Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A kormányfő levele a roma holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából
2008-08-03 10:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A kormányfő levele a roma holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmábólHatvannégy évvel ezelőtt vakító reflektorokra ébredtek az Auschwitz-Birkenau-i haláltábor roma lakói. A náci önkény halálra ítélte őket származásuk miatt, ezért több mint 4000 férfit, nőt és gyermeket mészároltak le egyetlen éjszaka alatt. Az európai romákra azon a hajnalon csend és némaság borult.

 

 

 

A hallgatás fala azóta is elválaszt minket. A mintegy félmillió európai és több tízezer magyar roma áldozat leszármazottai ma is némák maradnak, mert úgy érzik, nincs kinek, nincs miért beszélni a múltról. Az átélt borzalmakat ugyanis lehetetlen úgy szavakba önteni, hogy a közeg, amelyben élnek, nem akar szembesülni múltbéli passzivitásával, vagy cinkosságával akár. 
    
Mindkét fél hallgat, és éppen ez teszi begyógyíthatatlanná a roma holokauszt idején ejtett sebeinket. Itt az ideje, hogy belássuk: múltunkkal csak közös szembenézéssel számolhatunk el - csakis így leszünk képesek közösen írni a jövőt. 
    
Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a romák üldöztetése nem a vészkorszak idején kezdődött. Nem a fasiszta hordák hatalomra jutásával indult a cigányság megfélemlítése. Tíz évvel a második világháború kirobbanása előtt rendszeresen tartottak úgynevezett cigány razziákat egyenruhába bújt verőlegények. Járták a falvakat, hogy félelmet keltsenek évszázadok óta itt élő roma honfitársainkban. 
   
 Fenyegetéssel, erőszakkal, gyakran csak a nyílt erődemonstráció eszközével kényszerítették őket otthonaik elhagyására. A nacionalista politika eszközeiként ezek a csoportok is hozzájárultak ahhoz, hogy néhány évvel később több ezer honfitársunkat hurcolták el a borzalmas halálba. A fasiszta félkatonai alakulatok felbukkanása volt a kezdet, és ez volt az ok, amiért Komárom, Doboz, Pocsaj vagy a Gábler-tó neve sokak fülében máig tragédiát jelent. 
    
Tudjuk, a romákkal szemben táplált előítélet nem szűnt meg a náci uralom bukásával: a hallgatás falai, így az előítéletek is, máig megmaradtak. És ma is vannak újra olyan félkatonai szervezetek, melyek gyűlöletet és félelmet keltenek a cigány emberek között. Megint járják a falvakat, és megint vannak olyan pártok, akik nem gondolják, hogy ezeknek az eszméknek, elveknek és szavaknak és tetteknek egyszer és mindenkorra megálljt kell parancsolni Magyarországon. 
    
Biztosíthatom valamennyi roma honfitársamat, hogy a Magyar Köztársaság minden lehetséges eszközzel megvédi polgárait a rasszista, gyűlölködő és fenyegető újfasiszta alakulatoktól, nem hagyjuk, hogy bárkit bántódás érjen származása miatt. 
    
Az erős és határozott állami fellépés azonban önmagában nem elég. Abban, hogy a gyűlölködők szava végre hatástalan legyen, valamennyi demokratának van feladata. Ezért támogatok minden kezdeményezést a gyűlölet, a kirekesztés, az erőszak ellen. 
Az európai és a magyar cigányság szenvedésének széles körű megismertetése, a borzalmak közös feldolgozása segíthet az előítéletek leküzdésében, ahogyan az a zsidóságot ért megpróbáltatásokkal történt és történik a mai napig. Ezért joggal reménykedhetünk abban, hogy a vészkorszak történetének hiteles tolmácsolásával csökkenthető a napjainkban is fájó és fenyegető cigányellenesség is. 
    
A csend, a hallgatás nem segít többé. Mindannyiunknak készen kell állnia a szembenézésre és a párbeszédre.
Ezt a párbeszédet segíti annak a közel 100 szakembernek és gyakorló pedagógusnak a találkozása Budapesten, akik a magyar kormány meghívására kidolgozzák a téma iskolai feldolgozásának lehetőségét. Új módszereket kutatnak, hogy a felnövekvő generációk jobban megismerhessék a rendelkezésre álló dokumentumokból kirajzolódó szomorú igazságot. 
    
Ezzel is segíthetünk megismertetni és megértetni a felnövekvő generációkkal az elődök hibáit és olykor bűneit. Mert bizony a legnagyobb bűn, amit egy közösség elkövethet tagjai ellen, ha cserbenhagy bárkit, akit támadás ért származása, vallása, vagy bármilyen más ok miatt. A mostani fiatalokat minél korábban meg kell tanítani arra, hogy a szabadság és a tolerancia elárulása önmagunk elárulása is egyben. 
    
Úgy kell felnőniük, hogy számukra a csend többé ne a tragédia elhallgatását jelentse.
Mert a csend csak az áldozatok emlékének szólhat.

Gyurcsány Ferenc
a Magyar Köztársaság miniszterelnöke
 
Budapest, 2008. augusztus 02.
 
C-PRESS
 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek