Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Létre kell hozni a magyarországi cigányság muzeumát
2008-08-02 08:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Létre kell hozni a magyarországi cigányság muzeumátLétre kell hozni a magyarországi cigányság múzeumát és el kell mélyíteni a romákkal foglalkozó helytörténeti kutatásokat, amelyekbe be lehet vonni a tanulókat is - mondta Szita Szabolcs történész pénteken Budapesten, a roma holokauszt évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

 

 

A tanácskozást tanárok számára szervezte az Európa Tanács, az Oktatási és Kulturális Minisztériummal közösen. A holokauszt tanításának módszertanáról szóló rendezvényen Szita Szabolcs kiemelte: minél többet meg kell tanulnia a diákságnak a magyarországi cigányság és a magyarok közötti együttélés történetéről, valamint a roma holokausztról, ez csökkentheti a romákkal szemben a társadalom nagy részéről megnyilvánuló bizalmatlanságot. A roma holokauszt áldozatait felsoroló, lehető legpontosabb névsor összeállítása is komoly feladat a történész társadalom számára.

 

A történész hozzátette, hogy kulcsfontosságú a pedagógusok szerepe a romákkal szembeni előítéletek felszámolásában, a történelemtanárokon kívül nagy szükség van ebben a munkában a tanítókra, óvónőkre és szociális munkásokra is.

 

Emlékeztetett arra, 1998-ban az oktatási tárca elrendelte, hogy ismertessék meg történelemtanárokkal A holokauszt oktatása című pedagógiai programot. A pedagógusok ennek révén ismereteket szerezhettek arról, hogyan erősíthetik a fiatalokban "a védekezést az újra és újra eluralkodó embertelen eszmékkel szemben".

 

Holokauszt-tanítás: 14 éves kortól

 

Meglátása szerint a holokauszt lényegének tanítását az általános iskola 8. osztályában kell elkezdeni, majd a középiskolában kell szélesíteni a diákok látókörét ebben a kérdésben; meg kell említeni a cigányok munkaszolgálatra hurcolását, deportálását és tömeges meggyilkolását is.

 

Szita Szabolcs elmondta: a roma holokauszt emléknapja augusztus 2-a, 1944-ben ezen a napon számolta fel a náci vezetés Auschwitz-Birkenauban a romák koncentrációs táborát, ahol akkor 2500 cigány volt bezárva. A komáromi Csillag-erődből a Szálasi-kormány 1944. november 4-én kelt rendelete alapján vittek el több ezer romát Dachauba, Buchenwaldba, Mauthausenbe, Rawensbrückbe, az ottani koncentrációs táborokba munkaszolgálatra - tette hozzá.

 

Carole Reich, az Európa Tanács oktatási szakértője előadásában a holokauszt emléknapjait hozta szóba, amelyeket Európa országaiban különböző napokon tartanak, annak megfelelően, hogy az adott államban mikor történt a zsidók, illetve a romák deportálása, elhurcolása. A rendezvényekkel az emberi jogok második világháborúban történt tömeges megsértésére hívják fel a figyelmet.

 

Módszertani szempontból fontosnak nevezte, hogy a történelemtanárok a holokauszt tanításakor bemutassanak túlélőket, akik személyes érintettségük folytán közelebb tudják hozni a történéseket, továbbá olyanokat is, akik segítették az üldözötteket a túlélésben.
A szakember elmondta, hogy az európai oktatási miniszterek közül többen közösen ellátogattak korábban a holokauszt helyszíneire, így Dachauba, Prágába, Krakkóba, Auschwitz-Birkenauba. Ezt a kezdeményezést a továbbiakban folytatni kívánják - tette hozzá.

 

Daróczi Ágnes újságíró előadásában a roma holokauszttal kapcsolatban úgy fogalmazott: "nincsen bűnös nép, nincsen bűnös nemzet, de vannak bűnös személyek, eszmék, a felelősség pedig egyéni, megkérdőjelezhetetlen". Mint mondta, az üldöztetéstudat miatt sokan nem akarják felvállalni cigány mivoltukat.

 

Hangot adott annak, hogy fontos a romák 600 éves magyarországi történetének mind mélyebb oktatása, s ennek során azokat a mozzanatokat kell kiemelni, amelyek a cigányság társadalmi munkamegosztásban való aktív részvételét illusztrálják. Példaként hozta fel erre a vályogvetést, a fémművességet és a zenélést.

 

C-PRESS - hir6.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek