Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Ebből a faluból nem lesz Olaszliszka"
2008-06-20 12:57
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Ebből a faluból nem lesz Olaszliszka"Meggyilkoltak egy 14 éves roma fiút Fényeslitkén. Az Országos Cigány Önkormányzat a Magyar Gárda szellemiségével magyarázza a tragédiát, a polgármester abszurdnak tartja a feltételezést. A fiú családja kétszeresen is gyászol: a nagymama belehalt unokája elvesztésébe.

 

 

Ballagási ünnepséget tartott több cigány család vasárnap délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén. Két fiút - a 14 éves Krisztiánt és az egyik ünnepeltet, a 16 éves Ferit - elküldték a kocsmába egy rekesz sörért.

 

Autóval indultak, egy felnőtt vezetett. A két tizenéves ment be vásárolni. A kocsmában egy negyven év körüli (nem roma) helybéli férfi iszogatott, és már erősen "jó állapotban" volt, amikor a fiúk megérkeztek. Kötözködni kezdett velük, de - amennyire tudni lehet - semmi olyasmi nem hangzott el, amit érdemes lett volna komolyan venni.

 

A tragédia mégis megtörtént. A fiúk menni készültek, amikor a férfi felkapott egy kést, és hátulról nekik esett. Egyik szúrás a másik után. Krisztián a helyszínen meghalt, Feri életét csak többórás műtéttel sikerült megmenteni. A gyilkos elmenekült, de nem sokkal később elkapták. A kocsma azóta nem nyitott ki.

 

Az Országos Cigány Önkormányzat a szélsőjobb előretörését gyanítja a tragédia hátterében. Az OCÖ közleménye szerint "újra gyilkolt a Magyar Gárda szellemisége", a roma fiú azért vált áldozattá, mert a "cigányok elleni előítéletesség egyre gyakrabban vezet önbíráskodáshoz, békésen alvó emberek házainak felgyújtásához, gyilkossági kísérletekhez, és most már gyilkoláshoz is".

 

Az biztos, hogy nem tizenéves srácokat kell beküldeni sörért, elvileg nem is lett volna szabad kiszolgálni őket - ismerte el ifjabb Bogdán János, az OCÖ szóvivője. Az ügy szempontjából azonban ennek a körülménynek nincs jelentősége: szerinte a tragédia akkor is bekövetkezik, ha a fiúk üdítőt vesznek.

 

Mártha Tibor polgármester viszont felháborítónak és abszurdnak nevezte, hogy némelyek "politikai érdekektől vezérelve, a helyi viszonyok ismerete nélkül" etnikai színezetet akarnak tulajdonítani egy szörnyű bűnténynek.

 

Ehhez hasonló bűncselekmény emberemlékezet óta nem fordult elő a faluban, még csak lopások sincsenek. Teljes a döbbenet - jellemzi a közhangulatot a polgármester. A nyomozás érdekeire hivatkozva a rendőrség egyelőre nem közölt részleteket, de Mártha Tibor biztosra veszi, hogy a gyilkost nem a rasszizmus, hanem mindenekelőtt az alkohol motiválta. Az elkövető - mondja - mindenki szerint visszahúzódó, csendes férfi. Kivéve amikor iszik.

 

Fényeslitke két és fél ezer lakójának nagyjából az öt százaléka cigány. A polgármester - aki az életben maradt idősebb fiút meglátogatta a kórházban, és elment a Krisztián emlékére rendezett virrasztásra is - csupa jót mond a romákról. - Egyetlen családnak sincs tartozása az önkormányzat felé, mindenki igyekszik becsülettel élni. A környéken a vasút a legnagyobb munkaadó, de vannak, akik Budapesten, a metróépítésen dolgoznak, mások még távolabb, a Dunántúlon. Nálunk a cigányok és a nem cigányok közt nincsenek konfliktusok, ebből a faluból nem lesz Olaszliszka! - fakad ki a polgármester.

 

A gyászoló család nevében nyilatkozó Varga Zoltán (az OCÖ képviselője) kevésbé tartja rózsásnak a helyzetet, de szerinte is tény, hogy Fényeslitkén viszonylag békésen kijön egymással a "többség" és a "kisebbség". A gyilkosság rasszista indítékát azonban egyáltalán nem zárná ki. Szabolcsban is megjelent a Magyar Gárda, és itt van a Nemzeti Őrsereg: ezek a szervezetek bátorítást adnak a cigányelleneseknek. Márpedig az elkövető férfiról úgy hírlik - mondja -, hogy rokonszenvezett a szélsőjobboldallal.

 

Krisztián családja azt a nagymamát is gyászolja, aki pár nappal a tragédia után halt meg. Belepusztult a fájdalomba.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek