Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A páriák példájával segítenének a romákon
2008-06-26 08:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A páriák példájával segítenének a romákonLevegőnek nézik őket, nem esznek velük együtt, de most már legalább nem kell felsöpörniük maguk után. Ők az indiai páriák, akiknek sorsát vizsgálták magyar szakemberek a helyszínen, hogy aztán kamatoztassák a tudást a magyarországi romák felemelésében. Kérdés azonban, hogy mire mennek ezzel nálunk, ahol a kirekesztésnek sokkal kifinomultabb technikái alakultak ki.

 

 "Évszázadok óta megfélemlítik, megvetik és irigylik őket" - így írt az Indo-Asian News Service újságírója az Európában, közelebbről Magyarországon élő cigányokról. A cikk szerint a romák az indiai érinthetetlen, kitaszított réteghez, a dalithoz (más néven páriához) hasonló diszkriminációval küzdenek. A kaszton kívüli, tehát az előjogok öröklődésén alapuló indiai kasztrendszeren kívül rekedt dalitok (róluk részletek keretes anyagunkban) és a magyar romák között azért vont párhuzamot az indiai hírügynökség, mert nemrég egy háromfős magyar delegáció járt az indiai Mahárástra államban.

 

A delegáció célja az volt, hogy az érinthetetlenek felzárkóztatására tett kísérletekből gyűjtsön ötleteket a hazai romaprogramokhoz. Erről Borovszky Tímea, az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatóságának vezetője beszélt az indiai újságírónak. "Részben azért választottuk Indiát, mert a romák, illetve a dalitok kirekesztése nagyon hasonlít egymáshoz" - nyilatkozta. A delegáció tagjai szerint az indiai helyzetre hasonlít a magyar társadalom viselkedése. "Magyarországon a többség inkább elbújna, csak ne lássák együtt cigányokkal, lenézi őket és kitér előlük. Nem szívesen szolgálják ki őket a szállodákban, és nem kapnak megbecsült munkát" - mondták az Indo-Asian News Service-nek.

Nem is veszik emberszámba

"Az indiai újságíró azt kérdezte tőlem, a cigányok Európa dalitjai-e. A megállapítás találó, hiszen itt is, ott is létezik a kirekesztés, a megkülönböztetés, és egyértelmű a hátrányos helyzet is" - mondta Borovszky Tímea főosztályvezető az [origo]-nak. Szerinte mindkét helyen él például a kirekesztés név, külső jegyek alapján.

 

Az [origo] által megkérdezett indológus és Indiában élő magyarok szerint viszont van azért különbség a dalitok és a hazai romák helyzete között. A dalitokat a hinduk tisztátalannak tartják, és nem hajlandók velük együtt étkezni vagy akár egy helyiségben tartózkodni. Régebben még a földet is fel kellett söpörniük maguk után, és kolomppal kellett jelezni, ha megérkeztek egy településre, ezeket azonban már nem várják el tőlük.

 

Ehhez hasonló bánásmódot sosem tapasztalhatnak a magyarországi romák - mondták Indiában élő magyarok. "A cigányságot messze nem úgy kezelik Magyarországon, mint itt a dalitokat, hiszen őket egyszerűen nem veszik emberszámba" - mondta az [origo]-nak egy Indiában élő magyar, Gulyás Tibor. "Ehhez itt kell élni, anélkül nem lehet megérteni" - mondta a szintén Indiában élő Gáspár Júlia. "Ők inkább az otthontalanokhoz hasonlítanak. Itt nem csak a kasztonkívülieket kezelik borzasztóan, hanem az alacsony kasztokba tartozókat sem veszik emberszámba. Az otthoni romákat senki nem kezeli így, a rasszizmus egészen más, mint alulra születni egy ilyen társadalomban" - magyarázta. "Nem hiszem, hogy valaha roma élt olyan szörnyű viszonyok között, mint a kasztonkívüliek vagy akár az alacsonyabb rendbe tartozók."

 

Azt Borovszky is elismerte, hogy az életszínvonalban nagyok a különbségek, és Indiában ma még sokan nyíltan kijelentik például, hogy dalitokat nem alkalmaznak. Dezső Csaba indológus szerint viszont más különbség is van. "Az összehasonlítás sántít, mert a kasztrendszernek nagyon erősek a vallási gyökerei. A vallás okozta szegregációt pedig sokkal nehezebb felszámolni" - vélte.

 

Magyar-indiai kapcsolat

 

Magyarország és India két éve indított közös projektet, amely a hátrányos helyzetűek oktatásával kapcsolatos - mondta Borovszky. A háromfős delegáció nyolcnapos tanulmányútját ugyan az oktatási tárca (OKM) fizette - fejenként 700 ezer forintba került -, de a szervezést a helyi kapcsolattartók vállalták. Az ötletgazda pedig egy magyarországi buddhista közösség, a Dzsai Bhím Közösség volt (őket nem sikerült elérnünk). A szervezet középiskolákat tart fenn Magyarországon a romák számára - ilyen például a sajókazai Ámbédkar Gimnázium. Az iskola a nevében is vállalja az indiai dalit polgárjogi harcos, Babaszáheb Ambédkar örökségét. Korábban a szervezet kereste a kapcsolatot az OKM-mel, ahogy a tavaly Magyarországon járt indiai delegáció is. Az együttműködés miatt utazhattak Indiába a minisztériumi tisztségviselők.

 

A magyar delegáció tagjai azt mondták az indiai újságírónak: több olyan programot is megismertek Indiában, amelyeket érdemes lenne Magyarországra is átültetni. Ilyen például a book bank rendszer, amelynek keretében a dalit gyerekek nem csak rövid időre, hanem az egész tanévre kapnak kölcsön tankönyveket, szótárakat, kötelező olvasmányokat - ezt az egy példát említette az [origo]-nak Borovszky Tímea főosztályvezető. Az élményeket még át kell gondolni, megbeszélni, hogy mi válhat be ezen kívül Magyarországon - tette hozzá. A főigazgató szerint protokollon kívüli élményeket kerestek Indiában: beszéltek dalit családokkal, jártak iskolákban, buddhista templomokban, megnézték, hogyan váltak be az érinthetetlenek felemelését célzó állami programok.

 

Az indiaiak igyekeznek

 

Az indiai kormányok hatalmas erőfeszítéseket tettek az érinthetetlenek felzárkóztatására (a dalitok kitaszítottságáról lásd keretes írásunkat), ezért mára sokat javult a helyzetük, legalábbis a vidékies Indiánál szabadabb légkörű városokban. Az állam megpróbálja minél nagyobb részüket bevonni az oktatásba, és kvóták alapján az állami állások egy részét a dalitok töltik be. Indiának volt már dalit származású elnöke is, K. R. Narajanan - sorolta kérdésünkre Dezső Csaba, az ELTE indoeurópai tanszékének oktatója. 1956 óta pedig milliószámra tértek át a buddhista hitre a dalitok legnagyobb vezetőjük, Babaszaheb Ámbédkar hatására, a buddhizmusban ugyanis nem létezik kasztrendszer.

 

Prabha Tirmare professzor, a mumbaii College of Social Work professzora pedig elmondta: több indiai törvényt is hoztak a kasztonkívüliek és a kitaszított törzsek kirekesztése ellen - az áldozatok akár egy kormányhivatalhoz is fordulhatnak problémáikkal, és az indiai kormányok egyértelműen támogatják a pozitív diszkriminációt. Ennek alapján a dalitok helyet kapnak a közigazgatásban, és van politikai képviseletük. A társadalom egésze ugyanakkor nagyon nehezen mozdul - ebben egyetértettek az általunk megkérdezett indológusok.

 

Nem hasonlítunk

 

A roma kisebbséggel foglalkozó programokban itthon sincs hiány, ezek azonban nem sok eredményt hoztak. A kormányok a rendszerváltás óta számos felzárkóztatási, integrációs programot, középtávú stratégiát, irányelvet, keretegyezményt alkottak - jelenleg éppen a Roma Integráció Évtizede tart. A romák fordulhatnak esélyegyenlőségért felelős hatósághoz, kisebbségi ombudsmanhoz, van kisebbségi törvény és működik a cigány önkormányzatok hálózata is - a velük szembeni diszkrimináció azonban valóság maradt.

 

Az Állami Számvevőszék szerint a rendszerváltás óra összesen 14 milliárd forintott fordítottak a kormányok célzottan roma programokra, és 106 milliárdot közvetett támogatásokra, a cigány lakosság helyzete azonban - egyes részeredmények ellenére - összességében romlott.

 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság számos ügye mutatja, hogy a magyarok - ellentétben az indiaiakkal - nem vállalják nyíltan, hogy szívesen távol tartják a cigányokat, inkább finomabb megoldásokat keresnek: valamilyen ürüggyel elutasítják a munkára jelentkező romákat, törzskártyát állítanak ki a nem cigány vendégeknek, a kidobók nem engedik be őket egyes szórakozóhelyekre. Az iskolai szegregáció visszaszorítására, a romatelepek felszámolására tett erőfeszítések nem jártak számottevő eredménnyel.

 

C-PRESS - ORIGO

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek