Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az egyházak és a romakérdés
2008-06-27 17:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az egyházak és a romakérdésJáróka Lívia néppárti képviselőnő a romák evangelizációjáról és a cigánypasztoráció jelentőségéről beszélt a Tőkés László meghívására az Európai Unió intézményeiben tárgyaló egyházi delegációval.

 

 

 

Tőkés László református püspök meghívására az erdélyi történelmi egyházak képviselői érkeztek Brüsszelbe. A kétnapos látogatáson Csűry István a református, Nicolae Anusca a görög katolikus, Máthé Dénes az unitárius, Kovács Gyula pedig a baptista egyházat képviselte. Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ képviselőnője a delegációval való megbeszélése során méltatta az egyházaknak a cigányság társadalmi integrációjában és a befogadó közösségek építésében játszott szerepét, valamint az általuk nyújtott szociális segítséget az oktatás, étkeztetés és lakhatás terén. A képviselőnő szerint az egyházak egyidejűleg képesek kapcsolatot teremteni a nehéz szociális helyzetben lévő cigánysággal, valamint erkölcsi elhivatottságuk révén hatékonyan kezelni a többségi társadalom előítéleteit. "A megélhetési gondokkal és társadalmi kirekesztéssel küszködő, legszegényebb embereknek van elsősorban szükségük a szeretet üzenetére, az emberi méltóságra építő lelki iránymutatásra" - fogalmazott Járóka a megbeszélésen, amelyen részt vett még Szent-Iványi István liberális és Becsey Zsolt néppárti EP-képviselő is. A képviselőnő hangsúlyozta továbbá a történelmi és kis egyházakkal való legszélesebb párbeszéd fontosságát is a formálódó Európai Roma Stratégia során.

 

Az egyházi képviselők beszámoltak cigánypasztorációs munkájuk során nyert tapasztalataikról és eredményeikről. Nagyváradon nemrégiben épült fel egy baptista cigány közösségi imaház, illetve egy református missziós ház, amely harmincöt fiatal hosszú távú tehetséggondozását biztosítja. A delegáció elmondása szerint munkájuk nem korlátozódik a szűk értelemben vett lelkipásztori szolgálatra, hanem számos, a szociális helyzettel összefüggő egyéb feladatot is ellátnak.

 

A magyarországi cigányság túlnyomó többsége (kb. kétharmada) a római katolikus, míg 20%-uk a református egyházban részesült keresztségben. A történelmi felekezetek mellett számos karizmatikus és pünkösdista kisegyház, - mint a Hit Gyülekezete, vagy a Pünkösdi Közösség - szerez egyre több hívet a romák körében. A Balkánon, főként Macedónia, Bosznia-Hercegovina, és Bulgária területén, nagy számban élnek muszlim cigányok is. A katolikus egyház cigánypasztorációs törekvései a II. vatikáni zsinat nyomán nyertek új lendületet: VI. Pál pápa 1965-ben nagyszabású cigány zarándoklaton vett részt Poméziában, II. János Pál pápa pedig 1988-ben megalakította a Vándorlók és Utazók Lelkigondozásának Pápai Tanácsát és a szervezetre bízta a cigányság evangelizációját is. A testület nyár végén tartja nagyszabású cigánypasztorációs konferenciáját a németországi Freisingben.

 

A képviselőnő korábban walesi "traveller" (utazó) fiatalokkal találkozott az Európai Parlamentben. Járóka Lívia az oktatásban elszenvedett diszkriminációról és a roma vezetők utánképzéséről beszélgetett a "Save the children" alapítvány programjának zárásaként Brüsszelbe látogató gyerekekkel, valamint ismertette az Európai Néppárt roma fiataloknak szóló gyakornoki programját.

 

További információ:

Járóka Lívia (EPP-ED/Fidesz)

T.: 0032 2 28 45215    

http://fidesz-eu.hu/

 

 

Hölvényi György

sajtótanácsos/press councillor

sajtóosztály/Press Service

EPP-ED Group - képviselőcsoport

Európai Parlament/European Parliament

Tel: +322/284 23 93 (BRU), +33/3881 73718 (STR)

GSM/Mobile: +32475/75 26 23

e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

C-PRESS 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek