Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Anyák együtt az egyenlő esélyekért
2008-06-30 09:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Anyák együtt az egyenlő esélyekértA Man In Time Consulting HR tanácsadó, fejvadász cég szerepet kíván vállalni a társadalmi tudatosság formálásában, ezért a Diverzitás Közhasznú Alapítvánnyal együttműködésben közös programokat szerveznek a hátrányosan megkülönböztetett munkavállalók esélyeinek javításáért.

 

 

 

Júniusban egy ingyenes esélyegyenlőségi rendezvénysorozatot indítanak, amelyen a részt vevők arra keresik a választ, miért szükséges és érdemes az esélyegyenlőség kérdésével a mindennapi munkavégzés során foglalkozni.

 

A két szervezet modell értékű együttműködésének célja a munkaadói és a munkavállalói oldal társadalmilag tudatos magatartásának elősegítése. A Diverzitás Alapítvány részéről Csillag Gabriella, a Man In Time Consulting-tól Németh Judit vesz részt aktívan a közös programban. Mindketten 3 gyermeket nevelő édesanyák, mindennapjaikat a család és a munka közötti egyensúlyozás színes forgatagában élik.

Miért lehet hatékony a két szervezet együttműködése?

- Együttesen több aspektusból vizsgálva, szélesebb látásmóddal értékelik a munkavállalói, illetve munkaerő piaci lehetőségeket, adottságokat,
- tapasztalatot, kapcsolatrendszert egyesítve tudnak hatékonyan fellépni,
- az Alapítvány átlátja az egyéni igényeket, a hátrányok leküzdésének módjait, ismeri a non-profit szolgáltatási szektort,
- a HR szolgáltató ismeri a munkáltatók szakember igényeit, preferenciáit és az álláskeresők piacának sajátosságait, az álláskeresés esetleges nehézségeit, buktatóit,
- együtt tudnak gondolkodni a munkáltatói kínáló, vagy egyéni kereső specifikus megoldásokon, mintegy kiegészítik egymást a munkahelyi esélyegyenlőség tudatosításának folyamatában,
- a non-profit szektor forrásszerzési tevékenysége, pályázatai lehetőséget nyújtanak arra, hogy a téma iránt érdeklődők ingyenesen, illetve a piaci ár alatt betekintést nyerjenek a CSR és esélyegyenlőség témájába,
- közös programokat, workshopokat, tanácsadást, illetve munkavállalóknak szánt ingyenes tréningeket, karrier tanácsadást kínálnak segítve ezzel a társadalmi felelősségvállalás széles körű megvalósulását.

Ingyenes akciók az esélyegyenlőségért

A munkahely és a családi élet összeegyeztetése nem könnyű feladat, de semmiképpen nem reménytelen, hiszen a munkaadók érdeke is azt diktálja, hogy megtartsák a tapasztalt, lojális, idejükkel jól gazdálkodó női munkavállalóikat, akik a megváltozott körülmények figyelembe vételét kérve szeretnének munkát vállalni. Remélhetőleg, a jövőben felismerve a női munkaerő alacsony foglalkoztatási szintjét, állami ösztönzőkkel és tudatos karriertervezéssel az anyák munkahelyi reintegrációja még gördülékenyebbé válik.

A fóti, gödöllői és veresegyházi kistérségben nagyon sok a kisgyermekes, betelepülő család. Jellemző, hogy az édesanyák már nem tudnak visszatérni korábbi munkahelyeikre, mert nem tudják vállalni a több órás ingázást. Az atipikus, alternatív foglalkoztatás � néhány pozíciótól eltekintve � szinte egyáltalán nincs jelen a térségben és a háttérszolgáltatás, óvoda, bölcsőde a mai napig nem megoldott a települések többségében. Az édesanyák elhelyezkedési esélyeit tovább rontja, hogy a családapák gyakran ingáznak Budapestre, egyedül hagyva a nagyszülők nélkül boldogulni kénytelen édesanyát.

Főként a diákok és a kisgyermekes anyák keresik az atipikus foglalkoztatás formáit, kevés sikerrel. Hogy miért? Egyrészről, mert nem minden távmunkára jelentkező pályázó alkalmas, vagy éppen felkészült a távmunka ellátására, másrészről pedig egy lényeges kulturális váltás szükséges Magyarországon ahhoz, hogy a túlórában számítógép előtt ülő munkatársak, és a profit ok-okozati kapcsolata megszűnjön a munkaadók szemléletében. Emellett fontos volna a munkavállalók munkaszervezés, időgazdálkodás és önismeret terén történő fejlesztése is.

Elsősorban állami ösztönző programok szükségesek ahhoz, hogy feketén-fehéren kimutatható számokkal látható legyen, miért éri meg egy cégnek részmunkában, osztott munkában illetve távmunkában foglalkoztatni munkavállalóit. �Addig azonban a cégekkel együtt kidolgozhatunk egy olyan humánerőforrás stratégiát, amely alternatív munkamódokat is tartalmaz. A mi feladatunk abban áll, hogy támogatást nyújtsunk azon érvek, belső motivációk feltárásában, amely ezen programokat kívánatossá teszik a cégvezetők számára� � vélekedik a Diverzitas Alapítvány képviselője.

Néhány konkrét akció, mellyel a két szervezet által életre hívott együttműködés segíteni tudja az esélyegyenlőségi gyakorlat kialakítását, további esélyegyenlőségi intézkedés-elemek beemelését:

- kidolgozzák közösen, melyek azok a hátrányos helyzetű csoportok, amelyek támogatását a cégvezetés üzletpolitikai okokból, személyes érintettség miatt, illetve egyéb más okból fontosnak érez támogatni, segíteni;
- feltárják a hátrányos helyzetű csoportokra általánosan jellemző előnyöket a cégvezetők számára (pl. lojálisabb munkavállaló egy női alkalmazott, ha részmunkásként foglalkoztatják)
- megismertetik a cég képviselőit az érvényes ösztönző rendszerekkel, pályázati lehetőségekkel;
- bemutatják azokat a jó gyakorlatokat, amelyek már működnek, bevezetésre kerültek;
- átadják az Esélyegyenlőségi Törvény, illetve az Egyenlő Bánásmód Hatóság tevékenységéről szerzett tudásunkat a vezetők számára.

Németh Judit szerint a magyarországi helyzet egyre jobb, ha a sok esetben marketing, vagy PR célokat szolgáló CSR-ról beszélünk, de ez nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott cég fontosnak véli az esélyegyenlőségi politikát is. "Több vállalat HR vezetőjét megkérdeztem már arról, terveznek-e esélyegyenlőségi programot, HR folyamataik valóban diszkrimináció mentesek-e. Válaszaik alapján, a nemzetközi vállalatok élen járnak a diszkrimináció-mentesség terén, de az ország és cég specifikus esélyegyenlőségi terv elkészítése és alkalmazása azt gondolom, az elkövetkező évek feladata lesz mindannyiunk számára" - fogalmaz.

Júniusban egy ingyenes esélyegyenlőségi rendezvénysorozat veszi kezdetét, amelyen a térségben működő cégek, a Közép-Magyarországi Munkaügyi Központ Gödöllői és Váci Kirendeltségének munkatársai, munkaerő-piaci kérdésekkel foglalkozó civil szervezetek képviselői, és téma iránt érdeklődő munkavállalók vesznek majd részt. Arra keresik a választ, miért szükséges és érdemes az esélyegyenlőség kérdésével foglalkozni a mindennapi munkavégzés során.

A rendezvényen az alábbi témákról esik majd szó:
- "Hátrányból előny a munka világában!" című esélyegyenlőségi program keretében a munkahelyi diszkriminációra irányuló kérdőíves felmérés eredményeinek bemutatása.
- Az Egyenlő Bánásmódról és az Esélyegyenlőség Előmozdításáról szóló Törvény (2003. évi CXXV. Törvény) munkáltatókat érintő fontosabb előírásainak, eljárási szabályainak gyakorlatorientált ismertetése.
- Munkavállalók számára a törvény adta jogorvoslati lehetőségek bemutatása.
- Diverzitás - a munkavállalók sokszínűsége, befogadó munkahely, mint kifizetődő stratégia.
- Miért szükséges és érdemes esélyegyenlőségi tervet készíteni? A rerv-készítés főbb szempontjai.
- Munkaadók esélyegyenlőségi jó gyakorlatainak bemutatása, non-profit szervezetek, helyi cégek közreműködésével.

A két szervezet az említett workshop-hoz és közös tréning programjaikhoz, karrier tanácsadási tevékenységükhöz hasonlóan számos közös projekt beindítását tervezi. Így például 2008. őszétől pályázati támogatással Esélyegyenlőségi Terv készítését és CSR stratégiai tanácsadást kínálnak megbízóiknak.

A két szervezetről

A Diverzitas Alapítvány 2006 őszén kezdte meg működését, együttműködésben a Gödöllői Agrárközpont Kht-val. Tevékenységük kettős, egyrészt feladatuknak tekintik a nők segítését, képességeik, tehetségük, egyéniségük kibontakoztatását, munkaerő-piacon és az otthoni munkavégzésben egyaránt. Kiemelten fontos törekvésük a nők és férfiak közötti együttműködés és az ebből fakadó női esélyegyenlőség előmozdítása a családi és társadalmi szerepvállalásban. Ezzel a témával részben összefügg a munkaerő-piacon hátrányt szenvedő társadalmi csoportok felkarolása, esélyegyenlőségének javítása. Tevékenységüket elsősorban a Közép-Magyarországi régióban végzik.

A Man In Time Consulting egy HR tanácsadó cég, személyzeti szolgáltatásokat kínál munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt. Állásajánlataik országos szintűek, megbízóinak zöme termelővállalat. A kihelyezett tanácsadás terén is jelentős tapasztalatokkal bírnak, nem ritka, hogy egy vállalat HR funkcióinak kiegészítésére, vagy éppen a teljes HR stratégia kialakítására, megvalósítására kapnak felkérést. Szembesülve a kisgyermekes, vagy gyermeket váró anyák munkavállalási esélyeinek helyzetével küldetésükké vált a piac megreformálása, az álláskínálók és munkát keresők igényeinek közelítésével.

 

C-PRESS - hrportal.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek