Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányok vágyakoznak a metróban
2008-06-05 14:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányok vágyakoznak a metróbanA kék metró megállóiban sajátos, semmilyen terméket nem reklámozó óriásplakátokat ragasztottak ki. A képek azt mutatják meg, mi történne, ha egy csoda folytán megvalósulhatna, amire a megkérdezett romák csak vágyakoznak.

 

 

Társadalomtudósok és pszichológusok tudhatják csak, hogy miért mostanában jutott eszébe több, roma integrációval foglalkozó szervezetnek, hogy egymástól függetlenül a kisebbségek vágyait felszínre hozó projekteket indítsanak. Legutóbb egy kis borsodi falu romatelepére költöztek ki fiatal képzőművészek, hogy a cigányokkal közösen képekben fogalmazzanak meg olyan üzeneteket, amiket szavakban nehezebb elmondani, és a többségi társadalomnak pedig könnyebb félreérteni.

 

Kedden hasonló indíttatású, de eltérő módszerrel készült óriásplakátok jelentek meg a kék metró állomásain. A képeken romák üldögéltek nagy házak tornácán, iskolákban vagy tévéstúdiókban, mellettük pedig rövid önvallomások szerepeltek konkrét vagy egészen szimbolikus vágyaikról.

 

A mostanában inkább az ARC-ból ismert Bakos Gábor és Weber Imre képzőművészek ezzel egy korábbi, Vágyképek című projektjüket folytatták. Az érthető és látványos sorozat feltűnést keltett az ezredfordulón a művészi szcénán túl is, aminek következtében sokan kritizálták a munkákat. Bennem mindenesetre maradandó emléket hagytak a reklámos látványvilággal operáló, néhol ironikus, és éppen ezért hiteles képek.

 

A művészpáros munkamódszere az volt, hogy közismert és civil alanyaikkal beszélgettek vágyaikról, majd az elmondottakat, gyakran szó szerint fordították át fotóalapú montázsokká. Így jelentek meg Halász Judit szempillái, amelyek egy könyv lapjain lebegtek a Dunán, Kósa L. Adolf, amint köztársasági elnökként díjat ad át fiának, vagy a kislány, aki királynőként áll valami varázslatos mezőn. A képekbe sűrített interjúk sokatmondó egyszerűséggel mutatták meg, hogy a legkomolyabb vágyainkban hogyan keveredik a realitás a megkapó naivitással és a gyermeki nyíltsággal.

 

Komoly vágyak

 

Ezt a projektet folytatta most Bakos és Weber, de ezúttal romák vágyait választották témául. A sorozat nyilvánvalóan nem tekinthető a Vágyképek 2-nek. A terep ugyanis kötöttebb és terheltebb. Az alkotók itt már nem is a vágy mibenlétére, hanem a kisebbségi lét feltárására koncentráltak.

 

Az elkészült képeket ráadásul nem egy múzeum steril tereiben állították ki, hanem a város legnyomasztóbb és legziláltabb pontjain, a metróállomásokon.

 

A Nagyvárad téren azonban rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy a társadalmilag érzékeny tartalom, a közszolgálatiság nehezen egyeztethető össze a könnyű kézzel kibontott artisztikummal. Ónodi Péter víziója az idilli tájban álló házikóval, tornácán magával az ősz hajú színésszel, gitárjával és gyermekeivel még emlékeztetett az eredeti sorozatra. Ahogy a luxusjacht orrában Kate Winsletként álló kisvállalkozó vágyképe is, amelyet portyám idején sajnos még egyik megállóban sem ragasztottak ki.

 

Bakos Gábor elmesélte, hogy egyik-másik kép mögött súlyos megaláztatásokról is beszámoló interjúk állnak, amelyek befolyásolták hozzáállásukat. Én azonban nem nyomasztónak éreztem a végeredményt, hanem inkább megilletődöttnek. Mint mikor az ember tudja, hogy most nem szabad elengednie magát, mert itt komoly dolgokról van szó.

 

Meglepőnek találtam a helyszínválasztás is, de mivel ezzel az alkotók feldobták a labdát, átadtam az értelmezés jogát a közönségnek. Metróra szálltam tehát, hogy kiderítsem, miként értelmezi a munkákat a plakátok előtt várakozó utazóközönség.

 

 

Bézbólsapkás tinédzser: Az összetartásról szól. Amúgy ez valami üdülőhely. Hogy olvassam el a szöveget? Aha, ez valaki vágya. Hogy szabadságra menjen. Cigányok? Azt nem vettem észre.

 

Sportos lány: A családról szól. És hogy vissza a természetbe. Még néznem kellene, de bocs, itt a metróm.

 

Szatyros háziasszony: Hogy miről szól? Igazából pont emiatt nézem. Szerintem a vidék felvirágoztatása... Hogy ne szűnjenek meg az iskolák. Hát, elég aprók a betűk.

 

Emós fiú: Ez valami uniós izé. De eddig nem vettem észre. Arról szól, hogy az emberek tanuljanak tovább.

 

Fáradt osztályvezetőnő: A kisebbség vágyairól szól. De hát ahhoz hogy tanuljanak, nekik is tenniük kell, nem? Hogyhogy mások nem értették a képet? Hát el kell olvasni a szöveget.

 

Barátságos családanya: Én csak néztem a képet, de nem gondolkodtam rajta. Hát, ha jobban megnézem, akkor arról szól, hogy mindenkinek ugyanannyi joga van itt tanulni, mint nekünk más országban. De politikát nem vinnék bele, ha nem baj. Cigányokról szól? Azt gondolom, ha valakit otthon nem tanítanak meg a másik tiszteletére, akkor azt a metróplakát sem fogja.

 

Harmincas recepciós nő: A romák is tanulhatnak tovább, ez az üzenet. A véleményem erről az, hogy az embereket irritálja már a pozitív diszkrimináció. Bizonyítaniuk kellene. Mondjuk nekünk meg lehetőséget kell adnunk.

 

Aktatáskás hivatalnok: Kisebbségi ügy a téma. A hátrányos megkülönböztetés. Más kérdés, hogy ebben mennyiben hibásak a romák, és mennyiben mi. Amúgy jó a dizájn, mert a foci miatt felhívja magára a figyelmet, de túl kicsi a szöveg. És nem biztos, hogy jó helyen van a metróban, ahol 100 másodpercenként felszállnak az emberek. Volt egy másik ilyen kezdeményezés, a Deák tér padlójára ragasztották egy roma képét, és az volt ráírva, ne taposs rám. Az gusztustalan volt.

 

Kecskeszakállas copywriter: Roma integrációs cucc. Jópofa. Kicsit bonyolult a metró relációjában. A kép-szöveg arány elcsúszott szerintem.

 

Idős munkás: Ez ilyen lakberendezési reklám. Hogy mik a XXI. századi lakás tartozékai. Megnéztem, mert szépen vigyorog a fiatalember, villognak a fogai. Vidám.

 

C-PRESS - Index.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek