratot és a csoportnyomást. Tipikus azonban, hogy – miként a szekták esetében - a vezető egyáltalán nem függő személyiség, ő nagyon is tudatos” - mondja.

 

Hobbijaim: vívás, rögbi, cigányirtás
Csonka Györgyi: "A vezető erős befolyást gyakorolhat a tagokra"
 

 

A számos ártalmatlan közösség mellett a militarizálódott csoportok veszélyeket hordozhatnak magukban. „A kockázat akkortól valós, amikor megjelenik az egyenruha, a fegyverek tisztelete, a gyűlöletkeltés. – állítja Csonka Györgyi – Agresszív társadalomban élünk, és ez a bűncselekmények elkövetési módjában is tetten érhető. Márpedig tinédzsereknél a médiahatás mellett a kortárs csoport értékrendje az, ami leginkább meghatározó”. Az alezredes ugyanakkor úgy véli, egyes tinédzsercsoportok tagjainak ijesztő lehet a megjelenése, holott egyáltalán nem biztos, hogy ők destruktív, deviáns fiatalok. „Lehet, hogy csak meg kéne érteni őket” - véli.

 

Neményi Mária szerint a megelőzésben fontos a tanárok szerepe. „Egy felnőtt pozitív és negatív irányban is lelkesítheti a gyerekeket. Ha az irány káros, akkor annak gátat lehet vetni – ennek adottak az alkotmányos és törvényi alapjai. Csak hát anómiás társadalomban nincs konszenzus arról, mi elfogadott, és mi az, ami már nem fér bele a szabad vélemény-nyilvánítás kategóriájába.”

 

A történelemtanítás magánügy

 

Hosszú Gyula történelemtanár úgy véli, a gyűlölködés részben a tájékozatlanságra vezethető vissza. „A tizenévesek történelmi tudása gyenge. Nagy mulasztása a szakmának, kiadóknak, minisztériumnak, hogy hiányzik az izgalmas, nem manipulatív történelmi ismeretterjesztés. Olyan DVD-kel kiegészített füzetsorozatra lenne szükség, ami képes megmutatni a társadalom, az életmód, az eszmék eleven történetét, és nemcsak a diákok, de a nagyközönség számára is elérhető.”

 

Hosszú tanár úr tisztában van az egyes pedagógus felelősségével is. „Egy viszonylag homogén tantestületben sem tudják, a másik milyen hangsúllyal tanítja például a történelmet. Csak az igazán szélsőséges esetek kerülnek nyilvánosságra, noha nem kell náci egyenruhába öltözni ahhoz, hogy az elfogultság mérgezze a gyerekeket.” Hosszú Gyula szerint probléma, hogy nincs egyeztetés a szakmában, mindenki természetesnek tartja saját szabadságát, és ebbe sokféle szélsőséges interpretáció belefér. 

 

„A mai napig képtelenek vagyunk beszélgetni egy-egy neuralgikus történelmi eseményről. Pedig fontos volna, hogy ne csak azok értsenek szót egymással, akik közös platformon vannak.” A pedagógus állítja, a történelemoktatásban nincs teljes objektivitás, de nem is ez a cél. „Pusztán annyi, hogy közelítsünk a tudomány pillanatnyi állása által diktált konszenzusokhoz” - teszi hozzá.

 

Hobbijaim: vívás, rögbi, cigányirtás
Hosszú Gyula: "Nem tudni, a kolléga milyen hangsúllyal tanítja a történelmet"
 

 

„A tiltás nem vezet eredményre, hasznosabb az odafigyelő beszélgetés” – vallja Németh Zsolt, aki egyelőre nem látja jelentősnek a „náciveszélyt”. De hozzáteszi, egy-egy látens szerveződés bármikor kinőheti magát: „tinédzserek is kemény dolgokat képesek tenni – ha felhatalmazva érzik magukat rá morálisan.”

 

C-PRESS - Zoom.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek