Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jogod van melegként, romaként élni
2008-06-30 09:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Jogod van melegként, romaként élniA budapesti melegfelvonulás előtt három nappal jelenti be az Európai Bizottság átfogó, megkülönböztetésellenes jogszabályjavaslatát. Viszont minden tagállam egyetértése kell ahhoz, hogy életbe is léphessen.

 

 

 

Egyeseket meglepett 2001 nyarán, hogy Michael Lake, az Európai Bizottság akkori budapesti nagykövete kiállt a Sziget szexuális felvilágosítással foglalkozó "melegsátra" mellett. Világossá vált - bár a Kaczynski ikrekhez csak későn jutott el a hír -, hogy Európa nem tűri a homofóbiát, azaz a homoszexuálisok gyűlöletét, kirekesztését. Ehhez képest most az lehet meglepő, hogy miközben Lake úr régóta nyugdíját élvezi, az EU csak e hét szerdán kezdeményezi a diszkrimináció általános tilalmát, ideértve a melegek tételes jogvédelmét is.

 

Minden embert megilletnek az emberi jogok - az elv ugyan az EU és az Európa Tanács (a Brüsszeltől formailag is független, strasbourgi kormányközi szervezet) több alapdokumentumában visszaköszön, de tételes joggaranciákat eddig csak a munkahelyi diszkrimináció esetére vezettek be a huszonhetek. Sokszor előítélet, prüdéria, ókonzervativizmus magyarázza, hogy a melegek hátrányba kerülnek, máskor azonban a fentieknek behódoló üzleti érdek: például a főnök nem szeretné, ha cégét, üzletét, kávézóját a homoszexualitással azonosítanák.

 

Felvetődik ugyanez a kérdés az idősebbek esetén is: fel kell-e venni egy fiatalos, "trendi" szórakozóhelyre egy kevésbé fiatal pincért, ha amúgy ő a legjobb jelentkező? Brüsszeli munkahelyre felvételiző kollégánknak is feltették az állásinterjún az amúgy minden megkülönböztető szándéktól mentes kérdést: hogyan fogadná, ha jóval fiatalabb főnök utasításait kellene végrehajtania? Számos eset ismert Magyarországról is, amikor például diszkóba igyekvő romáknak azt mondták: "magánrendezvény" folyik, kívül tágasabb!

 

Jogod van melegként, romaként élniTúl sok perhez vezetne az átfogó, tételes jogvédelem - állítólag ezzel beszélte le (főleg) Németország az Európai Bizottságot az átfogó diszkriminációellenes törvényjavaslatról. Brüsszel beérte (volna) a fogyatékkal élők védelmével. Legalábbis mostanáig. Jórészt melegszervezetek és az egyenlőséget hétszer is sürgető Európai Parlament fellépésére az új igazságügyi EU-biztos, a francia Jacques Barrot most mégis belevág. (Az EP-ben aktív pártközi csoport működik a melegek és leszbikusok jogaiért.)

 

Barrot-nak nincs könnyű dolga. A jogszabálytervezet - amely a megkülönböztetésnek az 1997-ben tető alá hozott, amszterdami szerződésben felsorolt válfajaival szemben veszi fel a harcot (nem, faji vagy etnikai hovatartozás, vallás és meggyőződés, fogyatékosság, kor, nemi orientáció) -, minden tagállam beleegyezését igényli az EU igazságügyi tanácsában. Családjogi kérdésekre viszont nem terjed ki: most, hogy (az EU-n kívüli) Norvégia a világon hatodikként elismerte a melegpároknak a különböző neműekével azonos jogait, mindenki maga döntheti el, hogy csatlakozik-e a példához. Tavasszal az Európai Bíróság is azzal állt ki az egyneműek özvegyi nyugdíjjogosultsága mellett, hogy ezt csak azon tagállamoknak kell tiszteletben tartaniuk, amelyek amúgy elismerik a melegek élettársi kapcsolatát.

 

Mindez különösen módon összefügg az ír népszavazással. A mélyen katolikus írek egyik félelme éppen az, hogy Brüszszel később meghátrálásra készteti őket társadalometikai kérdésekben (válás, abortusz, eutanázia, melegjogok). Dublin nemrég a két tagállamot érintő válások ügyében is a féket nyomta az igazságügyi tanácsban - és ezúttal sem látható előre, hogyan jön majd össze Barrot-nak a teljes konszenzus.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek