Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Megaláztatást vagy önbizalmat?
2008-06-09 10:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Megaláztatást vagy önbizalmat?A segélyből élés életformává vált bizonyos térségekben. Ott a gyerekek nem arra ébrednek, hogy szüleik munkába indulnak, tehát nekik sem természetes, hogy ők meg iskolába menjenek. A gyerekek sorsa is eleve megpecsételődött: munkanélküliek munkanélkülieket szülnek és nevelnek.

 

 

Egyesek ünneplik, mások törvénytelennek tartják, hogy a szülők segélyét ahhoz kötik, jár-e gyermekük iskolába. Iskolába járni hattól tizennyolc éves korig kötelező, akár segélyből él a család, akár nem. A törvényszegésért szegénynek-gazdagnak büntetés jár, annak is, akinek van munkája, annak is, akinek nincs, de ugyanaz a büntetés! Ha fizetést kaphatnak az iskolakerülő szülei, segélyt is. A büntetésnek megvannak a szabályai, ha rosszak, változtassák meg mindenki számára! De van, ami fontosabb. A pozitív ösztönzés: ingyenebéd az ingyentankönyvhöz, segítség a beiskolázáshoz.

 

Sok gyereknek az iskola a megaláztatások színhelye. A viseltes ruha, az ápolatlanság miatt, sok minden miatt, ami sűrűn előfordul olyan gyerekeknél, akiknél otthon nincs fürdőszoba, folyó víz. Önmagukat teljesítik be a jóslatok. A megalázottság kompenzációja szemtelenség, verekedés, agresszivitás. Aztán iskolakerülés, munkanélküliség, bűnözés, börtön.

 

Ha dolgozóknak tud beiskolázási segélyt adni a munkahely, szakszervezet, akkor a munkanélküli vagy szociális segélyből élőknek is kell hogy tudjon adni valaki. A beiskolázási segély valóban megvonandó, az ingyenebéd valóban elvész, ha a gyerek nem jár iskolába. Ha se a rasszizmus, se a "szegényszag" nem keseríti a gyerek életét, van esélye beilleszkedni az osztályközösségbe.

 

Kivált, ha valóban jelen vannak ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, a képzett, elkötelezett gyermekvédők, pszichológusok, akiknek van esélyük rá, hogy a gyerekeket megállítsák a lejtőn, ami olyan bandaközösségekbe vezet, ahol a bűnözés a norma.

 

Ha a "hátrányos helyzetű" gyereknek sikert nyújthatna az iskola, egy életre el lehetne indítani a munkasikerek felé. Ha nincs ellenséges viszony - sajnos sok helyen van - a tanár és a diák között, akkor kiderül, mi az, amiben a gyerek tehetséges, a gyerek pedig felfedezi, hogy a tanár figyel rá, fontos neki. Az iskola nem ruhatár, ahol gyermekeinkre vigyáznak, hanem tanintézet, amely a munkahely mindennapi fegyelmét gyakoroltatja be. Rossz tanulásért rossz érdemjegy, rossz munkáért rossz fizetés jár, de megtanulhatjuk a szorgalmat, a sikerhez vezető utat is.

 

Itt érkeztünk meg a munkához, a felnőttszegénységhez. Akinek olyan kicsi a nyugdíja, mint a szociális segély, kiegészíti valamivel, többnyire munkával, mert másképp nem tudja fönntartani magát. Ha szerencsés, be is jelentik. A segélyen élő épp így kiegészíti jövedelmét, mert másképp ő sem tudja fönntartani magát, de az ő kiegészítő munkája többnyire csak feketemunka lehet, különben elveszti a segélyt, és ott van, ahol volt. A segélyt kiegészítő munka persze nemcsak fekete, de esetleges, bizonytalan is, és kevés pénzt hoz. És még ettől is elvenné a lehetőséget, az időt és az energiát a segély föltételéül szabott közmunka, mely megalázó is, sokba is kerül, és sokszor haszna sincs. Nem ez az útja annak, hogy a segélyezettből adófizető legyen.

 

Kár megvonni a segélyt attól, aki harminc-negyvenezerért munkát vállal. Szüksége van rá továbbra is. Az ilyen munkákon keresztül inkább vezet út az igaziakhoz, amiből már meg lehet élni. Ami nemcsak a megélhetés miatt fontos, hanem a léleknek is. Az önbizalom drága kincs. Hogyan lehet képzetlen embereket sokkal nagyobb számban megélhetést biztosító munkához és használható képzettséghez juttatni, ez az igazi kérdés!

 

Semmi sem töri össze úgy az ember önbizalmát, mint ha erőszakkal rákényszerítik arra az erőfeszítésre, ami semmi hasznot nem hoz, és az önfenntartás élményét sem adja meg.

 

C-PRESS  - NOL

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek