Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A németek szerint szélsőjobb veszély van Magyarországon
2008-06-09 10:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
 A németek szerint szélsőjobb veszély van Magyarországon A csalódottak felkelése címmel a magyar szélsőjobboldalról közölt cikket vasárnap utcára került számában a Der Spiegel. Kiemelten foglalkozik a cikk a Magyar Gárdával, amely az írás szerint a zsdók és cigányok ellen uszít.

 

 

A hamburgi hetilap bevezetőjében hangoztatta: az erőszakra kész szélsőjobboldal félkatonai gárdát hoz létre, s a zsidók, valamint a cigányok ellen uszít. Eközben alig talál szembenállásra: az ellenzék és az egyház hallgat.

 

A riport műfajú írás előbb egy Szeged melletti kempingtáborba kalauzolta az olvasót, beszámolva arról, hogy több fiatal 88 számmal feliratozott trikót viselt. A 8-as szám az ábc nyolcadik betűjét, azaz a H betűt jelképezi, a két 8-as egymás mellett pedig a HH-nak azaz - minta hetilap írta - a "Heil Hitlernek" felel meg.

Az újság ezt követően az 52 éves Kelemen Józsefet idézte, aki szerint üldözik a magyarokat. "Ezer évvel ezelőtt a germánok is bennünket szolgáltak. Ma pedig mi vagyunk a globalizáció és azoknak az embereknek az áldozatai, akik a palesztinoktól ellopták földjüket" - fogalmazott a Der Spiegel szerint a Magyar Gárda-tag Kelemen, aki szerint csak a gárda tudja megmenteni a magyar hazát.

A magyar neofasizmusról

A Magyar Gárda - mint az újság emlékeztetett rá - a szélsőjobboldali Jobbik párt vezetőjének, Vona Gábornak a teremtménye és a magyar neofasiszta mozgalom fő ereje.

Amióta Vona tavaly augusztusban létrehozta a gárdát, járja Magyarországot, s önkénteseket toboroz. A lap szerint "meglepő sikerrel". Szavai szerint már 1300 férfi és nő csatlakozott a szervezethez, de legkevesebb 4000-es taglétszámmal kell majd rendelkezniük.

A Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy a gárda az elmúlt hónapokban a budapesti várban és a Hősök terén tette le az esküt "a hazára, a szülőföldre és a népre." A gárdisták - mint írta - uszítanak a zsidók és a cigányok ellen, s dicsőítik azt a "nagy birodalmat", amelyet Magyarország egykor alkotott még azokkal a területekkel, amelyekről az 1920-as trianoni békeszerződés keretében le kellett mondania.

Az egyház hallgat, az ellenzék kokettál

Az újság a következőkben a magyar származású osztrák publicistát Paul Lendvait idézte, aki szerint a gárda csak "a jéghegy csúcsa." Lendvai szerint sokkal veszélyesebb a társadalom politikai és gazdasági elhatárolódásának a hiánya. "Az egyház hallgat, az ellenzék pedig kokettál vele" - fogalmazott Paul Lendvai.

A Der Spiegel szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem egyszer "a dörgölőzés mesterének" bizonyult. A populista Orbán - fogalmazott a hetilap - többször szólított fel a szocialista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc megdöntésére. A Fidesz vezetője vissza akar térni a hatalomba, s ehhez minden eszközt jogosnak tart - írta az újság.

Orbán kapcsolatot tart velük

Hozzáteszi: Orbán tudja, hogy a szélsőjobboldali erők segíthetik ebben. Végül is a Jobbik aktivistái voltak azok, akik 2006 késő nyarán megrohamozták a budapesti állami televízió épületét, s utcai harcokat vívtak a rendőrséggel.

Az ilyen provokációk ellenére a Der Spiegel szerint Orbán igyekszik kapcsolatot tartani ezekkel az erőkkel. Több körzetben pártja már együttműködésre lépett a Jobbikkal. Március közepén pedig együtt szerepelt a nyilvánosság előtt a "vitatott" publicistával, Bayer Zsolttal. S épp ez az ember - aki a jobboldali konzervatív Magyar Hírlapban rátámadt a zsidó értelmiségiekre - tartotta a laudációt a Fidesz 20. születésnapi ünnepségén - hangoztatta a Der Spiegel.

Az újság idézte Vásárhelyi Mária szociológust, aki szerint a "gulyásfasiszták" már hosszú ideje nem csak a legszélsőjobboldalibb vizeken halásznak, hanem népi jelszavaikkal elérik a "teljesen normális polgárokat" is.

A kiközösítés és a gyűlölet a lakosság széles rétegeiben "szalonképessé" vált - állapította meg Vásárhelyi, aki szerint mindezért a politikusok lavírozása a felelős. Ez a lavírozás az oka annak, hogy fokozatosan elmosódik a határ a radikális és a mérsékelt jobboldal között - idézte a Der Spiegel a magyar szociológust.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek