Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A borsodi cigány vajda nem batmen
2008-06-20 12:48
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A borsodi cigány vajda nem batmenVilláminterjú, amikor helyzet van: akiről szól a nap. A zóna kérdez, önök olvashatják és hallgathatják a válaszokat. Most éppen Lakatos Attilát kérdeztük. A borsodi cigány vajda minden faluban létrehozná a vének tanácsát, a tekintélyre alapozva visszaszorítaná a bűnözést, és munkát adna a romáknak.

 

 

Lakatos Attila,
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vajda


– Az egyik célja, hogy visszaszorítsa a bűnözést. Hogyan kezd hozzá?
– Mindenféleképpen munkahelyteremtéssel.

– Ennek érdekében egyeztetett vállalkozókkal is. Mit szóltak a tervéhez?
– Hétfőn éppen ebben az ügyben tárgyaltam. Az egyik vállalkozó nagyon készséges, huszonötösével kitaníttatna 18 és 26 év közötti fiatalembereket, cigány fiúkat minősített hegesztőnek. A 18–25 éves fiúkban benne van, hogy dolgozni akarnak, pénzt akarnak keresni, és vinnék valamire az életben.

– Mit szólnak az elképzeléseihez a helyi romák?
– A fiatalságnak tetszik. Aki eddig ott ült a kályhánál, és ötvenéves, annak nem nagyon, de őt már nem lehet megváltoztatni.

– Minden községben létrehozná a vének tanácsát, amely az ősi cigány törvények szerint ítélkezne a romák fölött. Nem tart attól, hogy ez jogi akadályokba ütközhet?
– Nem úgy akarok én törvényt hozni, hogy az államban államot. Ezt nem tehetem meg én sem, én vajda vagyok. Ha egy cigány telepen probléma van, akkor én kimegyek, beszélek a családdal. Úgy, mint valamikor a cigány telepeken a vajdák csinálták. Meg kell beszélni velük, hogy hagyják abba a bűnözést, nem kell egymással veszekedni, verekedni. Inspirálni kell a cigányokat, hogy együtt tudjunk élni ebben a országban úgy, hogy mindenkinek megfeleljen. Ahol vannak olyan cigány emberek, akikre a falu, a cigányság felnéz, azokat megkérném, hogy figyeljenek a cigányságra. Kapcsolatban lennék velük, ha kell, minden héten, mindennap kimegyek, hogy kit hogyan segítsünk. De mindenféleképpen a munkahelyteremtésre és a gyerekek taníttatására figyelnék nagyon. Minden probléma abból fakad, hogy nincs munka és pénz, nem tudnak megélni a cigányok.

– Mennyire partnerek ebben a községek önkormányzatai, mit szólnak a vének tanácsához?
– Eddig egyedül Sajóbábony keresett meg, ahová el is mentem, mert ott nagyon nagy gond a cigányprobléma. Szerintem az ország problémája lesz a cigányság, mert már most is csak mi folyunk még a csapból is. De először létrehoznám a vének tanácsát, és azután minden egyes faluban felkeresem a polgármestert, hogy segítsen. Ne a kisebbségeken keresztül, mert nem akarom bántani őket, de túl sok mindent nem mutattak fel.

– Mikorra lesz a programjának eredménye?
– Két-három hónapon belül, de egyet tudni kell, itt huszonöt-harminc éves lemaradás van. Azt szoktam mondani, hogy Batman nem vagyok, ha valahol probléma van, rögtön nem tudom megoldani. Sok cigánynak, aki tehetős vagy vállalkozó, segítenie kellene. Ne ellenük, értük tegyünk valamit.

– És látja a szándékot?
– Látom, az én körömben vannak olyan emberek, akik valóban csak azon vannak, hogy segítsenek, de a kisebbség vezetői közül is nagyon sokan megkerestek, hogy fogjunk össze, és segítsünk a romákon. Tudom, hogy egy hegynek megyek neki, és nagyon hosszú idő lesz, mire megoldjuk, de úgy vagyok vele, ha tíz cigányból négynek-ötnek jobb élete lesz, akkor már megérte.

 

C-PRESS - zona.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek