Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Itt a dandártábornoki terített betli
2008-08-03 10:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Itt a dandártábornoki terített betliA Központi Bűnüldözési Igazgatóság egykori vezetője, Kiss Ernő nem kevesebbet állított egy kedden megjelent interjúban, mint hogy 1996-ban Horn Gyula miniszterelnök állíttatta le a Draskovics Tibor, a pénzügyi tárca akkori közigazgatási államtitkára ellen Hézag fedőnéven folytatott titkos nyomozást.

 

 

 

Felvetődik a kérdés, vajon kit leplezett le a jelenleg egy gyanús autóbaleset miatt büntetőeljárás alatt álló volt angyalföldi rendőrkapitány: Draskovicsot, a nyomozóhatóságot jelenleg irányító rendészeti tárca vezetőjét, a súlyos betegen fekvő, védekezni képtelen volt miniszterelnököt, avagy önfeláldozó módon saját magát, aki tizenkét évvel ezelőtt engedelmeskedett a rendőrhatósági munkába beavatkozó, hatalmával visszaélő vezető politikusnak. És adódik még egy megkerülhetetlen kérdés: hány hasonló büntetőeljárást tussoltak el a központi kiemelt bűnügyeket vizsgáló szervezetnél politikai megrendelésre? Vajon Kiss Ernő megáll ennél az egynél, vagy tényleg kiteríti a lapjait?

 

Itt a dandártábornoki terített betli
Draskovics Tibor kedden, a Q8-as üggyel kapcsolatban a valós tényeket hamis színben feltüntetőket is perrel fenyegette
 

 

Lapunk készséggel segédkezik Kiss Ernő leleplező mutatványához.

Megtudjuk-e vajon valaha is, hogy ki gyilkoltatta meg és miért Fenyő Jánost? Vagy ebben az ügyben is leállította valaki a titkos nyomozást? Miként válhatott kétes körülmények között milliárdossá Gyurcsány, miközben a sajtó folyamatosan cikkezett vagyongyűjtögető módszereiről. Volt-e leállított titkos nyomozás Bajnai Gordon szerepének tisztázása végett a Hadú-Bét vagyonának eltüntetésében? A szabolcsi Veres család vagyongyarapodása és figyelemre méltó üzleti kapcsolatai felkeltették-e valaha is a fedőnevek alatt nyomozók érdeklődését? És Szekeres Imre eredeti tőkefelhalmozása vajon tényleg sosem érdekelte Kiss Ernőéket? És az olajügyekből származó piszkos pénzek tisztára mosásának felderítését is leállíttatta valaki a Q8-assal egy füst alatt?

Nincs okunk azt feltételezni, hogy a dandártábornok csupán a saját büntetőügye miatt próbál nyomást gyakorolni a nyomozóhatóságot felügyelő rendészeti miniszterre. Ezért beszállunk a dandártábornok által kezdeményezett mókába, felidézzük mi is Draskovics leleplezése céljából az általa most felhánytorgatott ügyet. Csak nehogy ez legyen az utolsó közös tényfeltúrásunk. Ugyanis az úgynevezett Q8-as ügy a kevés lelepleződött botrányok közé tartozott. Mégsem lett semmi következménye. E sorok írója is legalább kétszer – 2002-ben és 2003-ban – részletesen hírt adott róla. A cikkek megjelenése idején Medgyessy Péter volt a miniszterelnök, Draskovics Tibor pedig a kormányfő kabinetfőnökeként tevékenykedett.

A Q8-as ügyet egy jövedéki ellenőrzés részeként, 1995-ben tárta fel a vámhatóság. A Kuwait Petroleum Kft. 1994 végén két hónapon át engedély nélkül forgalmazott jövedéki termékeket, és ezért százezer forint bírságot szabtak ki a cégre. Az Állami Számvevőszék feszólítására a legfőbb ügyész helyettese óvást nyújtott be. A vámhivatal ennek nyomán 83,3 millió forintban állapította meg a bírság összegét.

A cég bírósághoz fordult, és felügyeleti intézkedést kért a Pénzügyminisztériumtól. Csobánczy Péter helyettes államtitkár 1996 márciusában arra hívta fel a vámhatóság figyelmét, hogy a Kuwait Petróleum a jogszabálysértést százezer forint összegű bírság kiszabásának mérlegelésével követte el.

A VPOP 1996 áprilisában ismét százezer forintos jövedéki bírságot szabott ki. Ez ellen már a legfőbb ügyész jelentett be óvást. Medgyessy Péter akkori pénzügyminiszter az ügyészi óvásnak helyt adott, és vizsgálatot rendelt el. A VPOP 1996 őszén ismét kiszabta a 83 milliós bírságot.

Az olajbizottság tagjainak egy része mindezen tények megismerése után úgy vélte, hogy a vámhatóság százezer forintos bírságról szóló második határozatát "Draskovics Tibor közigazgatási államtitkár Csobánczy Péter helyettes államtitkáron keresztül erőszakolta ki a VPOP parancsnokának és egyes vezető munkatársainak direkt módon, távbeszélőn adott utasításokkal." Medgyessy pedig a személyi konzekvenciákat nem vonta le, miközben a legfőbb ügyészhez írott levelében elismerte: "A Pénzügyminisztérium felelőssége abban a tekintetben tagadhatatlan, hogy nem reagált kellő körültekintéssel a jogalkalmazás problémáira, és nem gondoskodott a kialakult jogi helyzet megfelelő korrekciójáról."

Vajon akad-e a hazában alkalmasabb ember az igazságügyi és rendészeti minisztérium vezetésére, mint az a közigazgatási államtitkár, akinek a szakmai munkájáról ilyen lesújtó véleményt alkot a saját minisztere? Aligha.

Medgyessy egyébként a Népszavának már a botrány kirobbanásakor (1996. október 8.) kifejtette személyes véleményét is. Eszerint "túlzónak tartja a bírság több tízmilliós értékét, hiszen a kft. nem kívánt csalni, csupán elmulasztott egy iratot beszerezni". Azt is elmondta, hogy "sem kollégái, sem ő nem térhetnek el a törvényektől, és a jövedéki törvény alapján valóban milliós bírságot kell fizetnie a kft.-nek, tekintet nélkül arra, milyen hiszemben nem szerezte be a megfelelő engedélyt". Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy "nem egyértelmű a törvény szabályozása, így fordulhatott elő az, hogy kollégái tévedtek".

1996-ban, amikor a Draskovics ellen a Hézag fedőnevű titkos nyomozás folyt, Medgyessy a Horn-kormány pénzügyminisztere volt. A Q8-as ügyben érintett Medgyessy és Draskovics kapcsolata a rendszerváltozás előtti időkre datálódik. Draskovics a Pénzügyminisztérium dolgozójaként a büntetőeljárást is maga után vonó, emlékezetes, Lóránt utcai törvénysértő építkezés egyik haszonélvezője volt. A rendszerváltás utáni amnesztia miatt megszüntetett büntetőügy egyik érintettjeként szerepelt a történetben pénzügyminiszter-helyettesként Medgyessy Péter, a 2002-es választások után leleplezett volt III/II-es szigorúan titkos állományú tiszt.

2000 végén – vagyis vélhetően még az elévülési időn belül – az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság tagjainak egy csoportja ismét ügyészséghez fordult a Kuwait Petróleum Kft. öt évvel korábbi jövedékibírság-ügyében, Draskovics Tibor volt pénzügyminisztériumi közigazgatási államtitkár és Csobánczy Péter adóügyekkel foglalkozó volt helyettes államtitkár szerepének tisztázását kérve. Az ügyészségi vizsgálat szép csendben 2002 nyarára le is zajlott, Draskovics Tibort egyetlenegyszer sem hallgatták meg, még tanúként sem az ügyben. Draskovics az ügyről már akkor sem kívánt nyilatkozni, csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy "az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság igen hamar megértette, hogy csupán törvényértelmezési probléma volt a Q8-as ügy".

Azért jogértelmezési vitánál lényegesen többről volt szó, hiszen a Legfelsőbb Bíróság egyik ítéletére alapozott vámhatósági döntés megváltoztatása érdekében gyakoroltak nyomást Draskovicsék a VPOP-re.

Draskovics Tibornak a Q8-as ügyben játszott szerepét egy évvel később, 2003-ban ismerhettük meg alaposabban. Egy magát Q8-as ügynöknek nevező, sértett pénzügyminisztériumi tisztviselő juttatott el dokumentumokat az eltussolt jövedéki bírság botrányos ügyéről. Mégpedig azt követően, hogy egy kísértetiesen hasonló ügyről jelent meg leleplező írás a Magyar Nemzetben. Egy likőrgyár egyik vermut italánál sem sikerült ugyanúgy értelmezni a jövedéki törvényt a pénzügyi tárcának és a vámhatóságnak, és ebben a konkrét ügyben is törvénymódosítással boronálták el a nézeteltérést. Míg a Q8-as ügynél 83 millió forinttól – a folyamatban lévő peres ügyeket is figyelembe véve több tízmilliárd forinttól – esett el a büdzsé, (mert ötszázezer forintban maximálták a kiszabható bírságot ) addig a vermutügynél ezt a kárt több milliárdra becsülték a szakértők.

Lássuk hát még egyszer az ominózus Q8-as történetet részletesebben. 1995. január 5-én a berettyóújfalui vámhivatal helyszíni vizsgálat során megállapította: a Kuwait Petroleum Kft. hajdúszoboszlói töltőállomásán 1994. november 5-től kezdődően engedély nélkül forgalmaztak jövedéki terméket. A cég figyelemre méltó módon ugyanezen a napon – a vámosok távozása után – nyújtotta be jövedéki engedély iránti kérelmét a vámhatósághoz. Az elsőfokú vámhivatal jogszabályellenesen százezer forint jövedéki bírságot szabott ki.

A vámhatóságnál időközben vizsgálatot folytató Állami Számvevőszék elnöke – több más ügy mellett – a Q8 ügyében hozott vámhatósági határozat ellen is ügyészi óvásra szólította fel a Legfőbb Ügyészséget. Sátori János, a legfőbb ügyész helyettese 1995. július elején be is nyújtotta az óvást. A berettyóújfalui vámhivatal pedig – az ügyészi óvásra –, saját eljárását felülvizsgálva, 1995. augusztus 30-án módosította korábbi határozatát, és a céget üzemanyag, szeszes ital és dohányáru jövedéki engedély nélküli forgalmazása miatt 83 327 804 forint jövedéki bírság megfizetésére kötelezte. A Kuwait Petroleum Kft. fellebbezett, ám a másodfokú vámhatóság helybenhagyta a berettyóújfalui vámhivatal határozatát.

A Kuwait Petroleum Kft. ügyvezetője, M. W. Mayall ezek után 1995. december 22-én a határozat felülvizsgálatát kérte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától (VPOP), és felügyeleti intézkedést, illetve levélben kért közbenjárást Draskovics Tibor közigazgatási államtitkártól.

M. W. Mayall levelében a Pénzügyminisztérium 1994. május 25-én kelt állásfoglalására hivatkozott, amelyben a tárca – Mayall szerint – "útmutatást ad a vámhatóságoknak, hogy százezer forint bírságot szabjanak ki" a Kuwait Petroleuméhoz hasonló ügyekben, hiszen a cég "minden adót és illetéket befizetett". Draskovics Tibor utasította Csobánczy Péter adóügyi helyettes államtitkárt a kérdés kezelésére, aki 1996. január 22-én "felülvizsgálati kérelemmel kapcsolatos intézkedés megtételére" szólította fel Pitti Zoltán miniszteri biztost. Ez a levél az ügy érdemi részére vonatkozó utasítást még nem tartalmazott.

A VPOP február 6-án a kérelmező kft.-nek azt válaszolta, hogy "felügyeleti intézkedés tételére nem lát lehetőséget, mert a sérelmezett határozatokkal kapcsolatban jogsértést nem tudott megállapítani".

1996. február 20-án Mayall újabb levélben fordult Draskovics Tiborhoz. Ebben a levélben utalt a budapesti brit nagykövetség pénzügyi tárcával folytatott korábbi tárgyalására, amely alapján – a cégvezető szerint – a minisztérium hatáskörébe tartozik az ügy felülvizsgálata. Sőt Mayall felhívta Draskovics figyelmét a cég jogi tanácsadóinak szakvéleményére, amely szerint "a minisztérium módosíthatja a második határozatot az 50/1990. (IX. 15.) számú kormányhatározat 4. szakaszának 3-as bekezdése alapján".

Draskovics Tibor ezt a levelet is Csobánczy Péter helyettes államtitkárra szignálta. Csobánczy ezúttal Arnold Mihály altábornagyhoz, a VPOP országos parancsnokához fordult: "Kérem, hogy a felügyeleti intézkedést – a fentiek figyelembevételével – soron kívüli eljárás keretében saját hatáskörben tegyék meg, az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. tv.-ben foglaltak szerint."

Figyelemre méltó, hogy a helyettes államtitkár szerint a Kuwait Petroleum "a jogszabálysértést százezer forint összegű bírság kiszabásának mérlegelésével" követte el, és az elkészült üzemanyagtöltő állomás üzemen kívül tartása ennél jóval nagyobb veszteséget okozott volna.

A VPOP "államtitkári utasításra" megjegyzéssel 1996. április 19-én engedett a minisztériumi erőszaknak, és kiszabta a Pénzügyminisztérium által kívánatosnak tartott százezer forintos jövedéki bírságot.

A Draskovics Tibor nyomására született – törvénysértő – határozat ellen Györgyi Kálmán legfőbb ügyész 1996. július 8-án óvást jelentett be a Pénzügyminisztériumnál, amelyet abban az időben Medgyessy Péter vezetett. A legfőbb ügyész álláspontja szerint "a VPOP által a PM utasítására felügyeleti intézkedés során hozott határozat a törvényesség sérelme mellett a költségvetés bevételét 83 327 804 forinttal rövidítené meg". A legfőbb ügyész indítványozta, hogy állítsák vissza hatályba a törvényes 83 milliós bírság megfizetésére kötelező határozatot.

A legfőbb ügyész óvása nem érhette váratlanul a Kuwait Petroleum tulajdonosát, mert négy nappal korábban, 1996. július 4-én eladta magyarországi érdekeltségét az osztrák OMV-nek.

Medgyessy Péter pénzügyminiszter az ügyészi óvásnak egyébként helyt adott, sőt az ügy hátterének feltárására vizsgálatot rendelt el Akar László politikai államtitkár vezetésével. A vizsgálat során azonban nem találtak felelősöket. A VPOP-nak tehát csak az ügyészség "bábáskodásával" sikerült 1996 őszén ismét kiszabni a törvényes 83 milliós bírságot.

A Kuwait Petroleum – mint említettük – kivonult a magyar piacról, a cég vagyonát anélkül értékesíthette, hogy a jövedéki bírság erejéig bárki zálogjogot jegyeztetett volna be a vagyonára. A Q8-as kutak új tulajdonosa pedig vitatta, hogy neki kellene megfizetnie a jövedéki bírságot. Vagyis végül senki sem fizette meg azt.

 

C-PRESS - magyarhirlap.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek